26.6.2015 10:43

Μπρος πίσω για την ανασύσταση της ΕΝΑ Χίου

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗ ΧΙΟ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΡΟΝΤΟΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΝΑ

Εν μέσω πυρών από τις αντιπολιτεύσεις εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το απόγευμα της Τετάρτης η απόφαση από το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη δημιουργία νέας αναπτυξιακής εταιρίας με έδρα τη Χίο, τη στιγμή που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από την αναβίωση της ΕΝΑ Χίου.

Παρά τις προσπάθειες της Περιφερειάρχη Χρ. Καλογήρου να πείσει τις αντιπολιτεύσεις ότι η νέα αναπτυξιακή θα έχει πολύ μικρότερο κύκλο δραστηριοτήτων από αυτόν της ΕΝΑ Χίου, σύσσωμοι οι επικεφαλής των συνδυασμών εξέφρασαν την αντίρρησή τους για την παράλληλη δημιουργία αναπτυξιακής εταιρίας τη στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες για την ανασύσταση της ΕΝΑ.

Παρά τα όσα επεσήμαναν οι αντιπολιτεύσεις περί νομικού κολλήματος, η Χρ. Καλογήρου επέμεινε ότι η εισήγησή της είναι νομικά ορθή αφού η ΕΝΑ θα συνεχίσει να υπάρχει με τη νομαρχιακή της μορφή ενώ η νέα αναπτυξιακή θα δημιουργηθεί με βάση τις διατάξεις του Καλλικράτη.

«Οι παρεμβάσεις της κας Καλογήρου σχετικά με το αν ο νόμος του Καλλικράτη επιτρέπει ή όχι τη σύσταση νέας αναπτυξιακής, πριν «κλείσουν» οι προηγούμενες ήταν ιδιαίτερα ατυχείς. Μάλλον η κα Καλογήρου φαίνεται να στηρίζεται στο ότι οι πρώην υφιστάμενοι της στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου θα «κάνουν τα στραβά μάτια» ξεπερνώντας τη σαφέστατη διάταξη του νόμου που μας διάβασε χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αντιστρατεύεται ευθέως τα επιχειρήματα της. Ας προσέχουν όμως όλοι γιατί υπάρχει και έννομο συμφέρον από όσους θίγονται άμεσα, αλλά και από τα μέλη του ΠΣ», επεσήμανε με καυστικό ύφος ο σύμβουλος Γ. Σπιλάνης ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων συνδυασμών που ζήτησαν επιτακτικά να μάθουν τον ακριβή σχεδιασμό της Περιφέρειας σχετικά με τον μέλλον της ΕΝΑ Χίου.

«Πρώτα ξεκάθαρες κουβέντες και μετά επανασύσταση»

Με δεδομένο πάντως το γεγονός ότι η Περιφέρεια δεν είναι ο μοναδικός εταίρος της ΕΝΑ Χίου, ο «π» απευθύνθηκε στον Δήμο Χίου που αποτελεί έναν από τους βασικούς μετόχους της εταιρίας. Όπως επεσήμανε ο σύμβουλος Ι. Αμύγδαλος η Περιφέρεια θα πρέπει πρωτίστως να απαντήσει στο ερώτημα σχετικά με τον ακριβή σχεδιασμό της γύρω από το μέλλον της εταιρίας.

«Αν από την αρχή που κάνουμε λόγο για ανασύσταση δεν ξεκαθαρίσουμε μεταξύ μας το τι θέλουμε να κάνει η ΕΝΑ, τότε να την αφήσουμε να κλείσει. Για να την ανασυστήσουμε απαιτείται βούληση από όλες τις πλευρές και κυρίως ένα business plan το οποίο θα εξηγεί τις δράσεις της εταιρίας, τα προσδοκώμενα έσοδα αλλά και το τι θα αποπληρώσει από τα παλιά χρέη», τόνισε ο κ. Αμύγδαλος.

Να σημειωθεί πάντως ότι μέχρι και σήμερα, δύο μήνες πριν την επίσημη έναρξη του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος η Περιφέρεια ακόμη δεν διαθέτει έτοιμη αναπτυξιακή εταιρία που θα αναλάβει να φέρει σε πέρας την ένταξη μελετών στο νέο ΕΣΠΑ με ότι αυτό συνεπάγεται στο κομμάτι της απορροφητικότητας κονδυλίων. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ