27.8.2013 15:32

Η ΣΑΤΑ βυθίζει τον Δήμο Χίου

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΑ ΕΝ ΜΕΣΩ ΘΕΡΟΥΣ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΥΝ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ

Προσαρμοσμένο στις οικονομικές συγκυρίες που επικρατούν στη χώρα αλλά και στον Δήμο Χίου είναι το Τεχνικό Πρόγραμμα το οποίο καταρτίζεται για το 2014 και βρίσκεται σε συνάρτηση με τον οικονομικό προϋπολογισμό που συντάσσεται για την επόμενη χρονιά.

Οικονομική κατάρρευση λόγω περικοπών

Το στίγμα της κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος αναλύθηκε στη χθεσινή απόπειρα συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου, που τελικά συνεδρίασε εκ νέου σήμερα στις 13:30 λόγω μη απαρτίας.

Όπως επεσήμανε στους παρευρισκόμενους φορείς (12 σε σύνολο 40) ο δήμαρχος Χίου Π. Λαμπρινούδης, η προγραμματισμένη για το 2014 μείωση της ΣΑΤΑ κατά 53% σφίγγει ασφυκτικά τον βρόχο στο λαιμό  των δήμων και τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια είτε σε οικονομική κατάρρευση είτε σε αύξηση των δημοτικών τελών.

 «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η οριζόντια περικοπή της κυβέρνησης μας δένει τα χέρια. Τι έργα να εντάξουμε σε ένα Τεχνικό Πρόγραμμα ύψους 1 εκ. ευρώ όταν πριν δύο χρόνια ο Δήμος Χίου έπαιρνε ΣΑΤΑ 4,2 εκ. ευρώ», διερωτήθηκε ο κ. Λαμπρινούδης κάνοντας σαφές στους φορείς της Επιτροπής ότι η ευχέρεια των προηγούμενων ετών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

«Η μείωση της ΣΑΤΑ  έρχεται να προστεθεί στη μείωση κατά 60% των επιχορηγήσεων για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια οι δήμοι. Αυτό σημαίνει ότι το μισό και πλέον του προγράμματος του δήμου Χίου που στηρίζεται στην επιχορήγηση της ΣΑΤΑ είναι στον «αέρα» αφού έχει κλείσει η στρόφιγγα και μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων», προσέθεσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Π. Στεφάνου

Η φιλοσοφία και η κατάρτιση του Προγράμματος

Το υπό κατάρτιση τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει συνεχιζόμενα άλλα και νέα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από διάφορα προγράμματα και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μέσω των προγραμματικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με τον Δήμο ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στα υποέργα του ΕΣΠΑ που για τον Δήμο πλέον αποτελούν αναπτυξιακά εργαλεία άντλησης χρηματικών πόρων.

Το ενδεχόμενο πάντως της αύξησης των τελών σε προεκλογική μάλιστα χρονιά είναι σίγουρο ότι θα ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων, καθώς οι δημότες δεν μπορούν να σηκώσουν άλλα βάρη. Αυτό το γεγονός προβληματίζει ήδη πληθώρα αιρετών σε σημείο που κάποιοι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το καράβι και να μη θέσουν ξανά υποψηφιότητα καθώς βλέπουν ότι τα δύσκολα για την αυτοδιοίκηση τώρα ξεκινούν.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ