25.2.2016 10:08

Χαρτζιλίκι στις κοινότητες [ΒΙΝΤΕΟ]

30.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΕΣΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

Σταγόνα στον ωκεανό της υποχρηματοδότησης των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων του νησιού, αποτελεί η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να χρηματοδοτήσει με το συνολικό ποσό των 30.000 ευρώ τις πιο απομακρυσμένες και ευάλωτες από αυτές.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Μανώλη Βουρνού η προκαταβολή χρημάτων σε ορισμένες κοινότητες αφορά όχι σε πραγματοποίηση έργων αλλά στην υλοποίηση παρεμβάσεων που μπορούν να γίνουν γρηγορότερα αν τις διαχειριστεί ο ίδιος ο πάρεδρος της κοινότητας παρά οι υπάλληλοι της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Όπως ανέφερε η προκαταβολή χρημάτων μπορεί να κυμανθεί από 500 έως 1500 ευρώ ανά περίπτωση κάτι που σημαίνει ότι σε πρώτη φάση δεν θα χρηματοδοτηθούν όλα τα χωριά αλλά μόνο όσα το έχουν πραγματική ανάγκη.

«Θα δούμε με τις υπηρεσίες μας ποιες κοινότητες χρειάζονται ειδική στήριξη και θα καλέσουμε τους παρέδρους να δούμε εάν τελικά ενδιαφέρονται. Και στο παρελθόν έχει γίνει απόπειρα εφαρμογής της προκαταβολής χρημάτων όμως πολλοί από τους παρέδρους είτε επέστρεψαν τα χρήματα είτε δεν τα χρησιμοποίησαν καθόλου εξαιτίας της γραφειοκρατίας που απαιτείται για την πληρωμή των παρεμβάσεων», εξήγησε ο κ. Βουρνούς επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο νόμος προβλέπει ότι μέσα από την προκαταβολή ποσών μπορούν να δικαιολογηθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις και όχι αναπτυξιακά έργα.

«Αν δούμε ότι οι πάρεδροι μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το μέτρο τότε θα πιστώσουμε κι άλλα χρήματα στον συγκεκριμένο κωδικό», κατέληξε ο κ. Βουρνούς.

Με δεμένα τα χέρια οι Κοινότητες

Για ανάγκη άμεσης στήριξης έκαναν λόγο μιλώντας στον «π» οι πάρεδροι απομακρυσμένων χωριών της Αμανής τονίζοντας ότι αποτελεί θετικό βήμα ότι η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να διαθέσει για πρώτη φορά χρήματα στις κοινότητες.

«Από τoν πρώτο χρόνο της παρούσας δημοτικής αρχής δεν είχαμε πάρει καθόλου χρήματα. Πριν από ένα χρόνο είχε γίνει μία συζήτηση ώστε να μπορέσουμε να έχουμε στο ταμείο μας 500 ή 1000 ευρώ για να προλαβαίνουμε ορισμένες καταστάσεις. Για παράδειγμα στη Βολισσό αν είχαμε 200 ευρώ για να καθαρίσουμε τα μπάζα από έναν ποταμό δεν θα είχαμε υποστεί πέρυσι καταστροφές. Δεν λέμε ότι πρέπει να ξοδευτούν όλα τα χρήματα αλλά τουλάχιστον να μπορούμε να παρέμβουμε άμεσα εκεί όπου χρειάζεται», ανέφερε ο  πρόεδρος της Βολισσού Γιάννης Μαδιανός.

Για θετική εξέλιξη έκανε λόγο και πρόεδρος των Κουρουνίων Φίλιππος Βουρνούς υπογραμμίζοντας ότι η Κοινότητα έχει να λάβει χρήματα από την προηγουμένη δημοτική αρχή του Π. Λαμπρινούδη.

«Χρειάζεται οπωσδήποτε να έχουμε ορισμένα χρήματα να διαχειριστούμε. Βέβαια η διαδικασία είναι πολύπλοκη γιατί χρειάζονται αποδείξεις και παραστατικά. Για παράδειγμα αν στο χωριό χρειαζόμαστε μία χορτοκοπή άμεσα, πώς θα μας κόψει απόδειξη ο άνθρωπος που κόβει τα χόρτα; Εκεί μπλέκει το πράγμα. Όμως πρέπει να μπορούμε να επεμβαίνουμε άμεσα, χωρίς να περιμένουμε συνεργεία από την πόλη», είπε ο κ. Βουρνούς. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ