12.9.2016 15:45

Ομονόησαν στα αυτονόητα

ΚΟΙΝΗ ΠΛΕΥΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ- ΜΑΝΩΛΗ ΒΟΥΡΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΟΥΝ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ

Χωρίς σαφείς απαντήσεις σε ζητήματα που άπτονται της διαχείρισης του μεταναστευτικού προβλήματος εμφανίστηκαν στην πρώτη, μετά από αρκετό καιρό, κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο δήμαρχος Μ. Βουρνούς και ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης.

Και οι δύο αρκέστηκαν στο να αιτιολογήσουν τη στάση τους αλλά και τα 9 σημεία συμφωνίας με τον Γιάννη Μουζάλα, έτσι όπως αυτά αποφασίστηκαν στη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής. 

Αλλαγή πλεύσης

Η φράση του Στ. Κάρμαντζη «έπρεπε να επιλέξουμε ανάμεσα σε τυφώνα ή μερικά μποφόρ» ήταν αρκετή για να περιγράψει την αλλαγή στάσης του απέναντι στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, τονίζοντας παράλληλα ότι θα συνεργαστεί όπου χρειαστεί με τον Δήμο προκειμένου να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

«Η συζήτηση ήταν δραματική. Στις τρεις από τις 7 ώρες συνεδρίασης, η σύσκεψη κόντεψε να διαλύσει. Μας ανακοίνωσαν μέτρα που είχαν ληφθεί και προσωπικά δεν τα ήξερα. Θα ήταν εύκολο να παραμείνω στις θέσεις μου και να κάνω τον πολιτικό μάγκα. Όμως δεν θα παίξω με την τύχη των ανθρώπων του τόπου μου. Μας είπαν ότι αν οι μετανάστες φύγουν από τα νησιά τότε θα καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας. Ποιος το θέλει αυτό;», ανέφερε ο κ. Κάρμαντζης.

Παράλληλα κάλεσε τους τοπικούς βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι: «Πλέον από το κάδρο της ευθύνης δεν θα φύγει κανείς».

«Νέος καταυλισμός στη μέση του πουθενά»

Αναφερόμενος στα συμφωνηθέντα ο αντιπεριφερειάρχης επέμεινε στην επαναλειτουργία του Κέντρου Κράτησης του Μερσινιδίου ενώ σε σχέση με τον νέο καταυλισμό σημείωσε ότι «το νέο κέντρο θα πρέπει να είναι στη μέση του πουθενά», δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι το θέμα της μεταφοράς των μεταναστών στον πρώην σκουπιδότοπο δεν είναι ένα τετελεσμένο σενάριο αλλά παραμένει υπό διερεύνηση. 

Ο ίδιος επανέλαβε ότι η Σούδα και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. θα πρέπει να κλείσουν άμεσα και προσέθεσε ότι: «Όλοι θα πρέπει να παλέψουμε ως μια γροθιά, όχι λαϊκίστικα και δημαγωγικά».

Τη νέα βάση συνεργασίας των δύο φορέων αυτοδιοίκησης επιβεβαίωσε με τα λεγόμενά του και ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι πλέον οι δύο  βαθμοί αυτοδιοίκησης βρίσκονται σε πλήρη συνεργασία.

«Τόσο η άποψη η δική μου όσο και του κ. αντιπεριφερειάρχη είναι ότι η Χίος θα έπρεπε να φιλοξενεί μόλις 1.100 άτομα, όσα δηλαδή προβλέπεται να μένουν στη ΒΙ.ΑΛ. και η διαχείριση να αφορά μόνο στον συγκεκριμένο αριθμό ατόμων», δήλωσε ο κ. Βουρνούς. 

«Να αναλάβει η Αστυνομία τις ευθύνες της για την πολιτοφυλακή»

Ερωτώμενοι για το εγχείρημα λειτουργίας λαϊκών πολιτοφυλακών, όπως αυτές έχουν λειτουργήσει στους Βαβύλους και τώρα επιχειρείται και στον Βροντάδο, δήμαρχος και αντιπεριφερειάρχης σημείωσαν ότι είναι αποκλειστικό θέμα της Αστυνομίας η οποία θα πρέπει να επιληφθεί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Τα χρονοδιαγράμματα

Παρότι η συνέντευξη δεν είχε να προσθέσει τίποτα περισσότερο από τα ήδη γνωστά, έτσι όπως αυτά ανακοινώθηκαν προ ημερών από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έγινε γνωστό ότι βασική επιλογή για τη δημιουργία νέου καταυλισμού παραμένει ο πρώην σκουπιδότοπος στην περιοχή Ρεπάνα Καμποχώρων.

«Στη σύσκεψη ο Γ. Μουζάλας είπε ότι αν βασική επιλογή παραμένει ο πρώην Χ.Α.Δ.Α. τότε ο νέος καταυλισμός θα είναι έτοιμος στο τέλος Οκτωβρίου. Αν αναζητήσουμε νέο χώρο τότε θα μπορούμε να μιλάμε για κλείσιμο Σούδας και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. από τον Σεπτέμβριο του 2017», ανέφερε πηγή του Δήμου Χίου στον «π».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ