15.10.2013 12:32

«Να μειωθεί η απόσταση των άκρων»

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ ΕΤΥΧΕ Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΙΑΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ 2014

Κείμενο για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς υπογράφουν 59 προσωπικότητες ανάμεσά τους και ο Χιώτης καθηγητής του Ε.Μ.Π. Γ. Καλογήρου, απευθύνοντας πρόσκληση σε Ιδρυτική Συνέλευση για μια δημοκρατική προοδευτική παράταξη. Προτείνουν τη δημιουργία "ενός κοινού πολιτικού φορέα που θα συστεγάσει όλους, χωρίς να απαιτήσει τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και συλλογικοτήτων".

Οι υπογράφοντες την πρωτοβουλία, εκτιμούν ότι ο φορέας μπορεί να συσταθεί μέσα στους προσεχείς μήνες, "με την Ιδρυτική Συνέλευση, με συμφωνημένες διαδικασίες και να εξελιχθεί στο κέντρο των κοινών επεξεργασιών για το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης, με προτεραιότητα στο πρόγραμμα για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές".

Στο κείμενό τους, οι "59" σημειώνουν ότι παρακολουθούν με ενδιαφέρουν τις κινήσεις που κάνουν ξεχωριστά το ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, θεωρούν, όμως, "ότι αυτές πρέπει να συγκλίνουν και να συναντηθούν στο άμεσο μέλλον". Χαιρετίζουν, επίσης, την πρωτοβουλία των "5 δημάρχων" και άλλων αυτοδιοικητικών φορέων του ίδιου χώρου, «που δείχνουν έναν δρόμο συνεργασίας στη βάση αξιών που συμμεριζόμαστε», όπως υπογραμμίζουν.

Και στη Χίο…

Ιδιαίτερης υποδοχής έτυχε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και σε τοπικό επίπεδο με στελέχη της κεντροαριστεράς να κάνουν λόγο για αναγκαιότητα δημιουργίας πολιτικής κίνησης που θα εκμηδενίσει την απόσταση μεταξύ του πολιτικού δίπολου ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ.

Είπαν:

Π. Λαμπρινούδης- Δήμαρχος Χίου

«Η κατάσταση που διαμορφώνεται τώρα μεταξύ των δύο άκρων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επιβάλλει την δημιουργία μίας ενιαίας κεντροαριστερής παράταξης με τη συμμετοχή ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και άλλων φορέων και κινήσεων. Η έλλειψη του κέντρου δημιουργεί προβλήματα και στο πολιτικό σύστημα και στην τοπική κοινωνία. Από την πλευρά μου οποιαδήποτε ενέργεια γίνει προς αυτή την κατεύθυνση θα με βρει σύμφωνο και στην πρώτη γραμμή»

Χρ. Κριμιζής- Γρ. Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Χίου

«Είναι κοινά αποδεκτό απ’ όλες τις δημοκρατιές και προοδευτικές δυνάμεις ότι η κεντροαριστερά θα πρέπει να ανασυσταθεί ώστε να μπορέσει να συμβαδίσει με τις ανάγκες τις σύγχρονης κοινωνίας. Σαφώς είμαστε υπέρ. Άλλωστε θεωρώ ότι σύντομα θα έχουμε εξελίξεις στον κεντροαριστερό χώρο και μέσα από το ΠΑΣΟΚ αλλά και από άλλα κόμματα και φορείς»

Στ. Χαρίτος- ΔΗΜΑΡ Χίου

«Οπωσδήποτε πρόκειται για μία ενδιαφέρουσα κίνηση με ονόματα που έχουν βαρύτητα στα δημόσια πράγματα και στον δημόσιο διάλογο. Όμως θεωρώ ότι θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η πρωτοβουλία για να πράξουμε αναλόγως»

Στ. Ζουμίδης- Γρ. ΔΗΜΑΡ Χίου

«Είναι σίγουρα μία πρόταση που πρέπει να τύχει διερεύνησης. Ωστόσο οι όποιες αποφάσεις θα παρθούν από τη ΔΗΜΑΡ και σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Προς το παρόν μη έχοντας περισσότερα στοιχεία παραμένω επιφυλακτικός»

Ν. Γεωργούλης

«Δεν ξέρω αν είναι εφικτός ο συγκεκριμένος στόχος, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την αναγκαιότητά του. Αυτή τη στιγμή το κενό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι μεγάλο. Θεωρώ ότι οι δυνάμεις του κέντρου, μη έχοντας να χωρίσουν πολλά πράγματα μεταξύ τους, ακόμα και σε ιδεολογικό επίπεδο, θα πρέπει να συνεργαστούν ώστε στις επερχόμενες εκλογές ο κόσμος που δεν θέλει να επιλέξει μεταξύ των δύο πόλων να έχει εναλλακτική προοδευτική λύση».

Γ. Καλογήρου- Καθηγητής ΕΜΠ

«Θεωρώ ότι πλέον είναι απαραίτητη η παρέμβαση ανθρώπων και δυνάμεων που εντάσσονται στο φάσμα της σοσιαλδημοκρατίας. Ο χώρος του κέντρου αυτή τη στιγμή είναι κενός και είναι πασιφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επαρκεί για να τον καλύψει. Οι εισηγήσεις που κάνει δείχνουν ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας ώστε να βγούμε από την κρίση και η Ελλάδα έχει ανάγκη μία έναν τέτοιο πολιτικό φορέα χωρίς ταυτόχρονα να ακυρώνεται η πορεία κανενός. Χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους, νέες δυνάμεις και γενικά ένα νέο σχήμα που θα δώσει ώθηση στην πολιτική σκηνή της χώρας και είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι στην παρούσα φάση αυτή η ώθηση δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ούτε από τον αριστερό – νεοκομμουνιστικό πόλο, ούτε από τον δεξιό».  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ