4.8.2016 15:42

Χτυπά πόρτες για να αγοράσει σχίνους [ΒΙΝΤΕΟ]

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΙΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 5.000 ΜΑΣΤΙΧΟΔΕΝΤΡΩΝ

Στη φιλοπατρία των Ελλήνων Εφοπλιστών αλλά και των Χίων ομογενών, εναποθέτει τις ελπίδες του ο αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης που το πρωί της Πέμπτης παρουσίασε τις άμεσες πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Ενότητας Χίου με στόχο την ανακούφιση των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά της 25ης Ιουλίου.

Συγκεντρώνει χρήματα

Έχοντας στο πλευρό του τον Περιφερειακό Σύμβουλο Γ. Ξενάκη και τον άμισθο σύμβουλό του Δ. Μυλωνάδη ο κ. Κάρμαντζης ανέφερε ότι η Π.Ε. έχει ξεκινήσει αγώνα με σκοπό τη συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων για την αγορά μαστιχόδεντρων.

Η περιφέρεια, όπως είπε, έχει αποταθεί ήδη με επιστολή της στην Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και θα ακολουθήσουν κι άλλες επιστολές τόσο σε επιφανείς Χιώτες όσο και σε ομογενείς ώστε να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα.

Η επιτροπή

Για τη σωστή διαχείριση των μαστιχόδεντρων ο αντιπεριφερειάρχης εξήγησε ότι συστάθηκε μία άτυπη επιτροπή με επικεφαλής τον ίδιο και στην οποία συμμετέχουν ο περιφερειακός Σύμβουλος Γ. Ξενάκης που κατοικεί στη νότια Χίο, ο σύμβουλός του για θέματα πολιτικής προστασίας Δ. Μυλωνάδης καθώς και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Μάριος Γκολέμης.

 

Η φύτευση

Με δεδομένο ότι οι όποιες κινήσεις θα πρέπει να γίνουν άμεσα ο σχεδιασμός προβλέπει την φύτευση των μαστιχόδεντρων σε περιοχές της νότιας Χίου, και ειδικότερα σε αυτές που δεν ανασχινώθηκαν από την πυρκαγιά του 2012, κατά τη διάρκεια των πρώτων φθινοπωρινών βροχών.

Η φύτευση θα γίνει αναλογικά, με βάση την έκταση της καταστροφής σε κάθε περιοχή και το εγχείρημα θα επιβλέπεται από όλους τους συναρμόδιους φορείς.

«Στόχος μας είναι να εμπεδωθεί το αίσθημα της αλληλεγγύης από τους κατοίκους των Μαστιχοχωρίων. Πρέπει όλοι να ξέρουν ότι δεν μένουμε μόνο στα λόγια αλλά και στις πράξεις», δήλωσε ο κ. Κάρμαντζης.

Οι επιπλέον κινήσεις

Αναφερόμενος στις άμεσες κινήσεις στις καμένες περιοχές ο ειδικός σύμβουλος του αντιπεριφερειάρχη Δ. Μυλωνάδης σημείωσε ότι η Περιφέρεια ετοιμάζεται να προτείνει ένα ελαφρό φρεζάρισμα των πεδινών περιοχών κοντά στα χωριά και σπορά ειδικών αγρωστωδών φυτών προκειμένου από τη μία να θαφτεί η στάχτη και να λειτουργήσει σαν λίπασμα και από την άλλη να δημιουργηθούν ριζίδια που θα δράσουν αντιπλημμυρικά. «Θα επιδιώξουμε άδενδρες παρόδιες ζώνες, αυτό σημαίνει ότι όπου υπάρχουν δρόμοι με καμένα θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η ξήλευση και απομάκρυνση τουλάχιστον των δενδρυλίων που χρησιμοποιούνται ως προσάναμα σε μεγάλες πυρκαγιές. Θα το κάνουμε ακόμα και αν μας πάνε μέσα».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ