29.10.2014 9:48

Προτεραιότητα ο συνολικός σχεδιασμός για το υπάρχον λιμάνι

ΠΡΟΣΠΕΡΝΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ

Σε ατέρμονη συζήτηση για το μέλλον της συνολικής αξιοποίησης του λιμένα Χίου μετατράπηκε η ενημέρωση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Μ. Μπελέγρη προς τα μέλη της Λιμενικής Επιτροπής σχετικά με την πορεία της έγκρισης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του κεντρικού λιμένα.

Ο προβληματισμός που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν κατά πόσο η Μ.Π.Ε. που θα υποβάλλει το Λιμενικό Ταμείο θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τον σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ, που προβλέπει την αξιοποίηση της νότιας πλευράς του λιμένα ως χώρου πρόσδεσης τουριστικών σκαφών.

Με σειρά παρεμβάσεων πολίτες και φορείς σημείωσαν ότι σε καμία περίπτωση το Λιμενικό Ταμείο δεν θα πρέπει να ταυτιστεί με τον σχεδιασμό του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς έτσι δεσμεύεται η οποιαδήποτε διαφορετική χρήση του λιμένα για το μέλλον, άποψη που έγινε δεκτή κι από τον πρόεδρο του Ταμείου Μ. Μπελέγρη.

Σε πρώτο πλάνο το «master plan»

Σημαντικά από την άλλη ήταν τα όσα αποκαλύφθηκαν σχετικά με τον σχεδιασμό της συνολικής αξιοποίησης του λιμένα Χίου, το γνωστό κι ως «master plan», καθώς η προθεσμία των δύο ετών που είχε δοθεί στην πρώην δημοτική αρχή Λαμπρινούδη εκπνέει τον Απρίλιο του 2015.

Έτσι, ενώ κανείς θα περίμενε ότι τουλάχιστον ο βασικός φορέας αξιοποίησης του λιμένα θα είχε αποκρυσταλλωμένη άποψη για το ποια θα έπρεπε να είναι η χρήση του λιμανιού, αυτός όχι μόνο δεν την έχει, αλλά προχώρησε στο επόμενο βήμα δηλαδή στη σύνταξη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της Μ.Π.Ε. χαρακτήρισε το σχεδιασμό συνολικής αξιοποίησης του λιμανιού ο πρόεδρος Μ. Μπελέγρης για να προσθέσει ο Π. Λαμπρινούδης ότι η ολοκλήρωση της μελέτης θα ανάψει το πράσινο φως για βασικά ζητούμενα, όπως είναι η δραστηριοποίηση του Καταστήματος Αφορολογήτων Ειδών στο κτίριο της παλιάς Ιχθυόσκαλας.

Την πραγματικά σημαντική είδηση μετέφερε ο κ. Μπελέγρης, που ενημερώνοντας το Σώμα ανέφερε ότι η έκδοση της Μ.Π.Ε. βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό δρόμο, ενώ αναφορικά με την έγκρισή της σημείωσε ότι θα απαιτηθούν περίπου 4 μήνες από τη στιγμή της υποβολής της.

Κατά τα λοιπά αποφασίστηκε να μη ληφθεί υπόψη στη Μ.Π.Ε. του Λιμενικού Ταμείου ο σχεδιασμός του ΤΑΙΠΕΔ, αν και τα σχέδια και των δύο φορέων συμπίπτουν τουλάχιστον ως προς το σκέλος της αξιοποίησης του νότιου τμήματος του λιμένα ως χώρου πρόσδεσης τουριστικών σκαφών. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ