22.9.2016 10:51

Η προσυνεδρίαση που οδήγησε στη ρήξη και η επόμενη ημέρα

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΤΣΑΚΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΠΡΟΤΑΣΣΟΝΤΑΙ;

Μπορεί η διάσταση απόψεων μεταξύ των μελών της παράταξης Βουρνού να έγινε έντονα αντιληπτή το βράδυ της Τρίτης, όμως αυτή προϋπήρχε από καιρό.

Από τους πρώτους που διαχώρισαν τη στάση τους ήταν οι σύμβουλοι Γ. Ζώας και Απ. Τζιώτης, των οποίων η απουσία από τη συνεδρίαση της Τετάρτης κάθε άλλο παρά τυχαία χαρακτηρίζεται.

Τα πρώτα σύννεφα στον συνδυασμό της πλειοψηφίας εμφανίστηκαν μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας των 9 σημείων μεταξύ Δήμου, Περιφέρειας και Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αρκετοί από τους συμβούλους, θεώρησαν ότι ο Μανώλης Βουρνούς τους έφερε προ τετελεσμένων γεγονότων, καθώς πρώτα αποφασίστηκε η δημιουργία νέου χώρου και μετά ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις, όχι διά στόματος Δημάρχου αλλά από τα τοπικά Μ.Μ.Ε..

 

Τα τρία σημεία

Οι αντιρρήσεις αυτές εκφράστηκαν και στην προσυνεδρίαση της πλειοψηφούσας παράταξης τη Δευτέρα. Σε αυτήν επτά άτομα κατέθεσαν την αντίθεσή τους με τη δημιουργία νέας δομής, με το σκεπτικό ότι έτσι δεν θα ανακουφιστεί η Χίος απεναντίας το πρόβλημα θα παραμείνει και θα μεταφερθεί σε άλλο σημείο εκτός πόλης.

Υπό τον κίνδυνο να βγει προς τα έξω η εικόνα διάλυσης του συνδυασμού και αμφισβήτησης στο πρόσωπο του Δημάρχου, αποφασίστηκε να μην υπάρξει καμία αναφορά για δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας προσφύγων κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου και να επικεντρωθεί η όποια συζήτηση σε τρία βασικά σημεία:

1)      Δημοσιοποίηση του έργου του Γ. Καραμανή και της Δημοτικής Αρχής για το μεταναστευτικό.

2)      Πίεση προς την κυβέρνηση και δημόσια επίθεση για την ολιγωρία της.

3)      Να επικεντρωθεί η συζήτηση στην ανάγκη διακοπής λειτουργίας των καταυλισμών της Σούδας και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ..

Η αλλαγή στάσης του Δημάρχου

Κι ενώ όλοι πίστευαν ότι όσα ειπώθηκαν στην προσυνεδρίαση είναι δεσμευτικά για τον Δήμαρχο, κυρίως απέναντι στους συμβούλους του, έκπληκτα τα μέλη του συνδυασμού άκουσαν τον Μανώλη Βουρνού να επεκτείνει τη σκέψη του πέρα από το κλείσιμο της Σούδας και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και να κάνει κατηγορηματικά λόγο για την ανάγκη νέου καταυλισμού εκτός πόλης.

Τα μηνύματα από τους Γ. Γεωργιάδη και Γ. Παπαδόπουλο κατά την τοποθέτησή τους, φαίνεται ότι δεν έγιναν αντιληπτά από τον ίδιο που συνέχισε να χαρακτηρίζει την δημιουργία νέας δομής... ως μονόδρομο.

Τι ειπώθηκε στο γραφείο του Δημάρχου

Η πραγματική σύγκρουση επιχειρημάτων, δόθηκε λίγο μετά τις 01:30 τα ξημερώματα της Τετάρτης στο γραφείο του Δημάρχου, εκεί όπου συνήλθε ο πλειοψηφών συνδυασμός μετά από 5λεπτη διακοπή της συνεδρίασης.

Οι σύμβουλοι επιτέθηκαν στον Μανώλη Βουρνού τονίζοντας ότι τους παρέκαμψε, παρά την απόφαση της προσυνεδρίασης να μην ειπωθεί τίποτα για νέα δομή. Ο Δήμαρχος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις τοποθετήσεις των συμβούλων του Ι. Γεωργιάδη και Γ. Παπαδόπουλου, καθώς θεώρησε ότι τον εξέθεσαν, ενώ ζήτησε να ανατραπεί η εικόνα αποσυντονισμού της παράταξης.

Τα πνεύματα όμως κάθε άλλο παρά ηρέμησαν αφού ακολούθησε έντονη πολιτική διαφωνία για αρκετή ώρα.

Σε μία απέλπιδα προσπάθεια να επιστρέψουν στην αίθουσα και να μην εκτεθούν, ο Κλ. Χρύσης ενημέρωσε τον Μ. Βουρνού ότι έχει παρέλθει το 5λεπτο του διαλλείματος, λαμβάνοντας όμως την εντολή να ζητήσει παράταση για ακόμα ένα 10λεπτο.

Η συνέχεια γνωστή.... Όταν επέστρεψαν μετά από μισή ώρα στην αίθουσα, τους περίμεναν τα άδεια έδρανα αφού οι υπόλοιποι είχαν αποχωρήσει με απόφαση του αντιπροέδρου του Δ.Σ. Β. Μυριαγκού που «πάτησε» στον Κανονισμό και έληξε μόνος του τη συνεδρίαση. 

Άραγε πόσο άδικο να είχαν οι τρεις σύμβουλοι της πλειοψηφίας που εξερχόμενοι από το γραφείο του Μ. Βουρνου σημείωσαν στον «π» ότι, η μόνη διέξοδος είναι να δρομολογηθούν εξελίξεις; 

Η απόσταση ως τα Γιάννενα αντίδοτο;

ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΧΡΟΝΟ Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΒΟΥΡΝΟΥ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΕΙ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Όσο άδοξα έληξε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου άλλο τόσο άδοξα έληξε και η έντονη συζήτηση του πλειοψηφούντος συνδυασμού στο γραφείο του Δημάρχου, αμέσως μετά τη διακοπή μετά τα μεσάνυχτα.

Η στάση του Δημάρχου να μην δέχεται αφενός ένα κοινό ψήφισμα από όλες τις παρατάξεις, η βάση του οποίου θα ανέφερε πως το νησί δεν αντέχει την σημερινή ποσότητα προσφύγων, αφετέρου την ενεργοποίηση έντονων αντικυβερνητικών πρωτοβουλιών, έκανε αρκετούς από αυτούς να συντάσσονται, έστω και παρασκηνιακά, με την άποψη του Παντελή Στεφάνου, ότι ο Μ. Βουρνούς πιθανόν έχει δεσμευτεί αμετάκλητα στον Γ. Μουζάλα για τη δημιουργία νέου καταυλισμού και ως εκ τούτου να αναζητά συμμάχους τόσο εντός όσο και εκτός του συνδυασμού του.

Η απουσία του Μ. Βουρνού εκτός Χίου, την επομένη της συνεδρίασης για το μεταναστευτικό, άφησε αναπάντητα ερωτηματικά, με τους περισσότερους να διατυπώνουν την άποψη ότι σύντομα η Δημοτική Αρχή θα πρέπει εκτός των «εξωτερικών ζητημάτων» που έχει να αντιμετωπίσει, να δει τι θα κάνει και με τα «εσωτερικά».  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ