26.4.2012 11:11

Ποιος σκότωσε τον Πλαστήρα; (BINTEO)

ΑΛΛΑ ΑΝΤΙ ΑΛΛΩΝ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΑΛΜΑΤΟΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ

 

Σε συζήτηση παρωδία που περιείχε αντικρουόμενες ιστορικές αναφορές για τη δράση και τον βίο του Στρατηγού Πλαστήρα, εξελίχθηκε η χθεσινή συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την τοποθέτηση του αγάλματος του Στρατηγού στην κεντρική πλατεία του νησιού.

 

Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Π. Στεφάνου, το άγαλμα είναι σχεδόν έτοιμο και αποτελεί πιστό αντίγραφο αντίστοιχου αγάλματος που υπάρχει στη γενέτειρα του Ν. Πλαστήρα.

«Ο στρατηγός Πλαστήρας έχει συνδεθεί με τη Χίο κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες. Όσοι είναι από τη Μικρά Ασία τον θεωρούν αναπόσπαστο ιστορικό στοιχείο του τόπου μας. Σήμερα ζητάμε να εγκρίνετε την τοποθέτηση του αγάλματος στην κεντρική πλατεία του νησιού», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

 

Στον αντίποδα έντονη κριτική για τα κριτήρια επιλογής της τοποθέτησης του συγκεκριμένου αγάλματος στην πλατεία Βουνακίου, άσκησε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ. Χαλλιορής καθώς και ο σύμβουλός του Στ. Μιχαηλίδης οι οποίοι ανέφεραν ότι στα κεντρικά σημεία και στις κεντρικές πλατείες κάθε περιοχής, τοποθετούνται αγάλματα ή φέρουν τα ονόματα όσων έχουν συνδεθεί με το νησί.

«Έχουμε έναν Κωνσταντίνο Κανάρη. Έχουμε έναν Όμηρο. Με πόση ευκολία λοιπόν εσείς παίρνετε αυτή την απόφαση; Σκεφτήκατε αν όντως ο Ν. Πλαστήρας είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ιστορία μας; Έπειτα δεν ξέρουμε αν το άγαλμα είναι έτοιμο και ποιες είναι οι διαστάσεις του, διότι ακούγονται πολλά και διάφορα», τόνισε στην πρωτολογία του ο Γ. Χαλλιορής.

 

Στα ιστορικά στοιχεία που συνδέουν τον Ν. Πλαστήρα, με εκτελέσεις κομμουνιστών και πολιτών αντίθετης ιδεολογίας με εκείνον, αναφέρθηκε ο Μ. Σκούφαλος εκ μέρους της Λ.Α.Σ, λέγοντας ότι ναι μεν πρόκειται για έναν ικανό άνθρωπο όμως για τις τάξεις και τα συμφέροντα που εκπροσωπούσε.

 

Κάθετα αντίθετη άποψη για το θέμα είχε ο Α. Αξιωτάκης εκ μέρους του Φάρου Βαρβασίου, ο οποίος ανέφερε ότι αποτελούν ιστορικές ανακρίβειες τόσο τα λεγόμενα του Μ. Σκούφαλου όσο και του Γ. Χαλλιορή.

 

Τελικά μετά από δύο και πλέον ώρες συνεδρίασης το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να συσταθεί επιτροπή αποτελούμενη από έναν τεχνικό του δήμου και έναν δημοτικό υπάλληλο οι οποίοι θα δουν από κοντά το άγαλμα και τις διαστάσεις του και εφόσον υπάρξει και η σύμφωνη γνώμη της Αρχαιλογίας το άγαλμα να τοποθετηθεί στην πλατεία Βουνακίου, πάνω ακριβώς από το σιντριβάνι. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ