20.3.2017 18:15

Η Συμφωνία πέτυχε … μονομερώς [ΒΙΝΤΕΟ]

Την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των στόχων που θα πρέπει να επιτευχθούν μέσα από τη Συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας, ένα χρόνο μετά την υπογραφή της, αναδεικνύουν οι δηλώσεις Μ. Βουρνού και Στ. Κάρμαντζη, καθώς, όπως επισημαίνουν, λειτούργησε θετικά μόνο προς το σκέλος της ανακοπής των προσφυγικών ροών αλλά όχι και των επαναπροωθήσεων.

Από τις 20 Μαρτίου 2016 μέχρι και σήμερα ναι μεν οι ροές επέστρεψαν στα επίπεδα του 2012 όμως λιγότεροι από 1.000 μετανάστες επαναπροωθήθηκαν από την Ελλάδα προς την Τουρκία ενώ ο στόχος της μετεγκατάστασης 63.000 προσφύγων από τη χώρα μας σε άλλες χώρες της Ε.Ε. μάλλον απέτυχε, αφού μέχρι και τις 10 Μαρτίου είχαν μετεγκατασταθεί μόλις 9.998 πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα ανοίγει και πάλι η συζήτηση για τη δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στη Χίο, με τον Στ. Κάρμαντζη να το θέτει ως βασικό προαπαιτούμενο για την αποσυμφόρηση των νησιών.

Μ. ΒΟΥΡΝΟΥΣ

Λύσεις στα όρια του εφικτού

Μανώλης Βουρνούς Δήμαρχος Χίου

«Η κοινή δήλωση Ε.Ε. και Τουρκίας έχει αφήσει το αποτύπωμά της στην Ευρώπη και στην Τουρκία και ειδικότερα στα νησιά του Αιγαίου. Για την Ευρώπη αυτή η Συμφωνία έχει δουλέψει καθώς οι αριθμοί μετακινούμενου πληθυσμού που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα είναι δραματικά μικρότεροι. Η Τουρκία προσπαθεί να κάνει τη Συμφωνία να δουλέψει για εκείνη, είτε διεκδικώντας τη βίζα είτε να λάβει χρηματική στήριξη, αλλά για τα νησιά αυτή η Συμφωνία, παρότι πατάει πάνω σε αυτά, δεν λειτουργεί προς όφελός τους. Είναι μία Συμφωνία που έχει λειτουργήσει μόνο ως προς την ανακοπή των εισροών, όμως δεν έχει λειτουργήσει στο πλέον σημαντικό τμήμα της που θα ήταν αποτρεπτικό, δηλαδή σε αυτό των εκροών.

Επειδή υπάρχουν πολλές ανθρωπιστικές ενστάσεις, αυτό που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας είναι ότι θα πρέπει να συζητάμε στα πλαίσια του εφικτού. Ασφαλώς και στα όρια του ανθρωπιστικώς αποδεκτού αλλά κυρίως στα όρια του ρεαλισμού. Θα πρέπει να αποφεύγουμε να φθάνουμε στα όρια της ύβρεως λέγοντας ότι μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Αυτή η λογική είναι που θα οδηγήσει τις κοινωνίες μας σε κατάρρευση».

ΣΤ. ΚΑΡΜΑΝΤΖΗΣ

Επιμένει για προαναχωρησιακό στο 18

Σταμάτης Κάρμαντζης - Αντιπεριφερειάρχης Χίου

«Το πρώτο που έρχεται στο μυαλό μου ένα χρόνο μετά είναι το «μη χείρον βέλτιστον». Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση. Θα μπορούσε να ήταν χειρότερη η κατάσταση αν ήταν μεγαλύτερες οι ροές, ευτυχώς είναι ελεγχόμενες. Η Συμφωνία είναι ένα παιχνίδι που παίζει η γάτα με το ποντίκι και η Τουρκία κάνει χοντρό παιχνίδι.

Η Χίος, επειδή δεν έχει προαναχωρησιακό κέντρο, είναι σε δυσμενή θέση και αν δεν το τακτοποιήσουμε άμεσα, θα πρέπει να ανησυχούμε. Ήδη παρατηρούμε μία αύξηση ροών και το καλοκαίρι είναι κοντά μας. Οι ροές, όπως βλέπουμε, είναι κυρίως προς τη Χίο και τη Σάμο που δεν έχουν προαναχωρησιακά κέντρα. Στη Λέσβο αυτός ο αριθμός είναι μικρότερος. Επιμένω στην άποψή μου για δημιουργία προαναχωρησιακού στο Πιτυός, όμως τελικά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα των συσκέψεων της Επιτροπής του Δήμου για το προσφυγικό». 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ