6.3.2012 14:11

Όχι στα επενδυτικά σχέδια Ρόκα

Την πάγια θέση της κατά της επένδυσης των ανεμογεννητριών, επαναλαμβάνει μέσω δελτίου Τύπου προς τα ΜΜΕ η Λαϊκή Συσπείρωση, τονίζοντας την ίδια ώρα ότι αποτελεί απαράδεκτο γεγονός τόσο το μέγεθος της επένδυσης (75 στο σύνολο) όσο και η τοποθεσία που προβλέπεται για την εγκατάστασή τους, αφού σύμφωνα με τα στελέχη της παράταξης οι ανεμογεννήτριες θα καταλάβουν καίρια σημεία των βουνών και της Χίου εντός της ζώνης Natura και εντός αρχαιολογικών χώρων.
 
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
 
Το τελευταίο διάστημα αναθερμαίνεται από την κυβέρνηση της Ιερής συμμαχίας του κεφαλαίου-ΠΑΣΟΚ, ΝΔ,  και τα άλλα αστικά κόμματα ΛΑΟΣ, Μπακογιάννη  και λοιπούς πρόθυμους στο άρμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- το ζήτημα της τοποθέτησης των ανεμογεννητριών και στο νησί μας, που φτάνουν με την τελευταία ενημέρωση τα 150 MW ξεπερνώντας κατά πολύ και τη φέρουσα ικανότητα του νησιού και τις ενεργειακές  ανάγκες μας και τις προοπτικές που υπάρχουν για μια ανάπτυξη σε κατεύθυνση φιλολαϊκή και όχι σε όφελος της ολιγαρχίας του πλούτου.
Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό  ζήτημα: την εξάπλωση χιλιάδων ανεμογεννητριών (α/γ) στα βουνά και τα νησιά μας. Το Χωροταξικό Πλαίσιο των ΑΠΕ (2008) και ο νόμος Επιτάχυνσης των ΑΠΕ (2010) επιδιώκουν να μετατρέψουν τη χώρα μας σε ένα τεράστιο αιολικό πάρκο στο όνομα μιας δήθεν πράσινης ανάπτυξης που αποτελεί την κότα με τα χρυσά αυγά για το κεφάλαιο.
Σε αυτά τα πλαίσια   η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει εντός των σχεδίων να παραχωρήσει άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας  στη Χίο στην εταιρία  συμφερόντων του ομίλου Ρόκα, όπως έπραξε στην Ικαρία με τον όμιλο Μυτιληναίου για να δούμε τελικά  και το μοίρασμα ρόλων. Πρόκειται για μια γιγαντιαία εγκατάσταση που προβλέπει να εγκατασταθούν 75 ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 150 Mwh που θα καταλάβουν καίρια σημεία των βουνών της Χίου εντός  Natura και αρχαιολογικών χώρων. 
Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη «επένδυση» καμία σχέση δεν έχει με τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού, αφού η Χίος είναι πλήρως καλυμμένη από τα υφιστάμενα δίκτυα είτε του θερμοηλεκτρικού σταθμού είτε των λεγόμενων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που στην ουσία είναι εναλλακτική ενέργεια και όχι ανανεώσιμη. Η σκοπιμότητα του έργου είναι ξεκάθαρη: Εκμετάλλευση του αιολικού δυναμικού του νησιού μας και εγγυημένη πώληση της παραγόμενης ενέργειας μέσω της διασύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα  σε υψηλότατες τιμές για σίγουρα υπερκέρδη.
Η στήριξη - με την αδειοδότηση και την κρατική χρηματοδότηση - που παρέχει η κυβέρνηση, στους «επενδυτές» για την κατασκευή φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων και τεράστιων Αιολικών Πάρκων ανεμογεννητριών, αποτελεί μια  ακόμα πρόκληση με το πρόσχημα της «πράσινης ανάπτυξης» που δεν είναι τίποτε άλλο παρά «πράσινες μπίζνες» σε βάρος του λαού και των πραγματικών αναγκών του!
Οι εταιρείες αιολικής ενέργειας λόγω της αναμενόμενης κερδοφορίας έχουν κάθε συμφέρον να εγκαταστήσουν όσο το δυνατό μεγαλύτερα Αιολικά Πάρκα, στη χώρα μας. Η πολιτική προώθησης των ΑΠΕ έχει διαμορφωθεί τυφλά υπέρ της μαζικής εγκατάστασης Αιολικών Πάρκων (ΑΠ) αγνοώντας τις συνέπειες εγκατάστασής τους σε παρθένα ορεινά και νησιωτικά τοπία και σε αυτό καθ’ εαυτό το παραγωγικό  πρότυπο του κάθε τόπου.
Παράλληλα, οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουν εξασφαλίσει μακροχρόνια συμβόλαια εγγυημένης απορρόφησης της παραγωγής τους με τιμές πολλαπλάσιες από τις άλλες μορφές ηλεκτροπαραγωγής. Όλα αυτά θα πληρωθούν από εμάς!!!!!
Ειδικά για τα αιολικά πάρκα το κόστος παραγωγής ρεύματος είναι 8,75 λεπτά του ευρώ ανά KWh, τη στιγμή που το μέσο κόστος παραγωγής στη ΔΕΗ είναι λιγότερο από 4 λεπτά του ευρώ ανά KWh.
Αυτήν την υπέρογκη διαφορά την πληρώνει ο καταναλωτής με την αύξηση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την αύξηση της τιμής του ρεύματος. Τελικά, οι πραγματικά ωφελημένοι είναι οι τράπεζες, που χορηγούν «πράσινα δάνεια» και οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι που θα αναλάβουν δουλειές δισεκατομμυρίων
Ο ισχυρισμός ότι με την κατασκευή μεγάλης κλίμακας ΑΠΕ αντικαθιστούμε τους συμβατικούς σταθμούς δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Τα χιλιάδες ΜW αιολικής ενέργειας που σχεδιάζονται να διεισδύσουν στο σύστημα της χώρας, πρέπει να υποστηρίζονται από αντίστοιχα ΜW ενέργειας εργοστασίων άνθρακα, λιγνίτη ή φυσικού αέριου. Με τα λόγια της E.ΟΝ Netz (2005), της εταιρείας που λειτουργεί τα περισσότερα Αιολικά Πάρκα στη Γερμανία, «τα ΑΠ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια παρά μόνο σε ένα περιορισμένο βαθμό». Το Der Spiegel (2007) αναφέρει ότι η Γερμανία αν και διαθέτει τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη αιολική ισχύ 16.000 MW, ετοιμάζει 26 νέους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς άνθρακα. Η Δανία που έχει εγκατεστημένη αιολική ισχύ άνω των 6.000 MW δεν έχει κλείσει τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος (Mason, 2005).
Συνοψίζοντας τα προηγούμενα, η αιολική ενέργεια παρουσιάζει σοβαρά μειονεκτήματα είτε για να στηρίξει κεντρικά το εθνικό σύστημα ενέργειας είτε στην ικανότητά της να μειώσει τους ρύπους που προκαλούν την κλιματική αλλαγή. Συνοπτικά τα μειονεκτήματα της μαζικής εξάπλωσης των α/γ είναι:
        Οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα όποτε το χρειαζόμαστε. Η παραγωγή ρεύματος είναι ασταθής γιατί εξαρτάται από τη διακύμανση του ανέμου.
        Παράγουν πραγματική ισχύ κατά 25% έως 30% χαμηλότερη της ονομαστικής.
        Το γεγονός ότι οι ανεμογεννήτριες απαιτούν την παράλληλη λειτουργία υποστηρικτικών σταθμών ορυκτών καυσίμων και παράγουν ενέργεια λιγότερη του μισού της ονομαστικής αξίας τους, σημαίνει ότι εξοικονομούν μικρότερο ποσό CO2 από αυτό που διατυμπανίζεται.
        Η αιολική ενέργεια δεν είναι ανταγωνιστική σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα γι’ αυτό απαιτεί μόνιμη επιδότηση στην τιμή αγοράς που την χρεώνεται ο καταναλωτής.
        Η μαζική εξάπλωση των ανεμογεννητριών στη χώρα μας θα έχει τεράστια επίπτωση στο ελληνικό τοπίο τόσο εξαιτίας του ασύμβατου μεγέθους, όσο και εξαιτίας των εκτεταμένων επεμβάσεων (δρόμοι, δίκτυα).
        Οι επιπτώσεις στον τουρισμό και στην ποιότητα ζωής των ντόπιων κατοίκων που θα ζουν μαζί με τις τεράστιες ανεμογεννήτριες δεν έχουν συζητηθεί και εκτιμηθεί σοβαρά. (Στη Δανία π.χ. οι περιοχές τουριστικού προορισμού παραμένουν ελεύθερες από οποιαδήποτε εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Στη χώρα μας που συνεχώς τονίζουμε τη σημασία του τουρισμού για την τοπική ανάπτυξη, δεν φαίνεται να έχουμε σκεφθεί σοβαρά την αρνητική επίδραση που θα έχει η μαζική εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων σε μια ζωτική οικονομική δραστηριότητα για πολλές περιοχές).
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες, γεωθερμία κλπ) μπορούν να αναπτυχθούν προς όφελος του λαού μας και των δημοτών μας μόνο μέσα στα πλαίσια ενός κεντρικού σχεδιασμού με τον απόλυτο έλεγχο του δημοσίου που θα υπηρετεί την εξουσία του λαού και όχι τα κέρδη των ολίγων.
Γνώμονας θα είναι το μέτρο στη φύση, στο τοπίο, στη φέρουσα ικανότητα του νησιού σε συνάρτηση με τις ενεργειακές του ανάγκες και κάτω από το πρίσμα όχι της υπερκατανάλωσης αλλά της εξοικονόμησης ενέργειας με δωρεάν επιδοτήσεις για καθαρά ενεργειακές λύσεις σε επίπεδο οικιακής οικονομίας και σε επίπεδο δήμου, δημόσιων κτιρίων κλπ. Τονίζουμε πως το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι «…η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να έχει ως όριο τη φέρουσα ικανότητα των μικρών νησιών. Ήπιο και βιώσιμο ηλεκτρικό δίκτυο μικρής νήσου δεν μπορεί ποτέ να είναι μείζον δίκτυο υψηλής τάσης, γιατί ένα τέτοιο δίκτυο αντιστρατεύεται και βλάπτει τη βιωσιμότητα του νησιού ως ιδιαιτέρου και αυτοτελούς οικοσυστήματος,….».
Σε ότι αφορά την Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Χίου, το ψηφοδέλτιο που στηρίχτηκε από το ΚΚΕ και τους συμμάχους του, ξεκαθαρίζοντας την θέση μας σχετικά με την σχεδιαζόμενη επένδυση της εταιρείας ΡΟΚΑ ή όποιας άλλης,, τονίζουμε πως είμαστε κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο να υλοποιηθεί γιατί :
 

  1. Κανένα οικονομικό όφελος δεν προβλέπεται για τους κατοίκους του νησιού μας, εκτός του «ανταποδοτικού» τέλους προς τους ΟΤΑ, (τέλος που ο ν.3851/2010 μειώνει από 3% σε 1,7% ) που και αυτό είναι επισφαλές. Αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί «επιχείρημα» προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ο τόπος μας -αφού καταστραφεί- σε πεδίο ατελείωτης κερδοφορίας των όποιων επιχειρηματικών ομίλων «με τα έξοδα πληρωμένα από τις τσέπες μας». (Η συμβολή της περιοχής στην παραγωγή ενέργειας αποτιμάται αναμφίβολα πολύ περισσότερο από αυτό το 1,7%, ενώ κανένας δεν έχει δει την παραμικρή μείωση στο λογαριασμό της ΔΕΗ, αντιθέτως αυξάνουν συνεχώς τα τέλη υπέρ των ΑΠΕ 18,5 φορές πάνω το 2010). Όσο για το ότι με αυτά τα πιθανά λεφτά θα φτιαχτούν δρόμοι και σχολεία, θα προτείναμε σε όσους το ισχυρίζονται να βγουν στο δρόμο μαζί με το λαϊκό κίνημα και να διεκδικήσουν τις αυτονόητες υποχρεώσεις του κράτους για υποδομές, Παιδεία, Υγεία, κλπ. αντί να ζητιανεύουν από τους μεγαλοκαρχαρίες.
  2. .      Σημαντικό μέρος της  κορυφογραμμής των βουνών  της Χίου θα μετατραπεί σε  ένα απέραντο αιολικό πάρκο, με καταστροφικές συνέπειες στην χλωρίδα-πανίδα του νησιού, και μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές αλλοιώσεις (υπάρχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά παραδείγματα π.χ στην Εύβοια)

 
 Τονίζουμε πως σε καμία περίπτωση  δε συναινούμε στην υποθήκευση των ζωών των δικών μας και των παιδιών μας.
 Σε αυτή την κατεύθυνση θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να εμποδίσουμε την πραγματοποίηση αυτής της καταστροφικής (κατά την άποψη μας) «επένδυσης»μέσα και έξω από το δημοτικό Συμβούλιο συμπορευόμενοι με το ταξικό μαζικό κίνημα του χιώτικου λαού που πρέπει να καταλάβει, ότι πρέπει να ξεμπερδεύει μια και καλή με την αναπτυξιολαγνεία των εκπροσώπων του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο.
Θυμίζουμε ότι οι δημοτικοί μας σύμβουλοι άνοιξαν  αυτό το ζήτημα καλώντας σε  σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου μετά και τους τεμενάδες που έκαναν για την επένδυση η Δημοτική αρχή , η Περιφέρεια και τοπικοί βουλευτές.
Απαιτώντας τη μη εκχώρηση (με οποιονδήποτε τρόπο) δημοτικών εκτάσεων για την εγκατάσταση του αιολικού σταθμού 150mw,  καλούμε για μια ακόμα φορά τη Δημοτική αρχή να προχωρήσει σε σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου με αυτό το θέμα και αποστολή πρόσκλησης για να συμμετέχουν σε όλους τους  φορείς (Συνδικαλιστικούς- σύλλογοι του νησιού κλπ), έτσι ώστε όλοι να τοποθετηθούν επισήμως απέναντι σε αυτή την καταστροφική επίθεση επιχειρηματικών συμφερόντων στη Χίο, στο λαό της και το φυσικό της περιβάλλον. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ