11.1.2016 10:21

«Η Χίος δεν μπορεί να υπομείνει άλλη υποβάθμιση»

Ο Π. ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΣΤΟΝ «π» ΤΑ ΚΑΥΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

Με δυσοίωνες προβλέψεις για το νέο έτος συνοδεύτηκε η τηλεοπτική συνέντευξη του Π. Λαμπρινούδη στο politischios.gr με τον ίδιο να σημειώνει ότι τόσο η Χίος όσο και τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου δεν είναι δυνατόν να αντέξουν επιπλέον υποβάθμιση.

Εστιάζοντας στο μεταναστευτικό ζήτημα αλλά και στα έργα του ΕΣΠΑ ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου επεσήμανε την ανάγκη τοπικού διαλόγου λέγοντας ότι η κρισιμότητα των στιγμών είναι τέτοια που η μόνη δίοδος είναι η αποτελεσματική διεκδίκηση όσων η κεντρική διοίκηση στερεί από τους νησιωτικούς Δήμους.

«Χάθηκε πολύτιμος χρόνος»

Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο ο πρώην Δήμαρχος ανέφερε ότι όσα έργα εκτελούνται αυτή τη στιγμή στη Χίο, αποτελούν μελέτες επί δικής του δημοτικής αρχής ενώ κατηγόρησε τον Μ. Βουρνού για ολιγωρία στο θέμα της ωρίμανσης μελετών στη νέα προγραμματική περίοδο.

«Ο χρόνος που χάθηκε ήταν πολύτιμος. Από τη μία η ανασταλτικότητα της κυβέρνησης και από την άλλη η ολιγωρία της δημοτικής αρχής είχαν ως αποτέλεσμα το νέο έτος να βρει τη Χίο απροετοίμαστη στο νέο ΕΣΠΑ. Από την άλλη κινδυνεύουν να χαθούν δεκάδες έργα που εμείς είχαμε εντάξει και ο δήμος να επιστρέψει δεκάδες χιλιάδες ευρώ στην Ε.Ε.», σημείωσε ο ίδιος.

«Η Χίος χρειάζεται αντισταθμιστικά»

Σημαντικά ήταν και τα όσα υποστήριξε αναφερόμενος στο ζήτημα της παραχώρησης της ΒΙ.ΑΛ. στο Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής με σκοπό τη δημιουργία Hotspot. Όπως εξήγησε η δημοτική αρχή Βουρνού αποδέχτηκε άνευ όρων την παραχώρηση χωρίς επί της ουσίας να υπάρχει κάποιος όρος που να διασφαλίζει ότι η Χίος δεν θα μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών.

«Οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι τέτοιες που αν η Ευρώπη κλείσει τα σύνορά της αυτές οι χιλιάδες των ανθρώπων θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι στα νησιά», δήλωσε ο κ. Λαμπρινούδης και συνέχισε λέγοντας ότι: «σε μία τέτοια κατάσταση η Χίος θα έπρεπε να εμφανιστεί με ένα κείμενο απαιτήσεων μέσα από το οποίο θα ζητά αντισταθμιστικά οφέλη όπως η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ, η επέκταση του αεροδρομίου αλλά και άλλα φλέγοντα ζητήματα».

Τέλος ο ίδιος υπογράμμισε τον κίνδυνο υποβάθμισης του τουριστικού προϊόντος της Χίου εξαιτίας των εξελίξεων, κάτι που όπως είπε είναι αναπόφευκτο αν τόσο τοπικά όσο και σε επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής ακολουθηθεί η ίδια πολιτική στο μεταναστευτικό. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ