22.1.2016 17:31

«Η αφαίρεση μιας παρανυχίδας δεν προσφέρει σύγχρονο αεροδρόμιο»

• ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ ΖΗΤΑ Ο Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ

«Η κατεδάφιση των απαλλοτριωθέντων κτισμάτων και η δημιουργία μεγαλύτερου πεδίου ελιγμών είναι μια, έστω και καθυστερημένη, θετική εξέλιξη, δεν συνιστά ωστόσο ολοκληρωμένη λύση για το αεροδρόμιο, σε βαθμό να σταματήσει ο απαραίτητος σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα», εκτιμά σε συνέντευξη του στον «π» ο βουλευτής της ΝΔ, Ν. Μηταράκης.

Το αεροδρόμιο κυριαρχεί και πάλι στην τοπική επικαιρότητα, τροφοδοτεί μάλιστα το νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση των δυο τοπικών βουλευτών. «Συμφωνώ με τη διαπίστωση του αγαπητού συναδέλφου μου για το σπίτι του κρεμασμένου. Του ζητώ όμως να αναλάβει την τόλμη να παραδώσει το σχοινί από τη θηλιά που είχαν φορέσει επί δεκαετίες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο έργο, άλλοτε με προσφυγές τους σε όλους τους βαθμούς της Δικαιοσύνης κι άλλοτε με βομβαρδισμό της κοινής γνώμης ότι η επέκταση βλάπτει τα συμφέροντα του νησιού. Είναι άλλωστε πολύ πρόσφατες οι ανακοινώσεις του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι δηλώσεις του κ. Σπίρτζη με τις οποίες φρέναραν το έργο. Αυτές τις αγκυλώσεις και τις ιδεοληψίες τις πλήρωσε το νησί σχεδόν τρεις δεκαετίες. Μην παριστάνουν και τους Ηρακλειδείς τώρα, υποτιμούν τη νοημοσύνη ολόκληρου του νησιού», συμπληρώνει.

Ερ.: Είναι μια θετική εξέλιξη, πάντως, το αναγνωρίζετε…

Ν.Μ.: Από την πρώτη στιγμή της εκλογής μου επεσήμανα την ανάγκη της συνεννόησης όλων των τοπικών παραγόντων. Να αποκτήσουμε κοινή πλεύση τουλάχιστον στα βασικά προτάγματα. Γι’ αυτό το λόγο και δεν δίστασα να χαιρετίσω την εξέλιξη με άμεση δήλωση μου. Τώρα βέβαια προέχει και η επισήμανση του μεγάλου κινδύνου. Η κυβέρνηση να θεωρήσει ότι «καθάρισε» με την υπόθεση του αεροδρομίου της Χίου κι έτσι να ειρηνεύσουν τοπικά οι διαφορετικές τάσεις της για το θέμα.

Δεν είναι αυτό μόνο κ. Κατσαράκη. Η εξέλιξη είναι μια μικρή παρανυχίδα κι ακολουθεί το παγόβουνο της βούλησης για να εκπονηθούν οι αναγκαίες μελέτες και το πραγματικό έργο της επέκτασης να υλοποιηθεί. Δεν κρύβω ότι με τρομάζει η ιδέα ότι το έργο της επέκτασης βρίσκεται στα χέρια όσων συστηματικά και λυσσαλέα το πολέμησαν. Δεν τους έχω καμία εμπιστοσύνη ότι το πιστεύουν, ούτε ότι ξέρουν τα τεχνοκρατικά βήματα που έπονται.

Ερ.: Ευθύνες στις κυβερνήσεις του άλλοτε δικομματισμού δεν υπήρξαν για τις ολιγωρίες του παρελθόντος;

Ν.Μ.: Το διάβασα κι αυτό, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα καλύπτει κενά  της κυβέρνησης Σαμαρά. Δικαιολογώ τον κ. Μιχαηλίδη για τα κενά στην ιστορική εξέλιξη της υπόθεσης, μα θα του συνιστούσα τουλάχιστον να είναι πιο προσεκτικός. Με συνεχείς προσπάθειες των προκατόχων μου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Χίου, για να αποφύγω να περιαυτολογήσω, η υπόθεση απεμπλέχθηκε  από τη σφαίρα μιας πολυπλόκαμης γραφειοκρατίας.

Ερ.: Αναφέρεστε στην διαδικασία των αποβολών;

Ν.Μ.: Ναι. Τον Απρίλιο του 2014 που συγκάλεσα σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης για το συγκεκριμένο θέμα βάλαμε ένα νέο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Ήμασταν σε διαρκή επαφή με το Υπουργείο Μεταφορών, την ΥΠΑ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και μέσα σε ένα διάστημα οκτώ μηνών διεκπεραιώσαμε τη διαδικασία των απαλλοτριώσεων, πληρώθηκαν οι κάτοχοι της γης και έγιναν οι απαραίτητες αποβολές. Φέραμε δηλαδή το έργο στη φάση της υλοποίησης.

Γιατί  χρειάστηκε ένας χρόνος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για το αυτονόητο, ας το απαντήσουν οι ίδιοι. Φτάσαμε να θέτουμε το θέμα προσωπικά στον πρωθυπουργό κι εγώ και ο κ. Κάρμαντζης και να το κατατάσσουμε στα αντισταθμιστικά για την υποδοχή hot spot στο νησί μας. Εξαναγκάζονται, αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα και ο φόβος μου.

Ερ.: Τέλος καλό όμως…

Ν.Μ.: Ούτε αυτό ισχύει. Χάθηκε ένας ολόκληρος χρόνος κι αφέθηκαν οι τουριστικοί επαγγελματίες της Χίου «άοπλοι» να επιχειρούν να αναχαιτίσουν τις συνέπειες του μεταναστευτικού. Οι συμφωνίες για το καλοκαίρι του 2016 έκλεισαν χωρίς καν αυτό το clear way. Αυτό το λογαριασμό ποιός θα τον πληρώσει;

Ερ.: Παρατηρείται πάντως μια κινητικότητα γύρω από το θέμα, είναι από μόνο του σημαντικό.

Ν.Μ.: Σας είπα και νωρίτερα κ. Κατσαράκη. Φοβάμαι ότι τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να μας αποκοιμίσουν σηκώνοντας τους τόνους για την δημοσίευση μιας διακήρυξης 200.000 ευρώ. Αλλού είναι το ζήτημα. Θέλουμε ή όχι αεροδρόμιο σύγχρονων προδιαγραφών. Προκαλώ λοιπόν τον κ. Μιχαηλίδη και τα κομματικά στελέχη να δώσουν ευθέως την απάντηση στο λαό της Χίου: θέλουν αεροδρόμιο και τι είδους; Πιστεύουν ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ενεργειών τους με το έργο της απομάκρυνσης των απαλλοτριωθέντων; Υπάρχει σχεδιασμός για την ολοκλήρωση της επέκτασης και ποιος είναι;

Περιμένω δημόσια τις απαντήσεις τους. Μόλις αντιληφθώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ξέφυγε από την αγκάλη όσων έβαζαν τρικλοποδιές στο αεροδρόμιο είμαι πρόθυμος να στηρίξω με τη σειρά μου κάθε τους ενέργεια και να αναγνωρίσω τις προσπάθειες. Περιθώρια για νέους εμπαιγμούς και καθυστερήσεις δεν υπάρχουν. Ο κόσμος της Χίου περιμένει σταράτες απαντήσεις. Σήμερα κιόλας.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ