10.7.2012 17:21

Μιχ. Φυτούσης: "ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ ΤΩΝ ΟΣΩΝ ΔΗΛΩΣΑΜΕ"

- ΜΕ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΝΩ ΕΧΕΙ ΦΟΥΚΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ

Μόνο ως καθαρό εμπαιγμό μπορεί να εκλάβει πλέον ο δημότης το διαφημιστικό φυλλάδιο της ΔΕΥΑΧ που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό μέσα στο οποίο αναφέρονταν ότι η τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας προβλέπει μηδενικές αυξήσεις στα πάγια και στα τέλη, δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συγκυριών.
Με τακτική που σηκώνει πολύ συζήτηση, η ΔΕΥΑ Χίου
Έτσι μέσα από μία εν κρυπτώ απόφαση, άγνωστο το πότε λήφθηκε, η ΔΕΥΑ  χωρίς να δώσει προηγουμένως τις απαραίτητες εξηγήσεις προχώρησε στην επιβολή πάγιου ύδρευσης 5 ευρώ και 2 ευρώ για αποχέτευση για την κατηγορία των πολιτών που ξοδεύουν από 0-20 κυβικά νερό και που μέχρι σήμερα πλήρωναν 20 ευρώ το τρίμηνο.
Το θέμα ανέδειξε με επιστολή του λογαριασμού του στον «π» ο συνάδελφος Ν. Μαραγκέλλης, ο οποίος υπάγεται στην κατηγορία των δημοτών με κατανάλωση μικρότερη από 20 κυβικά νερό το μήνα.
Το πρόβλημα με το χαράτσι, επιβεβαίωσε στον «π» και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Χίου, Μιχ. Φυτούσης.
«Δυστυχώς είναι αλήθεια. Το ξέρουμε ότι αυτό που έγινε είναι σε αναντιστοιχία με τα όσα είχαμε πει όμως εάν δεν υπήρχε αυτό το επιπλέον πάγιο των 7 ευρώ τότε η ΔΕΥΑ Χίου δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει. Δυστυχώς οι πολίτες που βρίσκονται σε αυτή την κλίμακα και είναι μόνο το 10% των καταναλωτών πρέπει να επιβαρυνθούν γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος να μηδενίσουμε το ειδικό τέλος το οποίο ήταν δυσβάσταχτο για το 90% των πελατών μας», ανέφερε ο κ. Φυτούσης σημειώνοντας παράλληλα ότι τα έσοδα στη Δημοτική Ενότητα Χίου έχουν πέσει κατά 600.000 ευρώ.
Το κύριο ερώτημα παρόλα αυτά είναι αυτό που απευθύνει μέσω του "π" η κάτοικος της πόλης Σ. Λαμπίκη, δηλαδή αν οι μικροί καταναλωτές της πόλης αυξήσουν την κατανάλωσή τους ξεπερνώντας τα 20 κυβικά, τότε η ΔΕΥΑ Χίου θα είναι σε θέση να λύσει το πιθανό πρόβλημα που θα προκύψει από την ανυπαρξία νερού;
Η επιστολή του Ν. Μαραγκέλλη μεταξύ άλλων  αναφέρει: 
 
 
"Είναι γνωστό το πρόβλημα που υπάρχει παγκοσμίως με τους υδάτινους πόρους και δεν ξέρω αν το ξέρει και η ΔΕΥΑΧ (ας τους το πει κάποιος….) αλλά υπάρχει και στην Χίο. Έτσι παγκοσμίως εφαρμόζονται πολιτικές που λειτουργούν αποτρεπτικά στις μεγάλες καταναλώσεις π.χ. σε αυτούς που πλένουν τις αυλές στις βίλες τους.
Η ΔΕΥΑΧ λοιπόν λέει ότι δεν κάνει αυξήσεις (πόσο καλή είναι???...) και μάλιστα εφαρμόζοντας φιλολαϊκή πολιτική άλλαξε ένα φόρο που έμπαινε στους λογαριασμούς του νερού με σκοπό να επιτύχουν μειώσεις στο 90% των καταναλωτών (σύμφωνα με το διαφημιστικό φυλλάδιο της ΔΕΥΑΧ).
Όμως και ενώ υποστηρίζει ότι επιτυγχάνετε  μείωση στο 90% των λογαριασμών αυτό δεν συμβαίνει με τους μικρούς καταναλωτές , αυτούς δηλαδή που καταναλώνουν λιγότερο νερό και δημιουργούν και λιγό-τερα λύματα. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε για τις ευπαθείς ομάδες των καταναλωτών στην Χίο μειώσεις, μέχρι εδώ όλα καλά.…
Εγώ σαν μικρός καταναλωτής, για πολλά χρόνια πλήρωνα 20€ το τρίμηνο, και τώρα πληρώνω 25€ το τρίμηνο, με τα λίγα μαθηματικά που εμείς οι απλοί πολίτες ξέρουμε, αυτό σημαίνει αύξηση 25%.
Σε σχετικό αίτημα μου η ΔΕΥΑΧ μου απάντησε ότι ναι ισχύουν όλα τα παραπάνω αλλά εσύ ανήκεις στο ποσοστό των μικρών καταναλωτών δηλαδή στο 5% των λογαριασμών της ΔΕΥΑΧ και έτσι θα είναι και θα γίνετε εφεξής ώστε αυτοί που έχουν μεγαλύτερη κατανάλωση να επιτυγχάνουν και μικρότερο λογαριασμό και μάλιστα μου είπαν “κάντο για το καλό του «συνόλου»”….
Μπράβο λοιπόν, φαίνετε ότι η ΔΕΥΑΧ θεωρεί ότι «Νερό υπάρχει!!!»,  την ίδια ώρα που η Χίος στενάζει από την έλλειψη νερού. Δίνουμε αντικίνητρα στους μικρούς καταναλωτές τιμωρώντας τους και επιβρα-βεύοντας τους μεγάλους καταναλωτές ορισμένοι εκ των οποίων  ποτίζουν τους κήπους τους και ξεπλένουν τις αυλές τους, τους δρόμους κα τα ακριβά αυτοκίνητα τους και γενικότερα σπαταλούν το νερό.
Συγχαρητήρια στους «μαθητευόμενους μάγους» της ΔΕΥΑΧ και τον πρόεδρο της για τις πρωτοποριακές τους ιδέες στον σχεδιασμό της τιμολογιακής πολιτικής αλλά και για τις ορθές τακτικές για εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων στην Χίο. Συμφωνώ στον εξορθολογισμό των λογαριασμών, αν και πολύ αμφιβάλω ότι γίνετε για αυτό,  αλλά θα πρέπει και οι μικροί καταναλωτές να πληρώνουν ότι πλήρωναν και πριν.
Αν η ΔΕΥΑΧ  θέλει να ασκεί την αναγκαία πολιτική υπέρ των ευπαθών ομάδων να μην την φορτώνει στο 5% των λογαριασμών της αλλά να επιβαρύνετε η ίδια η εταιρία και όχι η ομάδα των μικρών καταναλωτών.
Όμως σε περίπτωση που όλα αυτά που λέω δεν ισχύουν τότε τους καλώ αντί να κοστολογήσουν την ελάχιστη κατανάλωση από 20€ στα 25€ το τρίμηνο πολύ απλά να ορίσουν την ελάχιστη κατανάλωση στα 15-20 κυβικά(κάπου εκεί είναι) και να πληρώνουμε 20€ όπως παλαιότερα, τώρα αν θέλει να «εξυπηρετήσει» τους μεγάλους καταναλωτές μπορεί  πάνω από τα 20 κυβικά να βρίσκει εφαρμογή η δημιουργική λογιστική των «μαθητευόμενων μάγων».
Πάντως θα πρέπει η Greenpeace να τους βράβευση για την καινοτομία τους στην προστασία και διασφάλιση των υδάτινων πόρων στον πλανήτη και βέβαια ο Δήμαρχος μας να τους τιμήσει ιδιαίτερα αν  και προσωπικά θα προτιμούσα να τους τραβήξει το αυτί. Τι θα κάνει άραγε?
Εκτός και αν βέβαια εμάς τους μικρούς καταναλωτές (το 5% των λογαριασμών της ΔΕΥΑΧ), μας θεωρούν ότι μας περισσεύουν λεφτά και  πρέπει να στηρίξουμε σε παγκόσμια πρωτοτυπία τους σπάταλους μεγάλους καταναλωτές-ρυπαντές, έλεος!!!!!!!!!!
 
Ά, ρε φίλε Γιάννη έφυγες άδικα και πολύ νωρίς για να δεις τι γίνετε στην ΔΕΥΑΧ……
 
 Νίκος Μαραγκέλλης

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ