11.6.2013 14:11

Οινούσσες- Φάληρο με υδροπλάνο;

- ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΟ, ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ, ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ

Ψηλά τον πήχη της ανάπτυξης του γειτονικού νησιού ανεβάζει η Δημοτική Αρχή Αγγελάκου που μέσα στο επόμενο διάστημα ετοιμάζεται να καταθέσει μελέτη για τη συνολική ανάπλαση τόσου του λιμανιού όσο και της παραλιακής ζώνης του νησιού.

Στόχος της μελέτης που ανέλαβε ιδιωτικό μελετητικό γραφείο και θα κοστίσει περί τις 200.000 ευρώ, είναι η μετατροπή των Οινουσσών σε ένα σύγχρονο νησί που θα προσφέρει πλειάδα ευκολιών τόσο στους μόνιμους κατοίκους αλλά και στους επισκέπτες.

Το υδατοδρόμιο

Κορωνίδα της διεκδίκησης για τη δημοτική αρχή σύμφωνα με τον στενότερο συνεργάτη του δημάρχου και πρόεδρο του Δ.Σ. Οινουσσών Γ. Δανιήλ είναι η δημιουργία υδατοδρομίου εντός του λιμένα, υποδομή που άλλωστε προβλέπεται και στη συγκεκριμένη μελέτη, η υλοποίηση της οποίας έχει προϋπολογιστεί στα 2,8εκ. ευρώ.

«Ο σχεδιασμός για τη δημιουργία υδατοδρομίου ισχύει ακόμα αν και πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε που ο υπουργός Α. Παυλίδης είχε δρομολογήσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Τώρα που το ενδιαφέρον των εταιρειών αναθερμαίνεται οι Οινούσσες δεν έχουν παρά να διεκδικήσουν την υλοποίηση της συγκεκριμένης υποδομής.

Άλλωστε αυτή είναι και η θέληση του Δημάρχου που ενέταξε τη δημιουργία υδατοδρομίου στη μελέτη ανάπλασης της παραλιακής ζώνης του χωριού.

Ο καταλληλότερος χώρος σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας είναι ο χώρος όπου σήμερα δένουν τα θαλάσσια ταξί. Εξάλλου αυτή η τοποθεσία έχει πάρει και το πράσινο φως από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ήρθαν, είδαν και συνηγόρησαν στο να δένει σε αυτό το σημείο το υδροπλάνο», είπε ο ίδιος ενώ προσέθεσε ότι αν ισχύσει ο τρέχοντας σχεδιασμός τότε οι κάτοικοι των Οινουσσών θα συνδέονται κατευθείαν με την πρωτεύουσα μέσω του κεντρικού υδατοδρομίου του Φαλήρου.

Οι υπόλοιπες παρεμβάσεις

Το συγκεκριμένο εγχείρημα πάντως δεν είναι το μοναδικό, αφού η μελέτη του Δήμου προβλέπει τη συνολική αλλαγή του παραλιακού δρόμου των Οινουσσών.

«Οι Οινούσσες αλλάζουν όψη. Δεν θα έχουν καμία σχέση με τις Οινούσσες που ξέραμε μέχρι σήμερα. Ετοιμαζόμαστε να κάνουμε πράγματα που θα διευκολύνουν τους πάντες», είπε ο κ. Δανιήλ.

«Έχουμε εντάξει δενδροφυτεύσεις, πλακοστρώσεις, δημιουργία χώρων στάθμευσης, μονοδρομήσεις, ανάπλαση του καρνάγιου αλλά πιο σημαντικό θεωρώ τη δημιουργία πεζόδρομου από το λιμάνι μέχρι και την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού ώστε ο κάτοικος ή ο επισκέπτης να μπορεί να απολαύσει τη βόλτα του χωρίς καμία όχληση από αυτοκίνητα ή μηχανάκια. Παράλληλα θα εξωραΐσουμε όλες τις πλατείες με πρώτη από όλες την πλατεία Ναυτοσύνης που αποτελεί σύμβολο για το νησί μας», κατέληξε ο κ. Δανιήλ.

Στάσιμο το νέο λιμάνι

Την ώρα πάντως που ο σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής Αγγελάκου τρέχει με ικανοποιητικούς ρυθμούς, στάσιμο παραμένει το θέμα των παρεμβάσεων του νέου λιμένα αφού το ζήτημα παραμένει στο ΣτΕ, χωρίς να υπάρχει καμία εξέλιξη γύρω από το θέμα.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ