18.1.2017 15:03

Πρώτα αποσυμφόρηση και μετά συζήτηση για νέα κέντρα[BINTEO]

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΕΝΔΟΤΟ ΟΙ 5 ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΜΟΥΖΑΛΑΣ ΠΟΥ ΑΙΣΙΟΔΟΞΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ

Τη δικής τους γραμμή παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα προς την κατεύθυνση αποσυμφόρησης των νησιών, συνεχίζουν να κρατούν οι Δήμαρχοι των 5 νησιών που σε δηλώσεις τους μέσα από το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων του Καρά Τεπέ διαχώρισαν πλήρως τη στάση τους, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο δημιουργίας νέων δομών σε Χίο, Λέσβο, Σάμο, Κω και Λέρο.

«Κάνουμε πολύ καλά τη δουλειά μας»

Αγνοώντας τα δημοσιεύματα του εγχώριου και τοπικού τύπου και βάζοντας μπροστά την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας, έδωσε τα εύσημα στον εαυτό του λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: «κάνουμε τη δουλειά μας πάρα πολύ καλά παρά την αναζήτηση για το που θα βρούμε το πρόβλημα».

Ο ίδιος μάλιστα τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας νέων δομών κάνοντας λόγο για αναγκαιότητα νέων προσωρινών κλειστών ή ανοιχτών χώρων για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.

« Η επίσκεψη των Ευρωπαίου είναι ουσιαστική, δεν είναι δημόσιες σχέσεις. Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για την αναγκαιότητα νέων προσωρινών χώρων κλειστών και ανοιχτών για να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση. Για τα οικονομικά που είπε, εξηγώ όυι το 1 δις είναι προς διάθεση, έχουμε κάνει τεράστια απορρόφηση από τα έκτακτα και τα τακτικά κονδύλια. Χωρίς τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα από όσα έχουμε κάνει μέχρι στιγμής. Αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι ως Ελλάδα, κάνουμε τη δουλειά μας πάρα πολύ καλά παρά την αναζήτηση πολλών για το που υπάρχει πρόβλημα. Μέσα στα οικονομικά υπάρχει το κομμάτι που έχει δοθεί στις Μ.Κ.Ο.. Αυτό το διάστημα έχουμε συζητήσεις με την Ε.Ε. και έχουμε δηλώσει ότι δεν μπορούμε να έχουμε τον οικονομικό έλεγχο, όμως είναι σίγουρο ότι με λιγότερα χρήματα από τις Μ.Κ.Ο. έχουμε καλύψει πάνω από το 70% των αναγκών στα κέντρα», ανέφερε ενώ ερωτώμενος από τον «π» για το πώς κρίνει τις κινήσεις των 5 Δημάρχων δήλωσε: «Θεωρώ ότι είναι πολύ θετικά όλα αυτά. Ακόμα και όταν διαφωνούμε πρέπει να βρούμε τρόπους να συμφωνούμε. Έτσι μεγαλουργήσαμε πέρσι».

Την ανάγκη πράξεων και όχι λόγων, υπογράμμισε σε δηλώσεις της η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Χρ. Καλογήρου αναφέροντας:

«Η κατάσταση είναι γνωστή. Ούτε το Β. Αιγαίο μόνο του μπορεί, ούτε η Ελλάδα μόνη της μπορεί, να αντιμετωπίσει αυτό το πρωτόγνωρο ζήτημα. Χρειάζεται η συμπαράσταση της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας. Όμως δεν χρειάζονται μόνο λόγια κι επισκέψεις. Χρειάζονται πρώτα από όλα πράξεις και αυτές αναμένουμε».

Καμία συζήτηση για νέες δομές στα νησιά μας

Παρά πάντως τις καθησυχαστικές δηλώσεις τόσο του Δ. Αβραμόπουλου όσο και του Γ. Μουζάλα οι Δήμαρχοι Χίου, Λέσβου και Σάμου εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον κοινό τους αγώνα μέχρι το βασικό αίτημα για αποσυμφόρηση των νησιών γίνει τελικά αποδεκτό.

Μιχ. Αγγελόπουλος – Δήμαρχος Σάμου

«Η χώρα πρέπει να μη διασύρεται πια. Τα νησιά μας ότι έχουν προσφέρει το έκαναν με όση επάρκεια και ανθρωπιά μπορούσαν. Κρατάμε τις δεσμεύσεις για τον προσωρινό χαρακτήρα των κέντρων και τη δέσμευση για άμεση αποσυμφόρηση. Χωρίς αυτή κινδυνεύει η κοινωνική συνοχή και τίθενται σε αμφισβήτηση οι γεωπολιτικές ισορροπίες. Στην πρωτεύουσα της Σάμου με 6.500 κατοίκους υπάρχουν 2.500 μετανάστες. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση νέας δομής στη Σάμο, η μοναδική περίπτωση είναι αυτή της αποσυμφόρησης.  Η επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται άσυλο, όπως οι Αλγερινοί, αποτελεί τη βάση αυτής της αποσυμφόρησης».

Μ. Βουρνούς – Δήμαρχος Χίου

«Η σημερινή επίσκεψη είναι εξαιρετικά σημαντική. Το μεταναστευτικό είναι ένα φαινόμενο που μετράει 2 χρόνια πια. Αυτό που κρατάμε είναι η άμεση αποσυμφόρηση γιατί αυτό είναι και το αίτημα των νησιών αλλά και η ανάγκη τους. Εάν όλοι κάνουν το μέγιστο δυνατό, μπορούν να δοθούν βιώσιμες και εφικτές λύσεις. Δεν μπορούμε να μιλάμε για προαναχωρησιακά κέντρα προτού υπάρξει αποσυμφόρηση. Έχει χαθεί πλέον η αίσθηση ότι υπάρχει πραγματικό σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου».

Σπ. Γαληνός – Δήμαρχος Λέσβου

«Η σημερινή επίσκεψη είναι αποτέλεσμα του σχεδιασμού και του συντονισμού των νησιών. Η ελάφρυνση των νησιών και η αποσυμφόρηση είναι ο βασικός μας στόχος. Πρώτα θα προηγηθεί η συζήτηση στην Αθήνα κι εκεί θα πάρουμε την σωστότερη απόφαση και για τις τοπικές κοινωνίες αλλά και για τους ίδιους του πρόσφυγες. Η όποια απόφαση θα πρέπει να έχει ως βασικό στόχο την ανακούφιση των πολιτών μας σε πρώτη φάση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προγραμματισμένη σύσκεψη στο κτίριο της Περιφέρειας στη Λέσβο ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή εξαιτίας των καιρικών φαινομένων που επικρατούσαν στην Αθήνα και υπό τον φόβο ότι το ελικόπτερο Chinook που μετέφερε τον κ. Αβραμόπουλο δεν θα μπορούσε τελικά να προσγειωθεί. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ