23.1.2017 19:50

Μικρές κυβερνητικές υπαναχωρήσεις στην αρχή μιας μεγάλης διεκδίκησης

Δεσμεύσεις έντασης της αποσυμφόρησης των νησιών από τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ασύλου και της αστυνομικής δύναμης των νησιών με πολύ γοργά βήματα ήταν το απόλυτα χειροπιαστό αποτέλεσμα της συνάντησης των 5 δημάρχων των νησιών με τον πρωθυπουργό. 

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην κυβερνητική γραμμή ότι η υποχρεωτική παραμονή των προσφύγων και μεταναστών στα νησιά είναι απορρέουσα υποχρέωση τήρησης της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας και φάνηκε να επιμένει για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης.

Τη συνάντηση, στην οποία πήραν μέρος επίσης ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης, ο κ. Βουρνούς χαρακτήρισε «σοβαρή και ειλικρινή». «Οι θύρες ανοίγουν όταν τις χτυπάς με συνέχεια και επιμονή. Οι δήμαρχοι των 5 νησιών αποφασίσαμε ότι δεν θα σταματήσουμε να τις χτυπάμε μέχρι να ανοίξουν για τα αιτήματα μας», ανέφερε ο κ. Βουρνούς.

Αποτέλεσμα των επαφών είναι και η πρόσκληση στους 5 δημάρχους να συναντηθούν την Τετάρτη στο ΥΕΝ για ζητήματα τουρισμού, ενώ ο πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες για εξειδίκευση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τα 5 νησιά που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό πρόβλημα. «Διαφαίνεται ότι σταδιακά τα υπουργεία αντιλαμβάνονται ότι στα νησιά μας πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή. Οι κινήσεις μας όμως δεν αποσκοπούν σε οικονομική ανταλλάγματα. Βασικό αίτημα της Χίου είναι η αποσυμφόρηση και ο περιορισμός των δομών σε μια, με το άμεσο κλείσιμο της Σούδας», συμπλήρωσε ο δήμαρχος Χίου.

Σε συνέχεια της αποψινής συνάντησης ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει σύσκεψη για το προσφυγικό και τη διάσταση του στα νησιά με τη συμμετοχή των υπουργών Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ