24.4.2015 15:14

Είπαν "όχι" στη διάθεση των αποθεματικών των Ο.Τ.Α. στην Κυβέρνηση [ΒΙΝΤΕΟ]

ΧΡ. ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ: "ΠΗΓΑΜΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕ ΔΙΑΘΕΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΦΥΓΑΜΕ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ"

Σοβαρές αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί στους κόλπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμα Περιφερειών και Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση που χρειαστεί να δανειστεί.

Παρά τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να πείσει τους εκπροσώπους Δήμων και Περιφερειών οι ενστάσεις συνεχίζουν να υφίστανται με τους αιρετούς να τονίζουν ότι τέτοιου είδους κινήσεις δημιουργούν προβλήματα βιωσιμότητας στους Ο.Τ.Α..

«Φύγαμε με περισσότερα ερωτηματικά»

Για έλλειψη σχεδιασμού έκανε λόγω σε τηλεφωνική της παρέμβαση στο Politischios.gr η Περιφερειάρχης Χρ. Καλογήρου, τονίζοντας ότι κατά την παρουσία των Περιφερειαρχών στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης δημιουργήθηκαν περισσότερα ερωτηματικά από όσα είχαν αρχικά.

«Πήγαμε εκεί με αίσθημα ευθύνης και φύγαμε με πολύ περισσότερα ερωτηματικά από αυτά με τα οποία πήγαμε. Η διαπίστωση είναι ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός, δεν έχουν λυθεί βασικά νομοθετικά ζητήματα που προκύπτουν από την Π.Ν.Π. όπως και πολλά διαδικαστικά.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπως συμβαίνει και με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου όπου το επιτόκιο των εμπορικών τραπεζών είναι μεγαλύτερο από αυτό που δίνει η Τράπεζα της Ελλάδας. Δημιουργείται λοιπόν ένα σοβαρό νομικό ζήτημα. Αν εγώ πάρω τα χρήματα και τα βάλω κάπου με μικρότερο επιτόκιο τότε ποιος εγγυάται ότι δεν θα βρεθούμε αντιμέτωποι με την παράβαση καθήκοντος;», ανέφερε η κ. Καλογήρου.

 

«Πολύ δύσκολες οι συνθήκες»

Στη θέση του ότι με τέτοιου είδους αποφάσεις αίρεται ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας των Δήμων της Ελλάδας, εξέφρασε ενώπιον των εργαζομένων του Δήμου ο Μανώλης Βουρνούς στο πλαίσιο της 3ωρης κινητοποίησης που εξήγγειλε η ΚΕΔΕ για σήμερα Παρασκευή.

«Η  Κυβέρνηση επικαλείται έκτακτη κατάσταση και εν τέλει δεν εξηγεί ποια είναι αυτή η έκτακτη κατάσταση. Δεν θα είχε αντίρρηση όχι μόνο ο Δήμος, αλλά και όλος ο ελληνικός λαός να βοηθήσει σε μία έκτακτη κατάσταση, αλλά να διευκρινιστεί ποια είναι αυτή και πως η μεταφορά των αποθεματικών των ΟΤΑ θα την βοηθούσε.

Γεννάται ένα σοβαρό λειτουργικό ζήτημα των Δήμων με τη δέσμευση των ταμειακών τους. Τα πράγματα κινδυνεύουν να γίνουν πολύ δύσκολα όταν δεν έχουμε στα χέρια μας τα ποσά για τα εντάλματα προμηθευτών και μισθοδοσία εργαζομένων», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Βουρνούς.  

Αρνητικοί και οι εργαζόμενοι

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις των εργαζομένων του Δήμου με την Μ. Κολοκυθοά να επισημαίνει την εξής αντίφαση.

«Ήμασταν σε μία κατάσταση που δεν ξέραμε τι θα γίνει με τη διαθεσιμότητα και τώρα που ξεπεράσαμε τη διαθεσιμότητα δεν ξέρουμε αν θα πληρωνόμαστε».

Από τη σημερινή πάντως κινητοποίηση έλαμψαν διά της απουσίας τους συνδικαλιστικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος  που μέχρι πρότεινος αποτελούσαν "κλασσικές" φιγούρες σε κάθε κινητοποίηση έξω από το Δημοτικό Μέγαρο. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ