6.6.2017 9:34

Η επιλεκτική ενημέρωση των 150στρ. ΠΡΟΚΕΚΑ και το γερμανικό «πιλοτικό» σχέδιο για τη Χίο

ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΦΡΑΓΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΟΝ «π»

Συμπεριφορά αδέξιου μαθητευόμενου μάγου επιστρατεύει ως νέα στρατηγική η δημοτική αρχή για να αποφύγει την κριτική των κινήσεων της γύρω από το προσφυγικό. Η καταδίκη της επιλογής του τύπου διαπραγμάτευσης που επιλέγει από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, πέρα από ένα στενό κύκλο χειροκροτητών της, την έκανε τελευταία να δυστροπεί απέναντι σε όποια φωνή δεν υποτάσσεται στον φανερό ή αθέατο σχεδιασμό της. Τις τελευταίες ημέρες κορυφαία στελέχη της χρεώνουν στον «π» το ναυάγιο κάθε απόπειρας εγκατάστασης μιας νέας δομής στο νησί χωρίς την παραμικρή διασφάλιση των συμφερόντων του τόπου.

Ο «π», επιθυμώντας να δώσει βήμα να αναπτυχθεί η επιχειρηματολογία της δημοτικής αρχής, ζήτησε επανειλημμένα τόσο από το δήμαρχο, όσο και από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για το προσφυγικό, Γ. Καραμανή, να καταθέσουν τις απόψεις τους. Και οι δυο το αρνήθηκαν ισάριθμες φορές, με το επιχείρημα ότι υπάρχουν σοβαρότερα θέματα που απασχολούν την κοινωνία της Χίου!

 

Τα 150 στρ.

Την ίδια ώρα, φυσικά, ο Μαν. Βουρνούς εμφανίζεται λαλίστατος επί του προσφυγικού σε τοπικά Μέσα χωρίς αντίλογο στις επιδιώξεις του. Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση της «αλήθειας» δεν έκρυψε ότι ο Δήμος Χίου έσπευσε άμεσα να ικανοποιήσει την επιθυμία σύνταξης τοπογραφικού διαγράμματος στο 18ο χλμ. Χίου – Βολισσού, όπως επιθυμούσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για μια έκταση – μαμούθ 150 στρ.! Ο συγκεκριμένος χώρος, σύμφωνα με έμπειρους μηχανικούς, είναι αρκετός για να καλύψει τις οικιστικές ανάγκες μιας μεγάλης πολιτείας και πάντως υπερβολικός για μια δομή ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. των 300 ατόμων ή σε μεταγενέστερο χρόνο τη μετεγκατάσταση στον ίδιο χώρο των σημερινών διαμενόντων στη Σούδα και τη ΒΙΑΛ.

Το τοπογραφικό των 150 στρ. είναι πρωτοβουλία του Δήμου ή ζητήθηκε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι το πρώτο ερώτημα που καλείται να απαντήσει η δημοτική αρχή.

 

Αποκλειστικότητα

Συνδυαστικά με όλα τα παραπάνω η «Καθημερινή» επανέφερε σε δημοσίευμα της στην  επικαιρότητα το Γερμανικό Σχέδιο πιλοτικής δομής, εστιάζοντας στη Χίο. Σύμφωνα με αυτό προτείνεται η εγκατάσταση στο νησί μας ενός «πρότυπου», όπως ονομάζεται, ή πειραματικού, όπως είναι η πραγματική του διάσταση, καταυλισμού στον οποίο επιδίωξη είναι η ταχύτατη εξέταση αιτήσεων ασύλου σε διάστημα εντός 4 εβδομάδων. Για το σκοπό αυτό τη διεκπεραίωση των αιτημάτων θα αναλάβουν Γερμανοί υπάλληλοι ή υπάλληλοι των Κάτω Χωρών. Με το σχέδιο αυτό επιχειρείται καθαρά οι 5 νησιωτικές πύλες εισόδου να περιοριστούν σε μόνο μία, τη Χίο, καθώς οι πάντες θα θέλουν να κατευθυνθούν στο σημείο όπου η αίτηση τους εξετάζεται το ταχύτερο δυνατό.

 

Εν γνώσει Βουρνού το πιλοτικό και η Υπηρεσία Ασύλου

Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι εδώ και καιρό εν γνώσει του δημάρχου Χίου, ήδη από το ταξίδι του στο Αμβούργο. Με την επιστροφή του από τη Γερμανία ο Μαν. Βουρνούς εκμυστηρεύτηκε το θαυμασμό του για τη δομή, η οποία κόστισε, κατά τα λεγόμενα του, 12 εκ. ευρώ.

Το δεύτερο ερώτημα είναι γιατί ο δήμαρχος δεν έθεσε υπόψη του Δημοτικού Συμβουλίου και της Διαπαραταξιακής Επιτροπής τον παραπάνω σχεδιασμό. Έχει καμία σχέση η εφαρμογή του, εν αγνοία των κατοίκων του νησιού και των θεσμικών του εκπροσώπων, με την εντολή τοπογραφικής αποτύπωσης 150 στρ. στο 18ο;

Ποιο ρόλο διαδραματίζουν στο μασάζ της κοινής γνώμης να προετοιμαστεί για τις εξελίξεις φήμες ότι η Υπηρεσία Ασύλου εξετάζει τη μίσθωση χώρου σε ιδιόκτητους χώρους Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης, με μίσθωμα που υπερβαίνει κάθε λογική στη σημερινή κτηματαγορά του νησιού;

Είναι τυχαίο ότι επιλεκτικά πια ο δήμαρχος και η δημοτική αρχή ανακοινώνουν τις μελλοντικές κινήσεις τους μόνο μέσω των συγκεκριμένων Μέσων; Για μια μεγάλη μερίδα των πολιτών της Χίου τα κομμάτια του παζλ έχουν αρχίσει ήδη να ενώνονται…

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ