18.10.2016 10:50

Εμμένουν και επιμένουν στο δάνειο για τη ΒΙ.ΑΛ

• ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΒΙ.ΑΛ. Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Στον ίδιο μοναχικό δρόμο συνεχίζει να πορεύεται η Δημοτική Αρχή, που παρά την απόρριψη του Ελεγκτικού Συνεδρίου της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για αγορά της ΒΙ.ΑΛ. μέσω δανεισμού, επιχειρεί να ξαναφέρει τη σύμβαση δανεισμού και πάλι στο Δ.Σ., ζητώντας εκ νέου την ψήφισή της.

Αδιαφορώντας πλέον για τη συναίνεση από τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις η δημοτική αρχή εμφανίζεται έτοιμη να ξεπεράσει τα εμπόδια που έθεσε η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υποστηρίζοντας ότι «κανένα εμπόδιο δεν είναι απροσπέλαστο».

Προθεσμία μέχρι τις 29 Οκτωβρίου

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Στρ. Γδύση η σύμβαση δανείου με την Εθνική Τράπεζα «κόλλησε» στη διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου. Η επίτροπος επέστρεψε τη σύμβαση στον Δήμο με μία σειρά παρατηρήσεων που ο Δήμος καλείται να διορθώσει το αργότερο μέχρι τις 29 Οκτωβρίου. Η πιο σοβαρή έλλειψη που καταγράφεται στα δικαιολογητικά είναι αυτή της διαβεβαίωσης ότι τα τοκοχρεολύσια που καλείται να πληρώσει ο Δήμος για το δάνειο δεν ξεπερνάνε το 20% των εσόδων του. «Αυτή η βεβαίωση όμως βγαίνει βάσει των τελευταίων εγκεκριμένων ισολογισμών. Ως γνωστόν ο Δήμος Χίου, όπως και πολλοί δήμοι σε όλη την Ελλάδα έχουν «κολλήσει» στον ισολογισμό του 2011, όταν έπρεπε να καταγραφεί όλη η περιουσία των πρώην δήμων που θα απάρτιζαν τον ενιαίο πλέον Δήμο της Χίου. Μόλις σήμερα καταφέραμε να κλείσουμε τον ισολογισμό της 1ης Ιανουαρίου του 2011 που μας εμπόδιζε να προχωρήσουμε και στους υπόλοιπους ισολογισμούς. Θα φέρουμε ξανά το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κάνουμε μία προετοιμασία και ελπίζουμε όλα να πάνε καλά. Στην έσχατη περίπτωση θα πληρώσουμε την αγορά της ΒΙ.ΑΛ. από χρήματα του Δήμου και μετά θα τα πάρουμε από το δάνειο», ανέφερε στον «π» ο κ. Γδύσης.

Πυρ ομαδόν από τις αντιπολιτεύσεις

Για νέα βάρη στις πλάτες του χιώτικου λαού και λανθασμένες πολιτικές που εξυπηρετούν μόνο την Κυβέρνηση και κανέναν άλλο, κάνουν λόγο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου. Και οι τρεις συνδυασμοί ζητούν από τη δημοτική αρχή να σταματήσει να επωμίζεται βάρη που δεν αναλογούν στη Χίο και τα οποία θα μεταθέσει στους δημότες της.

 

Π. Λαμπρινούδης

«Ζητάμε να γίνει το αυτονόητο. Αν θέλει το Υπουργείο τη ΒΙ.ΑΛ. να δώσει χρήματα στον Δήμο για την αγορά. Δεν είναι λύση το νέο δάνειο. Εκ των πραγμάτων θα δώσουμε χρήματα για μία δομή που είναι παράνομη σε όλα της. Αν ληφθεί νέα απόφαση τότε θα προσβληθεί και θα ακυρωθεί».

 

Μ. Σκούφαλος:

«Η ουσία των πραγμάτων, είναι ότι επρόκειτο για λανθασμένη θέση της Δημοτικής Αρχής να πληρώσει το συγκεκριμένο κτίριο με δικά της χρήματα, που θα περάσει μέσω των τελών στις πλάτες του χιώτικου λαού. Είχαμε καταψηφίσει τις σχετικές προτάσεις της Δημ. Αρχής στο Δ.Σ. που αφορούσαν στην αγορά του κτιρίου. Η όλη εξέλιξη μας δικαιώνει. Αυτή τη στιγμή, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ σφετερίζεται χώρο που της δόθηκε από τον Δήμο, καταπατά τις συμβάσεις που η ίδια υπέγραψε με αποτέλεσμα να παίζονται παιχνίδια στις πλάτες του χιώτικου λαού».

 

Χιακή Συμπολιτεία:

«Το θέμα του δανείου σχετίζεται  σαφέστατα με το θέμα αν έπρεπε να παραχωρηθεί η ΒΙ.ΑΛ.. Ήμασταν οι πρώτοι που επιμείναμε να μην παραχωρηθεί η ΒΙ.ΑΛ. γιατί όλα συνηγορούσαν στο ότι ήταν μία λανθασμένη πολιτική κίνηση.  Όταν ήρθε το αίτημα για να εγκριθεί το δάνειο, εξ αρχής είπαμε να μην υπάρχει τέτοιο κονδύλιο. Αντί η Δημοτική Αρχή να διεκδικήσει να εκκενωθεί η ΒΙ.ΑΛ. δεν έκανε τίποτα. Έτσι όσα συμβαίνουν σήμερα είναι η φυσιολογική κατάσταση των πολιτικών σφαλμάτων, που την πρώτη ευθύνη έχει η κυβέρνηση». 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ