3.2.2017 16:07

Κ. Μητσοτάκης: «Προτεραιότητά μας η οικονομική ανάκαμψη Χίου και Λέσβου»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Τις αγωνίες των παραγωγικών φορέων της Μυτιλήνης οι οποίες περιείχαν μάλιστα και πολλές αναφορές στη Χίο, άκουσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της περιοδείας του στο νησί.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την ομιλία του στο Επιμελητήριο της Λέσβου, εστίασε στην ανάγκη λήψης μέτρων τόσο σε παραγωγικό επίπεδο όσο και τουριστικό προκειμένου Χίος και Μυτιλήνη να βρουν ξανά το δρόμο προς την κανονικότητα.

«Η κυβέρνηση αχρήστευσε τη συμφωνία Ε.Ε- Τουρκίας»

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό και στη διαχείρισή του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας μία σωστή συμφωνία η οποία δεν απέδωσε εξαιτίας της τραγικής διαχείρισης και των παραλήψεων εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Η όλη λογική της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ήταν ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μία γρήγορη επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου μιας και γνωρίζαμε ότι όλοι οι μετανάστες μετά το κλείσιμο των συνόρων θα υπέβαλλαν αιτήματα ασύλου. Η συμφωνία προέβλεπε ότι όσοι δεν έπαιρναν άσυλο θα επιστρέφονταν στην Τουρκία ενώ όσοι απολάμβαναν το στάτους του πρόσφυγα θα μπορούσαν να κινηθούν ελεύθερα στην επικράτεια.  Άρα στη σύλληψή της αυτή η συμφωνία δεν προδίκαζε ότι θα υπήρχε μία μεγάλη συγκέντρωση προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Ο βασικός λόγος που έγινε αυτό είναι ότι οι υπηρεσίες ασύλου είναι υποστελεχωμένες και υπάρχει μία σημαντική καθυστέρηση και στον πρώτο αλλά και στον δεύτερο βαθμό εξέτασης ασύλου», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Άμεσα πολιτική αποσυμφόρησης»

Ενστερνιζόμενος το αίτημα των νησιωτών για αποσυμφόρηση ανέφερε ότι η Ν.Δ. θα ακολουθήσει μία πολιτική αποσυμφόρησης από τα νησιά που όμως δεν θα χτυπήσει τον πυρήνα της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

«Η φέρουσα ικανότητα των νησιών στο κομμάτι της συμφωνίας έχει ξεπεραστεί και δημιουργεί σημαντικά προβλήματα. Όμως δεν υπάρχουν άλλες επιλογές για εμάς πέρα της αποσυμφόρησης αφού αυτά τα νούμερα δεν είναι αποδεκτά από εμάς», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν είναι ακροδεξιός όποιος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση»

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δεν είναι δυνατό όποιος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση να κατηγορείται ότι είναι ακροδεξιός.

«Αυτή τη στιγμή αυτό που συμβαίνει είναι ότι όποιος επισημαίνει ότι υπάρχουν αδυναμίες κατατάσσεται αυτόματα στο άλλο άκρο. Όμως είμαι ξεκάθαρος. Εμείς ούτε σπεκουλάραμε ούτε θα σπεκουλάρουμε πάνω σε θανάτους ανθρώπων», δήλωσε ενώ σχολιάζοντας το ζήτημα του ελέγχου σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σημείωσε ότι το κράτος δεν μπορεί να εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματά του σε Μ.Κ.Ο. χωρίς κανέναν έλεγχο.

«Να βγουν ξανά Χίος και Λέσβος στις τουριστικές αγορές»

Ιδιαίτερα σημαντικά ήταν τα όσα ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης στο ζήτημα της  υποβάθμισης του τουριστικού προϊόντος των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στη Χίο, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα εξαιτίας της ανυπαρξίας πτήσεων τσάρτερ. Συνόψισε μάλιστα τις προτάσεις της Ν.Δ. για την τουριστική ανάκαμψη των νησιών σε τρεις βασικούς άξονες:

  • Άμεση επικοινωνία με τους  tour operators απευθείας σε υψηλό επίπεδο, ώστε να μπουν ξανά στο παιχνίδι Χίος και Λέσβος, γιατί όπως είπε το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στα δύο νησιά παρά στο νότιο Αιγαίο.
  • Επικοινωνία με τις μεγάλες εταιρίες κρουαζιέρας.
  • Επαφή με τις low cost εταιρίες και ειδικά με τη Ryanair, στο πρότυπο των Χανίων όπου το 2016 πέρασαν 1 εκ. νέοι επισκέπτες.

«Δεν μπορώ να εγγυηθώ για την παραμονή στον μειωμένο Φ.Π.Α.»

Τελειώνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο καθεστώς του μειωμένου Φ.Π.Α. λέγοντας ότι η Ν.Δ. ήταν αυτή που πολέμησε για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών. Όμως εμφανίστηκε επιφυλακτικός για τη διατήρησή του, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του ότι θα κάνει τα πάντα για να παραταθεί το συγκεκριμένο μέτρο.

«Είναι γεγονός ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία εάν δεν υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές κι ένα γενικότερο περιβάλλον που να προωθεί το υγιές επιχειρείν χωρίς κανέναν αστερίσκο. Και δεν είμαι σίγουρος αν αυτοί που μας κυβερνούν τώρα αντιλαμβάνονται τι είναι το επιχειρείν μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ