18.2.2016 16:20

Καν’ το όπως ο Καμίνης

• ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ

Το εργαλείο προσέλκυσης για το Δήμο Αθηναίων δωρεών των Ελλήνων της διασποράς, ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και ιδιωτών, με διεθνή πρότυπα διαφάνειας και ταχύτητα δημιούργησε και ανακοίνωσε πρόσφατα ο Γιώργος Καμίνης. Ο Βρονταδούσης δήμαρχος Αθηναίων, αξιοποιώντας επιτυχημένα μοντέλα πόλεων όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες ή η Μελβούρνη ανακοίνωσε τη δημιουργία της Σύμπραξης για την Αθήνα – Athens Partnership. Η Σύμπραξη για την Αθήνα είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση, που δημιουργήθηκε για να προωθήσει στοχευμένες συνεργασίες ανάμεσα στο δήμο και τον ιδιωτικό τομέα, που θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην πόλη, τους κατοίκους και επισκέπτες της. Θα χρηματοδοτεί πιλοτικά προγράμματα, επιτακτικές ανάγκες και υποδομές. Θα υποστηρίζει υφιστάμενες δράσεις. Ως ανεξάρτητη οντότητα, στη σύζευξη μεταξύ του δήμου Αθηναίων και του ιδιωτικού τομέα, θα αξιοποιεί τους πόρους και τις δυνάμεις και των δύο.

Αναγκαία για τη Χίο

Το νησί μας διαθέτει ένα πολύ σημαντικό ανεκμετάλλευτο επί δεκαετίες κεφάλαιο. Είναι τόπος καταγωγής προσώπων με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, πρωτίστως από το χώρο της ναυτιλίας. Η συνεισφορά των ανθρώπων αυτών παραμένει ως τις μέρες μας περιορισμένη. Κινείται σε προσωπικές τους, ασύνδετες μεταξύ τους κινήσεις υποστήριξης κυρίως φιλανθρωπικού ή κοινωνικού χαρακτήρα. Η τόνωση αυτή σπάνια αποκτά διαστάσεις ικανές να αναμοχλεύσουν άλλα κεφάλαια, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να απαντήσουν στο κορυφαίο ερώτημα των τελευταίων δεκαετιών, ποιος είναι ο προορισμός του νησιού.

Η αντιγραφή του μοντέλου που ο Γ. Καμίνης θέτει στην υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων θα ενεργοποιήσει και κυρίως θα κατευθύνει δωρεές, θα συντονίσει τον ήδη ανεπτυγμένο εθελοντισμό στο νησί μας και κυρίως θα υποχρεώσει Δήμο και δημότες να εργαστούν επί ενός κοινού συνεκτικού σχεδίου σε βάθος δεκαετίας.

Θα τολμήσει;

Μέχρι τώρα η δημοτική αρχή Χίου έριξε το βάρος της στην οργάνωση του Δήμου και στην προσπάθεια οικονομικής του ισορροπίας, με επιτυχημένα προς το παρόν αποτελέσματα. Δεν αρκεί όμως αυτή η κατεύθυνση. Η κοινωνία αισθάνεται ότι δεν μετέχει επαρκώς σε ένα σχέδιο για τη διαμόρφωση του νησιού, οι όποιες υγιείς δυνάμεις συνεχίζουν να δρουν αποσπασματικά.

Θα τολμήσει η δημοτική αρχή να ακολουθήσει τον δρόμο του Γ. Καμίνη; Υποθέτουμε ότι αν ζητούσε τη βοήθεια και τη συμβολή του ο Χιώτης δήμαρχος Αθηναίων θα την παρείχε με μεγάλη προθυμία. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ