25.11.2014 13:01

Μοντέλο συνδιαχείρισης στους «ορφανούς» αθλητικούς χώρους

ΑΡΧΙΚΑ ΘΑ ΠΕΡΙΕΛΘΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΘΑ ΣΥΝΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ

Ριζικές αλλαγές για τα αθλητικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στο νησί επιφυλάσσει το 2015, με τον Δήμο Χίο να εισάγει το θεσμό της συνδιαχείρισης των αθλητικών εγκαταστάσεων, κάνοντας τα αθλητικά σωματεία συμμέτοχα στις ευθύνες, στα έξοδα αλλά και στα πιθανά έσοδα που συνεπάγεται η χρήση τους.

Η υπάρχουσα κατάσταση

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Νομικού Προσώπου, Παντελή Καμπούρη, στόχος είναι όλοι οι αθλητικοί χώροι να περιέλθουν στην κυριότητα του Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου, ώστε να ξεκινήσει η άμεση διαχείρισή τους υπό την ομπρέλα ενός και μόνο φορέα.

Στην παρούσα φάση εκτός από τα γήπεδα των Καρδαμύλων, της Συκιάδας, των Νενήτων, του ανοιχτού και κλειστού γηπέδου της Χίου και του Κολυμβητηρίου, όλα τα υπόλοιπα ανήκουν στην κυριότητα του Δήμου Χίου, όντας κατ’ ουσία «ορφανά» διαχείρισης.

Ο σχεδιασμός

Με βάση τα όσα προβλέπει ο σχεδιασμός, μετά τη μεταφορά των αθλητικών χώρων στην κυριότητα του Νομικού Προσώπου, όσοι από αυτούς δεν πληρούν τις προδιαγραφές για αδειοδότηση και λειτουργία θα χαρακτηριστούν ως «αλάνες».

Σε αυτή την κατηγορία θα ενταχθούν μικροί αθλητικοί χώροι, όπως γήπεδα 5 x 5 ή άλλες εγκαταστάσεις που τα τελευταία χρόνια δεν έγινε καμία προσπάθεια αξιοποίησής τους και εγκαταλείφθηκαν.

«Υπολογίζουμε ότι οι εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται είναι περίπου στις 50. Επειδή είναι αδύνατο να διαχειριστούμε ως Νομικό Πρόσωπο αυτό τον όγκο, θα προτείνουμε στις ομάδες και στα σωματεία που χρησιμοποιούν τα γήπεδα να γίνουν συνδιαχειριστές», εξηγεί ο κ. Καμπούρης.

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, σημαίνει ότι για κάθε χώρο θα υπογράφεται μία σχετική σύμβαση μεταξύ του Ν.Π.Δ.Δ. και του αθλητικού φορέα που χρησιμοποιεί το γήπεδο, καθιστώντας  τον τελευταίο συμμέτοχο απ’ όλες τις απόψεις.

«Ουσιαστικά το κάθε σωματείο θα γίνει συνέταιρος στο ρεύμα. Θα το πληρώνει από κοινού με το Νομικό Πρόσωπο και θα έχει και την ευθύνη του χώρου. Αν παρόλα αυτά προκύψει κάποια ζημιά ή φθορά από καιρικές συνθήκες, το κόστος θα το αναλαμβάνουμε εμείς. Σε διαφορετική περίπτωση αυτά θα αποκαθίστανται από την κάθε ομάδα ή το κάθε σωματείο», εξήγησε ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου.

Επικουρικά προς τους ισχυρισμούς του Π. Καμπούρη λειτουργούν και οι αριθμοί, με τον Δήμο Χίου να καλείται να πληρώσει κάθε χρόνο πάνω από 500.000 ευρώ για ρεύμα σε μόνο 6 από τις συνολικά 50 αθλητικές εγκαταστάσεις της Χίου. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ