19.2.2016 15:14

«Ήμασταν πολύ αισιόδοξοι…», λέει μετά από ένα χρόνο ο ΣΥΡΙΖΑ

ΣΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ Ο ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΣ ΦΠΑ, ΕΙΠΕ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΙΟ

Με αναφορές στο προσφυγικό, στον νησιωτικό ΦΠΑ αλλά και στις αλλαγές που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο συνοδεύτηκε η παρουσία του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος στη Χίο, στο πλαίσιο εκδήλωσης για τον ένα χρόνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Αλέξη Τσίπρα.

«Μας ανάγκασαν να εφαρμόσουμε μία άλλη πολιτική»

Κάνοντας μία ανασκόπηση του πρώτου χρόνου κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Παναγιώτης Ρήγας επέρριψε ευθύνες στα ΜΜΕ λέγοντας ότι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα μεταφέροντας ένα κλίμα που δεν αντιστοιχεί στα πραγματικά προβλήματα της χώρας και των Ελλήνων.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να δώσει τρεις επιτυχημένες εκλογικές αναμετρήσεις. Η λαϊκή εντολή που λάβαμε είναι νωπή. Όμως υλοποιούμε μια συμφωνία που δεν είναι το πρόγραμμα μας αλλά αναγκαστήκαμε να  την τηρήσουμε. Πέρα από αυτό λαμβάνουμε μέτρα που ανακουφίζουν τα λαϊκά στρώματα», ανέφερε ο ίδιος, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης για κούρεμα του χρέους θα είναι επιτυχής, οπότε και θα επέλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη μετά από 6 χρόνια συνεχούς ύφεσης.

«Θα υλοποιούταν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης αλλά…»

Ερωτώμενος για το αν η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει έστω και ένα αριστερό μέτρο εδώ κι ένα χρόνο ο κ. Ρήγας σημείωσε σε κατηγορηματικό ύφος ότι από τις αρχές του 2015 έχουν παρθεί σειρά μέτρων για την πρόνοια και την υγεία ενώ, όπως είπε, αποκατέστησε τις άδικες απολύσεις της προηγούμενης συγκυβέρνησης.

«Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα υλοποιούνταν όπως το είχαμε οριοθετήσει πριν τη μεγάλη σύγκρουση. Η επιλογή όμως έγινε με όρους κοινωνίας και όχι με όρους αριστεράς, διαφορετικά δεν θα άνοιγε ο δρόμος για να υλοποιηθούν μεγάλες αλλαγές για την Ευρώπη. Είναι άδικο να δεχόμαστε κριτική μη λαμβάνοντας υπ όψη ότι είχαμε μία μεγάλη σύγκρουση», ανέφερε ο ίδιος.  

«Έχουμε προετοιμαστεί για κλείσιμο των συνόρων»

Σημαντικά ήταν και τα όσα ανέφερε για το προσφυγικό, το οποίο χαρακτήρισε ως ευρωπαϊκό και όχι ελληνικό ζήτημα.

«Προφανώς και θα υπάρξει η δυνατότητα να λάβουμε μέτρα αν τα σύνορα κλείσουν. Όμως είμαστε σίγουροι ότι η Ευρώπη αυτή τη στιγμή δεν θα οδηγηθεί σε φράχτες και κλειστά σύνορα. Δεν θα πρέπει επικρατήσει ο φόβος στην Ευρώπη. Τα Hotspot είναι υποχρέωσή μας. Είμαστε αναγκασμένοι να εξασφαλίσουμε ανθρώπινες συνθήκες στους πρόσφυγες ώστε να φύγουν με ομαλό τρόπο για τον προορισμό τους. Μέσα από την εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων θέλουμε να δείξουμε ότι ο στρατός επιτελεί κοινωνικό ρόλο αυτή τη στιγμή όπως και ο κάθε Χιώτης ή νησιώτης γενικότερα», σημείωσε ο ίδιος.  

«Υπήρξαμε πολύ αισιόδοξοι….»

Ερωτώμενος για τα λάθη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Ρήγας απάντησε ότι όλα τα λάθη που έγιναν ήταν εξαιτίας της απειρίας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας έγινε σε μία περίοδο που όλα τα προβλήματα ήταν σε όξυνση.

«Ήμασταν πάρα πολύ αισιόδοξοι ότι μπορούσαμε να πείσουμε το νεοφιλελεύθερο μπλοκ ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική σε βάρος του λαού», δήλωσε.

Μισές κουβέντες για τον νησιωτικό ΦΠΑ

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου τέθηκε εκ μέρους των δημοσιογράφων και το θέμα του νησιωτικού ΦΠΑ με τον κ. Ρήγα να τονίζει ότι «δυστυχώς η κατάργησή του ήταν μέσα στα προαπαιτούμενα του μνημονίου». Στη διευκρινιστική μάλιστα ερώτηση για το αν το θέμα κλείνει εκ μέρους της κυβέρνησης ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ενισχυθεί η έννοια της νησιωτικότητας και οι νησιώτες να απολαμβάνουν άλλα αντισταθμιστικά μέτρα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ