21.8.2015 13:33

«Κλείστε τα κέντρα υποδοχής μεταναστών» [ΒΙΝΤΕΟ]

ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΠΛΟΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Στη λειτουργία των κέντρων πρώτης υποδοχής μεταναστών εντόπισε την αιτία των συνεχών αφίξεων μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου αλλά και των Δωδεκανήσων ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, που το πρωί της Παρασκευής συμμετείχε σε σύσκεψη με θέμα το μεναταστευτικό.

Όπως ανέφερε ο κ. Καμμένος τα κέντρα πρώτα υποδοχής αποτελούν «πόλο έλξης» για τους μετανάστες καθώς η πληροφορία για την ύπαρξη και λειτουργία οργανωμένων χώρων μεταδίδεται στα κυκλώματα διακίνησης μεταναστών και προσφύγων. Αντί της λειτουργίας των κέντρων ο Υπουργός Άμυνας πρότεινε τη ναύλωση πλοίων τα οποία θα δρομολογηθούν στη γραμμή Κως- Σάμος- Χίος- Μυτιλήνη και εντός των οποίων θα γίνεται η πλήρη καταγραφή των στοιχείων των μεταναστών αλλά και η ιατρική φροντίδα όσων την έχουν ανάγκη.

«Επαίνους» στην τουρκική ακτοφυλακή του Τσεσμέ

 Γεγονός πάντως αποτέλεσε η δήλωση – έκπληξη του κ. Καμμένου που θέλησε να αποδώσει μέρος της ανυπαρξίας προβλημάτων στη Χίο, στην δραστηριοποίηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής του Τσεσμέ που όπως είπε πολλές φορές προχωράει σε αποτροπή εισόδου μεταναστών στο νησί μας λέγοντας μάλιστα ότι θέλει να είναι δίκαιος  με τη γείτονα χώρα (Βλ. Βίντεο 08:10).

Αυτή του η δήλωση είχε ως αποτέλεσμα την αντίδραση τόσο των τοπικών αρχών όσο και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που έσπευσαν να αποκαταστήσουν την αλήθεια και να υπενθυμίσουν τον Υπουργό ότι η Χίος με βάση τα στοιχεία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πύλη εισόδου μεταναστών σε ολόκληρο το Αιγαίο.

«Η Χίος κ. Υπουργέ αποτελεί τη δεύτερη πύλη εισόδου. Μόνο τον Ιούλιο είχαμε 9.000 μετανάστες. Αν διατηρείται η καλή εικόνα στο νησί είναι γιατί υπάρχει εξαιρετική συνεργασία μεταξύ Λιμενικού- Αστυνομίας και άλλων φορέων. Όμως αυτή η εικόνα μπορεί εύκολα να ανατραπεί. Χρειαζόμαστε και δομές και υποστήριξη», σημείωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Χίο.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση του Κεντρικού Λιμενάρχη Χίου Γ. Αργυράκη που με την τοποθέτησή του θέλησε να βάλει τα πράγματα σε σωστή βάση. Αποφεύγοντας να σχολιάσει την δήλωση Καμμένου περί καλής συνεργασίας με την ακτοφυλακή του Τσεσμέ ο κ. Αργυράκης τόνισε ότι ενώ ολόκληρο το 2014 εισήλθαν στη Χίο 6.500 μετανάστες και πρόσφυγες, φέτος και μέχρι στιγμής έχουν εισέλθει μόνο στο νησί μας πάνω από 27.000 άτομα.

«Η έλλειψη προβλημάτων οφείλεται στον καλό συντονισμό κ. Υπουργέ», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αργυράκης ζητώντας παράλληλα τα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες να έρχονται και στη Χίο ενώ αναφέρθηκε και στην έλλειψη προστασίας με δεδομένα τα συνεχή θετικά τεστ μαντού σε Λιμενικούς και Αστυνομικούς.  

Ν. Μηταράκης

Για αλλαγή κατεύθυνσης των μεταναστευτικών ροών με αποτέλεσμα η χώρα μας να έχει γίνει ο εύκολος δρόμος για εκατομμύρια πρόσφυγες, έκανε λόγο ο Βουλευτής Ν. Μηταράκης , λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε ήδη να έχει αρθρώσει μεταναστευτική πολιτική.

Α. Μιχαηλίδης

Τους φόβους του ότι επειδή η Χίος δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα εξαιτίας των άψογων ενεργειών Αστυνομίας και Λιμενικού, γι’ αυτό βρίσκεται σε χαμηλή προτεραιότητα εξέφρασε με τη σειρά του ο Α. Μιχαηλίδης. Ο ίδιος έθεσε εκ νέου το αίτημα για δημιουργία τοπικού συντονιστικού οργάνου με την εποπτεία του Υπουργείου Μετανάστευσης ενώ ζήτησε επιπλέον βοήθεια στο θέμα των υποδομών.

Μ. Βουρνούς

Στην ευρωπαϊκή διάσταση του μεταναστευτικού εστίασε ο Δήμαρχος Χίου Μ. Βουρνούς τονίζοντας ότι δεν γίνεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να βάζει χρήματα για να βοηθήσει κατατρεγμένους συνανθρώπους μας και κάποιοι να τζιράρουν τεράστιο αριθμό μαύρου χρήματος. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ