1.6.2012 9:33

Εκπτώσεις στις απαιτήσεις

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΚΟΛΛΗΣΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΑΝ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΑΤΥΠΙΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Με διαδικασίες εξπρές και παρά το γεγονός ότι οι δύο εταιρίες που δήλωσαν ενδιαφέρον για τις δύο φάσεις της ανακύκλωσης δεν προσκόμισαν τα απαραίτητα από την προκήρυξη και το νόμο δικαιολογητικά, η πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής ενέκρινε τις υποβληθείσες προτάσεις, δύο ανώνυμων εταιρειών που προτίθενται να αναλάβουν τα έργα τόσο της προμήθειας υλικοτεχνικών υποδομών όσο και της μεταφοράς των απορριμμάτων από και προς τον ΧΥΤΑ της νότιας Χίου.
Σε ότι αφορά τον τομέα της αποκομιδής και ανακύκλωσης υλικών η μοναδική εταιρεία που κατέθεσε ενδιαφέρον είναι η εταιρεία «Χριστόφορος Καιρίδης Α.Ε.» με έδρα τα Γιαννιτσά με ποσοστό έκπτωσης 1% επί των 144.308 ευρώ που καλείται να της καταβάλει ο δήμος.
Το ιδιαίτερο στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το γεγονός ότι μέσα στο φάκελο της προσφοράς, δεν υπήρχε η άδειας μεταφοράς απορριμμάτων όπως προέβλεπε η προκήρυξη, προσκομίζοντας αντ’ αυτού ένα δικαιολογητικό που ανέγραφε ότι η εταιρεία έχει καταθέσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, αίτημα για να πάρει τη συγκεκριμένη άδεια.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Γ. Χαλλιορή ο οποίος τόνισε ότι σε περίπτωση που η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν χορηγήσει αυτή την άδεια, τότε το έργο της αποκομιδής και μεταφοράς απορριμμάτων θα μείνει μετέωρο.
Στον αντίποδα ο δήμαρχος Χίου Π. Λαμπρινούδης ζήτησε από την πλειοψηφία να αποδεχτεί την προσφορά και να ζητήσει από την εταιρεία να προσκομίσει τη σχετική άδειας πριν την υπογραφή της σύμβασης, γεγονός που έγινε αποδεκτό  από τα μέλη της συμπολίτευσης.
Η ίδια διαδικασία πάντως ακολουθήθηκε και στο σκέλος που αφορά τη διάθεση εξοπλισμού καθώς η μοναδική εταιρεία που κατέθεσε προσφορά ήταν η «RAM Europe Α.Ε,», χωρίς όμως να έχει καταθέσει κανένα από τα δικαιολογητικά που περιλαμβάνονταν στους όρους διακήρυξης. 
Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των στελεχών της Υπηρεσίας Καθαριότητας αφού ανέφεραν ότι η αποδοχή της συγκεκριμένης πρότασης από την Οικονομική Επιτροπή αποτελεί παράτυπη και παράνομη διαδικασία, μιας και ο συγκεκριμένος φάκελος δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί ούτε στο ελάχιστο.
«Εμένα με ενδιαφέρει να γίνει ανακύκλωση. Εδώ έχουμε μία προσφορά που δεν έχει καν οικονομικό αντικείμενο. Ούτε θα δώσουμε λεφτά, ούτε θα πάρουμε. Συνεπώς δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα αν εμείς εδώ μέσα ως Οικονομική Επιτροπή, αποφασίσουμε να την κάνουμε δεκτή», ανέφερε ο κ. Λαμπρινούδης, ζητώντας από τα μέλη να κάνουν αρχικά αποδεκτή την προσφορά και στη συνέχεια να μελετηθεί αν υπάρχει νομικό πρόβλημα πριν την υπογραφή της σύμβασης.
Καθυστερεί ο ΧΥΤΑ
Την ίδια ώρα πάντως που η οικονομική επιτροπή αποφάσιζε έστω και με αυτόν τον τρόπο την ανάθεση της ανακύκλωσης σε ιδιώτες, ένα άλλο πρόβλημα που ακούει στο όνομα ΧΥΤΑ έρχεται να γίνει εφιάλτης.
Όπως εξήγησε αναλυτικά ο πρόεδρος του ΔΙΑΝΟΧ Στ. Σουρέλας, ενώ η αρμόδια εταιρεία είχε δεσμευθεί ότι η δοκιμαστική λειτουργία θα ξεκινούσε πριν δύο σχεδόν μήνες, παρατείνει συνεχώς την έναρξη των εργασιών.
«Τώρα μας είπαν ότι θα ξεκινήσουν από 5-10 Ιουνίου. Προχθές μας έλεγαν ότι θα ξεκινήσουν νωρίτερα. Το θέμα που έχει προκύψει είναι ότι ο ΔΙΑΝΟΧ αυτή τη στιγμή έχει προσλάβει 5 εργάτες που πρέπει να πληρωθούν και δεν έχουμε να τους πληρώσουμε επειδή δεν υπάρχει δραστηριότητα. Τουλάχιστον αν ξεκινήσει δοκιμαστικά η λειτουργία του ΧΥΤΑ που θα διαρκέσει για 6 μήνες ο ΔΙΑΝΟΧ θα λαμβάνει για κάθε τόνο απορριμμάτων 122 ευρώ και θα εισρεύσει χρήμα στα ταμεία της εταιρίας», είπε ο ίδιος τονίζοντας ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή πίεση για να ξεκινήσει η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ