20.9.2012 14:22

Πλήρης προτάσεων ο ΣΥΡΙΖΑ για την επομένη της καταστροφής (ΒΙΝΤΕΟ)

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

 

Άμεσες παρεμβάσεις στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά της 18ης Αυγούστου, ολοκληρωμένη προστασία και αντιδιαβρωτικά έργα σε γεωργικές και δασικές περιοχές καθώς και σε βοσκότοπους, αποκατάσταση των ζημιών σε ελαιοκαλλιέργειες, μαστιχοκαλλιέργειες, μελισσοκομία και κτηνοτροφία καθώς και ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ Χίου έτσι όπως παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί στον τοπικό Τύπο από τον Γραμματέα του κόμματος Μ. Σφυράκη και τον Δ. Τσούχλη, επιστημονικό συνεργάτη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και διδάκτορα του τμήματος Περιβάλλοντος του Παν. Αιγαίου.

Οι προτάσεις που οργανώνονται σε τρεις κύριους άξονες, δηλαδή την παραγωγή, τα διαχειριστικά μέτρα προστασίας του εδάφους των υδάτων και των δασών και τρίτον τις συμπληρωματικές δράσεις, αναπτύσσονται σε πέντε θεματικές ενότητες που καλύπτουν

·         Την προστασία του εδάφους και τα αντιδιαβρωτικά έργα,

·         μέτρα διάβρωσης,

·         προτάσεις για το παραγωγικό σύστημα (ελαιοκαλλιέργεια, μαστιχοκαλλιέργεια, μελισσοκομία, κτηνοτροφία),

·         μέτρα στήριξης της απασχόλησης και

·         τις θεματικές ενότητες του τουρισμού, εισοδήματος της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας και της εθελοντικής προσφοράς.

Τριμελές σχήμα διαχείρησης

Σε ότι αφορά τον φορέα αποκατάστασης αυτός σύμφωνα με τον κ. Τσούχλη θα πρέπει να αποτελεί ολιγομελές (τριμελές) συντονιστικό όργανο που συνεδριάζει ανοιχτά, από αυτούς που εκ των πραγμάτων κατέχουν την εξουσία σε κυβερνητικό και τοπικό επίπεδο: Εκπρόσωπος Δήμου, Περιφέρειας, Κυβέρνησης. Σε μηνιαία, κατ’ ελάχιστον, βάση είναι απαραίτητο σύμφωνα με τον κ. Τσούχλη να πραγματοποιούνται συντονιστικές ενημερωτικές θεσμοθετημένες συνεδριάσεις στις οποίες συμμετέχουν τοπικοί φορείς, τα κόμματα, παραγωγικές ομάδες, πρόεδροι κοινοτήτων, εθελοντικές οργανώσεις.

Επίσης είναι αναγκαίο να προβλεφθεί και ολιγομελής συμβουλευτική επιστημονική ομάδα για τεκμηρίωση και εξειδίκευση προτάσεων.

Αποκατάσταση ζημιών στη Μαστιχοκαλλιέργεια

Ιδιαίτερη βαρύτητα μέσα στο Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δίνεται στην αποκατάσταση των ζημιών σε καίριους τομείς της τοπικής οικονομίας όπως η παραγωγή μαστίχας.

Όπως τόνισε ο κ. Τσούχλης: «Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία και χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών η Ε.Μ.Χ ανεβάζει την καταστροφή των μαστιχόδεντρων σε 200-250 χιλιάδες δέντρα. Η Ε.Μ.Χ έχει στείλει ήδη οδηγίες χειρισμού των καμένων μαστιχόδεντρων οι οποίες πρέπει να εφαρμοστούν. Το κοινωνικό υποκείμενο -οπαραγωγός- έχει διαφοροποιηθεί από την δεκαετία του 60 & 70.

Η καλλιέργεια της μαστίχας στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο σε συνέχιση - διατήρηση υφιστάμενων μαστιχώνων ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις μη πεδινές εκτάσεις.

Επιπλέον η απασχόληση στην μαστιχοκαλλιέργεια αν και συμπληρωματικής μορφής εισόδημα έχει κρίσιμο ρόλο στο εισόδημα χιλιάδων οικογενειών και της τοπικής οικονομίας

στο σύνολο της.

Επιπλέον προτείνουμε:

·         Να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις στα χωριά στα οποία θα παρουσιαστούν οι οδηγίες χειρισμού και να απαντηθούν οι απορίες των παραγωγών.

·         Να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη προσπάθεια νέων παραγωγών οι οποίοι θα πρέπει να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης.

·         Να δημιουργηθεί φυτώριο από την Ε.Μ.Χ η οποία θα προμηθεύσει η ίδια τους συνεταίρους με νέα δενδρύλλια.

·         Να καταβληθεί προσπάθεια αναδιανομής της γης σε εθελοντική βάση (συμβόλαια χρήσης) ώστε να δημιουργηθούν νέοι μαστιχώνες.

·         Να ληφθούν μέτρα προστασίας και να ασκηθεί πίεση για αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος των παραγωγών που επλήγησαν, με μέριμνα για όλο το χρονικό διάστημα (περίπου 10 έτη) που θα χρειαστεί για την πλήρη ανάπτυξη των νέων μαστιχιών».

Watch live streaming video from politischios at livestream.com

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ