12.6.2015 18:01

Ν. ΝΥΚΤΑΣ: «Ίσως κάναμε λάθος που στηρίξαμε τον ενιαίο Δήμο Χίου» [ΒΙΝΤΕΟ]

«ΛΑΘΟΣ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ», -«Ο ΒΡΟΝΤΑΔΟΣ ΒΡΩΜΑΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΧΙΟΣ», -«ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΕΡΣΙΝΙΔΙ», -«ΠΑΝΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ»

Ανατρεπτική για τα μέχρι σήμερα δεδομένα του ενιαίου καλλικρατικού Δήμου ήταν η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Παρασκευής στα τοπικά ΜΜΕ ο πρώην αντιδήμαρχος Ομηρούπολης Ν. Νύκτας, φθάνοντας μάλιστα σε σημείο να αμφιβάλει για το αποτέλεσμα των επιλογών της Δημοτικής Αρχής Λαμπρινούδη να στηρίξει τον ενιαίο Δήμο αντί να προτιμήσει την οδό της κατάτμησης όπως η Λέσβος και η Ρόδος.

«Λάθος η κατάργηση του τοπικού αντιδημάρχου»

Εστιάζοντας στα προβλήματα κυρίως του Βροντάδου όπου είναι και η εκλογική του περιφέρεια ο κ. Νύκτας σημείωσε ότι είναι ήταν λάθος η κατάργηση του τοπικού αντιδημάρχου.

«Όταν δεν υπάρχει η παρουσία του αιρετού καταργείται η ουσία της αυτοδιοίκησης. Ο Δήμος είναι ακέφαλος με αποτέλεσμα ο Βροντάδος να γυρίσει πίσω στο 1960», εξήγησε ο κ. Νύκτας.

«Βάλτωσαν τα έργα της Ομηρούπολης»

Αναφερόμενος στα εν εξελίξει έργα του Βροντάδου ο κ. Νύκτας καταλόγισε έλλειψη σχεδιασμού στην δημοτική αρχή σημειώνοντας ότι σημαντικά έργα όπως το Κέντρο Ομηρικών Σπουδών δυστυχώς χάθηκαν οριστικά.

«Είναι σημαντικά ότι δεν υπάρχουν νέα έργα για τον Βροντάδο. Αρκεί να ρίξει κανείς μία ματιά στη Δασκαλόπετρα. Το έργο της ανάπλασης από το λιμάνι μέχρι τη βρύση του Πασά έχει πάρα πολλές καθυστερήσεις με αποτέλεσμα 8 μήνες να έχει κολλήσει. Το Κέντρο Ομηρικών Σπουδών χάθηκε οριστικά και η ανάπλαση του υπόλοιπο χώρου μέσω του Leader Αλιείας ακυρώθηκε και τα χρήματα δόθηκαν για τον μύλο του Βροντάδου. Είναι Ιούνιος και η Δασκαλόπετρα αγκομαχεί, είναι ένα τεράστιο εργοτάξιο», ανέφερε ο κ. Νύκτας.

«Βρωμιά παντού»

Από το στόχαστρο του πρώην αντιδημάρχου δεν ξέφυγε ούτε η γενικότερη εικόνα στο φλέγον θέμα της καθαριότητας. «Ο Βροντάδος βρωμάει στην κυριολεξία όπως και όλα τα χωριά της Χίου. Το χόρτα είναι δυο μέτρα, οι φοίνικες δεν έχουν κοπεί και η ανάπλαση των παράλιων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί παρότι υπάρχει ανάγκη», δήλωσε.  

«Κλείνουν την Προμηθευτική»

Ο Ν. Νύκτας αναλύοντας τις σκέψεις του αναφέρθηκε και στο ζήτημα της λειτουργίας της Προμηθευτικής εντοπίζοντας προσπάθεια εκ μέρους της δημοτικής αρχής να μπει λουκέτο στην εταιρία.

«Προμηθευτική, έχει κάποια προγράμματα και κάποιες ενοικιάσεις. Πριν λίγο διάστημα πουλήθηκε η αφαλάτωση στη ΔΕΥΑΧ ενώ ακολούθησε η παραχώρηση αγιασμάτων στη ΔΗΚΕΧ. Αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θέλουν να κλείσουν την εταιρία. Πως μπορεί να εξηγήσει κανείς την απόφασή τους να μην ενοικιάσουν το αναψυκτήριο στην πλατεία του αφανή για δήθεν λόγους νομιμότητας. Δηλαδή εμείς ήμασταν παράνομοι;

Ο Δήμος μπορεί να κατέχεται από τυπολατρία και νομολατρεία όμως όχι και στις απευθείας αναθέσεις και στους διμηνιτες», καυτηρίασε ο ίδιος.

Ανεκμετάλλευτη η Κλειδού

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε ο κ. Νύκτας στην ανάδειξη και αξιοποίηση ιδιαίτερων σημείων του Βροντάδου. Όπως είπε το Γούβι και η Κλειδού βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.

«Τι να πρωτοπεί κανείς; Για τις παιδικές χαρές που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση; Πέρσι είχε γίνει μια ημερίδα για την Κλειδού αλλά δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι στιγμής. Δεν αξιοποίησαν τα συμπεράσματα».

Ακατάλληλο το Μερσινίδι

Εξίσου κατηγορηματικός ήταν και ως προς το θέμα της φιλοξενίας μεταναστών στο Μερσινίδι χαρακτηρίζοντας τον χώρο «εντελώς ακατάλληλο για την παραμονή των προσφύγων».

«Είναι εικόνες που μας λυπούν όλους. Αν είναι να παρέχουμε τέτοιες συνθήκες σε ανθρώπους κατατρεγμένους, καλύτερα να τους αφήσουμε ελεύθερους», ανέφερε.

«Να επανεξετάσουμε το θέμα του ενιαίου Δήμου»

Πραγματική έκπληξη προκάλεσαν τα λεγόμενα του Ν. Νύκτας για τον ενιαίο Δήμο της Χίου λέγοντας μάλιστα ότι «ίσως κάναμε λάθος που στηρίξαμε αυτή την επιλογή».

Όπως είπε ίσως θα πρέπει όλοι μαζί θα πρέπει να αναθεωρήσουν αυτή την απόφαση αφού τα κονδύλια δεν επαρκούν και είναι δεδομένο ότι τα προβλήματα ξεπερνούν τους ίδιους τους αιρετούς.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του κ. Νύκτα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ