20.5.2016 22:59

Εν μέσω αντιδράσεων κι αποχωρήσεων η δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας προσφύγων εκτός πόλης [ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ]

• Γ. ΖΩΑΣ: «ΕΓΩ ΔΕΥΤΕΡΗ ΒΙ.ΑΛ. ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΩ» • ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΕΝΗ ΕΚΤΑΣΗ 40 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ • ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΡΣΙΝΙΔΙΟΥ

Εν μέσω αντιδράσεων, σοβαρών επιφυλάξεων από τις αντιπολιτεύσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά κι αποχωρήσεων από την αίθουσα δύο δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας του Γ. Ζώα και του Α. Τζιώτη εγκρίθηκε το βράδυ της Παρασκευής η εισήγηση του Δημάρχου Μ. Βουρνού για την αλλαγή χρήσης του πρώην σκουπιδότοπου της πόλης προκειμένου να δημιουργηθεί στην περιοχή δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Τα στοιχεία

Η δομή απέχει 4 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης ενώ υπολογίζεται ότι οι εργασίες αποκατάστασης του πρώην Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων θα ολοκληρωθούν στις αρχές Ιουνίου.

Σε ότι αφορά στην κυριότητα του χώρου, ένα μέρος ανήκει στον Δήμο Χίου κι ένα μέρος στη Νέα Μονή από την οποία έχει μισθώσει το χώρο ο Δήμος.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό ο Δήμος θα δεσμεύσει έκταση 40 στρεμμάτων στην οποία θα τοποθετηθούν προκατασκευασμένοι οικίσκοι για τη στέγαση και τις εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης (χώροι υγιεινής κλπ) προσφύγων και μεταναστών.

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος από αυτή την εγκατάσταση δεν πρόκειται να επηρεαστεί το υλοποιημένο έργο αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, ενώ θα πρόκειται για περιφραγμένη δομή.

Προκειμένου μάλιστα να κατευνάσει τις αντιδράσεις ο Δήμαρχος σύγκρινε τη Σούδα με τη ΒΙ.ΑΛ. λέγοντας ότι όπου υπάρχει οργάνωση δεν δημιουργούνται προβλήματα.

«Δεν είναι ίδια η ΒΙ.ΑΛ. με τη Σούδα, , όπως δεν είναι ίδια η Μόρια με το Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη», είπε χαρακτηριστικά.

Οι στόχοι

Αναφερόμενος στον σχεδιασμό του Δήμο ο Μ. Βουρνούς σημείωσε ότι κύριος στόχος της συγκεκριμένης κίνησης είναι να εξασφαλιστούν ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης για πρόσφυγες και μετανάστες για το χρονικό διάστημα της παραμονής τους στη Χίο.

«Το πιο βασικό όμως είναι ότι θα προστατευθούν οι κοινόχρηστες εγκαταστάσεις και η ομαλή λειτουργία της πόλης», σημείωσε ο κ. Βουρνούς.

Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις

Στέλιος Καμπούρης- Μείζονα μειοψηφία

«Αυτή η εσκεμμένη κυβερνητική ανικανότητα έχει ως στόχο να αναλάβει ο Δήμος μία ευθύνη που δεν του αναλογεί. Μοιραία θα επωμιστούμε αυτόν τον ρόλο, αναζητώντας παράλληλα συνοδοιπόρο στην εξεύρεση λύσης για τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Αυτός ο συνοδοιπόρος θα μπορούσε να είναι από την Ύπατη Αρμοστεία. Αυτή η ανάληψη ευθύνης όμως μπορεί να έχει διττή κατεύθυνση. Από τη μία θα έχουμε τη μικροικανοποίηση της τοπικής κοινωνίας ότι ελαφρύνουμε την κατάσταση τόσο στο κέντρο όσο και στο Χαλκειός. Από την άλλη όμως αν γίνει γνωστό ο Δήμος αναλαμβάνει ρόλο επισπεύδοντα τότε φοβάμαι ότι θα υπάρξει αύξηση των ροών αλλά και του αριθμού των προσφύγων. Καταλήγω στο συμπέρασμα ότι προφανώς ο Δήμος πρέπει να αναλάβει ρόλο για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση και για τους συμπολίτες μας αλλά και για τους ίδιους τους πρόσφυγες. Τέλος αν καταφέρουμε και στήσουμε τη δομή στον Χ.Α.Δ.Α. με τη συνδρομή του ΟΗΕ τότε θα πρέπει απαραιτήτως να λειτουργήσει με τις ευκολίες που προβλέπονταν η ΒΙ.ΑΛ. όπως περίπτερο, μετακίνηση κ.α.. Αν δεν συμβεί αυτό θα έχουμε δυσάρεστα πράγματα»

Ερμιόνη Φρεζούλη- Επικεφαλής «Χιακής Συμπολιτείας»

«Από τη συζήτηση αντιλαμβάνομαι ότι θα θέλαμε να τους εξαφανίσουμε. Ο Χ.Α.Δ.Α. είναι ένας τρόπος να τους κρύψουμε. Κάποιοι επιδίωξαν να τους πάμε στα Αντίψαρα ή στο Βενέτικο. Όμως είτε μας αρέσει είτε όχι θα συνεχίσουν να είναι στο νησί. Από την πλευρά μας επιμένουμε στις μικρές δομές γιατί όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση του πληθυσμού τότε δημιουργούνται προβλήματα.

Δεν θα διαφωνήσουμε με την μετακίνηση στον Χ.Α.Δ.Α.. Όμως θα πρέπει να υπάρχει μέσα κυλικείο, μίνι μάρκετ, χώροι απασχόλησης των παιδιών, δυνατότητα να σηκώνουν χρήματα, εκμάθηση αγγλικών κι ελληνικών, κουζίνα ή εστιατόριο που θα φτιάχνουν οι ίδιοι το φαγητό τους. Η όποια δομή θα πρέπει να είναι στη λογική ότι θα εμπλέκονται και οι ίδιοι στη λειτουργία του camp. Τέλος Επαναφέρω ξανά την πρόταση για δημιουργία μητρώου Χιωτών που θα υιοθετούν ανά εβδομάδα οικογένειες προσφύγων και μεταναστών. Γίνεται ήδη και είναι πολλά τα παραδείγματα, τουλάχιστον ας γίνει επίσημα κι οργανωμένα».

Μάρκος Σκούφαλος- Επικεφαλής «Λαϊκής Συσπείρωσης»

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι συνένοχοι στο έγκλημα που συντελείται σε βάρος των προσφύγων. Καταπατά τα δικαιώματα των προσφύγων και τη συνθήκη της Γενεύης. Οι άνθρωποι στη ΒΙ.ΑΛ. έχουν αφεθεί στη μοίρα τους και αυτός είναι προφανές. Ο φασισμός όμως δεν είναι μόνο του Μιχαλολιάκου, είναι κι αυτός που υπονοείται μέσα από φράσεις και ερωτήσεις. Οφείλουμε να πάρουμε αποστάσεις από όλο αυτό. Περίμενα τουλάχιστον εδώ μέσα να ειπωθεί ότι έγινε κρούση και προς την Περιφέρεια για το άσυλο αλλά το απέρριψε με προσχήματα».

Απόστολος Τζιώτης- Σύμβουλος συμπολίτευσης

«Για να κατασκευαστεί ένα δίκτυο ύδρευσης σε απόσταση 4 χλμ, θα απαιτηθεί ένα δίμηνο με τρίμηνο και με αρκετά μεγάλο κόστος. Θα πρέπει να είναι μία αειφόρος δομή και πριν προχωρήσουμε στην υλοποίησή της θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί». 

Ν. Νύκτας- Σύμβουλος αντιπολίτευσης

«Είναι λάθος να πάμε τους μετανάστες εκεί. Θα δημιουργήσουμε νέο πρόβλημα, αυτή τη φορά σε περιοχές όπως το Βαρβάσι, ή ο Άγιος Σπυρίδωνας. Από αυτή την άποψη ψηφίζω λευκό».

Γ. Κερμπάτσος- Σύμβουλος συμπολίτευσης

« Είναι απαράδεκτο να μην ενημερώνονται οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας. Λέω «ναι» στη μεταφορά στον ΧΑΔΑ, αλλά από εδώ και πέρα πρέπει να ενημερωνόμαστε για την παραμικρή λεπτομέρεια».

Γ. Γεωργιάδης- Σύμβουλος συμπολίτευσης

«Είναι σαφές ότι υπάρχει ανάγκη για κάποιον άλλο χώρο. Ανησυχώ και προβληματίζομαι για πολλά πράγματα γιατί η εμπειρία δείχνει ότι πρέπει να ανησυχούμε με βάση τα όσα έχουν γίνει στο παρελθόν. Με προβληματίζει το μέγεθος του εγχειρήματος. Θα έχουμε ένα τεράστιο χώρο ο οποίος θα είναι δύσκολα διαχειρίσμος. Θα είμαστε μόνοι μας, το βάρος θα το επωμιστούμε αποκλειστικά εμείς και θα αφήσουμε το κράτος στην ησυχία του».

Η απόφαση

Η δεκάλεπτη διακοπή πάντως προκειμένου οι συνδυασμοί να ομοφωνήσουν στην απόφαση δεν είχε και τα ανάλογα αποτελέσματα, με τους συμβούλους της πλειοψηφίας Γ. Ζώα κι Α. Τζιώτη να διαφωνούν με την εισήγηση Βουρνού και να αποχωρούν από την αίθουσα. «Δεν ψηφίζω δεύτερη ΒΙ.ΑΛ.» ήταν η φράση του Γ. Ζώα που προφανώς εξοργισμένος αποχώρησε από την αίθουσα. Τελικά οι εναπομείναντες σύμβουλοι ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της πρότασης του Μ. Βουρνού σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε νέα εξέλιξη θα πρέπει πρώτα να παρουσιαστεί και να ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου. 

Ανοίγει ξανά το Μερσινίδι;

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος έγινε γνωστό ότι η Αστυνομία ζήτησε τη συνδρομή του Δήμου Χίου προκειμένου να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση το κέντρο του Μερσινιδίου, κάτι που δημιούργησε υποψίες για επαναλειτουργία του χώρου, χωρίς όμως να γίνει γνωστή κάποια άλλη λεπτομέρεια.

Μικρή ένταση μεταξύ Σκούφαλου – Κοντούδη

Νωρίτερα οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Δημοτικός Σύμβουλος της αντιπολίτευσης Μ. Κοντούδης, ρώτησε ποιος είναι ο σχεδιασμός του Δήμου για τη χρήση του Δημοτικού Σταδίου Χίου από πρόσφυγες και μετανάστες με βάση αίτημα που κατέθεσε Μ.Κ.Ο. στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Χίου. «Κι εσένα τι σε κόφτει;» ήταν ο σχολιασμός του Μ. Σκούφαλου που αποτέλεσε την αιτία των αντεγκλήσεων. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ