7.1.2016 10:50

Φουρτουνιασμένη θάλασσα οι ναυτικοί για την κατάργηση του Ν.Α.Τ.

• ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΩΝ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΛΑΜΒΑΝΑΝ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΔΡΙΤΣΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΑΠΟΜΑΧΙΚΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ

Τον ασκό του Αιόλου, μέσα από την συγχώνευση του Ν.Α.Τ. με τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, ανοίγει η κυβέρνηση, με τους Χιώτες Ναυτικούς να δηλώνουν έτοιμοι να προασπίσουν την ουσιαστική αυτοτέλεια του Απομαχικού Ταμείου.

Ένα μόλις μήνα μετά την επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα στη Χίο και τις διαβεβαιώσεις του ότι το Ν.Α.Τ. θα παραμείνει ανεξάρτητο ταμείο ως είχε, το σχέδιο Κατρούγκαλου ανάβει φωτιές, πυροδοτώντας εκ νέου την κόντρα μεταξύ των ναυτεργατικών σωματείων και της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

 

Τι προβλέπει το νέο ασφαλιστικό

Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, συστήνεται πλέον Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης στον οποίο εντάσσονται όλα τα κύρια Ταμεία Ασφάλειας, με το Ν.Α.Τ. να παραμένει αυτοτελές μόνο ως προς το κομμάτι της κάλυψης των μη ασφαλιστικών αρμοδιοτήτων δηλαδή ως προς την παροχή υπηρεσιών όπως για παράδειγμα τα επιδόματα των ναυτικών.

Ταυτόχρονα όμως η κύρια ασφάλεια του Ν.Α.Τ. μεταφέρεται στον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, σηματοδοτώντας έτσι την συγχώνευση του ταμείου των ναυτικών με τους υπόλοιπους ασφαλιστικούς φορείς της χώρας.

«Θα μας βρουν αντιμέτωπους» 

Για εμπαιγμό και κοροϊδία εκ μέρους της συγκυβέρνησης έκανε λόγο ο πρόεδρος της Παγχιακής Ένωσης Συνταξιούχων Ναυτικών του νησιού Μ. Ατσίπαπας λέγοντας ότι  «πλέον μας έχουν συνηθίσει τα ψέματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφερόμενος στο νέο ασφαλιστικό σύστημα ο κ. Ατσίπαπας σημείωσε ότι: «το Ν.Α.Τ. δεν μπορεί να διατηρήσει την αυτοτέλειά του με τον τρόπο που προωθεί το νομοσχέδιο η κυβέρνηση» ενώ υπογράμμισε ότι στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Χίο ο Θ. Δρίτσας υπόσχονταν την αυτοτέλεια του Ταμείου και τη διατήρηση των συνταξιοδοτικών του δικαιωμάτων.  

Χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «κόκκινη γραμμή» τη διατήρηση του Ταμείο ο κ. Ατσίπαπας προανήγγειλε πανελλαδικό συντονισμό των ναυτεργατικών σωματείων και συνεννόηση με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (Π.Ν.Ο) ώστε να μην περάσει στην πράξη η συγχώνευση του Ν.Α.Τ..

Εν αναμονή ο κυβερνητικός βουλευτής 

Πλήρη εφαρμογή των όσων υποσχέθηκε ο Θ. Δρίτσας στους Χιώτες ναυτικούς εντόπισε μέσα από το Νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό ο Ανδρέας Μιχαηλίδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως και από τους ευρωπαίους εταίρους.

«Ουσιαστικά πρόκειται γι’ αυτό που είχαμε πει από την αρχή. Το Ν.Α.Τ. διατηρεί την αυτοτέλειά του εντασσόμενο παράλληλα υπό την ομπρέλα ενός ενιαίου ασφαλιστικού φορέα. Διατηρεί δηλαδή την ύπαρξή του ως αυτοτελές Νομικό Πρόσωπο χωρίς να καταργείται όπως άλλα ταμεία», σημείωσε ο ίδιος λέγοντας ότι αναμένει να δει τις τελικές διευκρινήσεις του νομοσχεδίου.

«Οι μάσκες για το Ν.Α.Τ. έπεσαν» 

Την ίδια ώρα βαρύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε μέσα από ανακοίνωσή του ο βουλευτής της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης λέγοντας πως όσα η κυβέρνηση υποσχέθηκε για το Ν.Α.Τ. ήταν προσχηματικά.

 «Πριν από δύο μήνες τα στελέχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ διαβεβαίωναν τους συνταξιούχους Ναυτικούς ότι η κυβέρνηση “θα δώσει το φιλί της ζωής στο ΝΑΤ”, το οποίο και θα παραμείνει αυτόνομο. Τώρα οι μάσκες πέφτουν. Με την πρόταση που παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το ΝΑΤ καταργείται οριστικά.

Η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε δέχθηκε να συζητήσει την προοπτική κατάργησης του ΝΑΤ, καθώς η διατήρησή του είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελληνική Ναυτιλία, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της εθνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ οφείλει να σταματήσει τον εμπαιγμό των Ναυτικών. Οφείλει, έστω και τώρα, να αναγνωρίσει τις ιδιαιτερότητες του ναυτικού επαγγέλματος και τις πολύ υψηλές εισφορές που καταβάλλουν οι ναυτικοί στο ασφαλιστικό τους ταμείο. Οι συνταξιούχοι ναυτικοί και οι εν ενεργεία ναυτικοί δεν πρέπει να πληρώσουν την ανικανότητα και τις λανθασμένες επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», ανέφερε ο κ. Μηταράκης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ