29.7.2016 11:54

Δώρο... άδωρο;

ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ ΘΑ ΔΙΝΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ Ε.Μ.Χ. ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΤΟΥ 1 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΔΗΛΩΣΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ο Γ. ΤΟΥΜΠΟΣ

Μία άλλη διάσταση από αυτή που επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Χίο, ανέδειξε η συνεδρίαση του Δ.Σ. της Τετάρτης.

Έπειτα από παρέμβαση του προέδρου της Ε.Μ.Χ. Γ. Τούμπου έγινε γνωστό ότι η εξαγγελία για άμεση επιχορήγηση της Ένωσης με το ποσό του 1 εκ. κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτέλεσε. Κι αυτό διότι αποσαφηνίστηκε ότι τελικά πρόκειται για χρήματα που έχει δαπανήσει η Ε.Μ.Χ. μέσω επιδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και τα οποία αργά ή γρήγορα θα λάμβανε πίσω. Αυτό δηλαδή που εξήγγειλε ο κ. Αποστόλου με πανηγυρικό ύφος, δεν αποτελούσε κάποια νέα χρηματοδότηση, αλλά ουσιαστικά την επίσπευση της καταβολής των χρημάτων που είχε προηγουμένως δαπανήσει η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών.

Σε τι αφορούν οι δαπάνες

Όπως έγινε γνωστό οι 500.000 ευρώ θα διατεθούν για την διαφημιστική προβολή της μαστίχας Χίου αλλά και των σύκων Κύμης στο εξωτερικό, μέσω της θυγατρικής εταιρίας της Ε.Μ.Χ. «Mediterra» και οι υπόλοιπες 525.000 ευρώ για την ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο μαστίχας.

«Πρόκειται για προγράμματα που έτρεξε η Ένωση με συγκεκριμένο μπάτζετ από τον τακτικό της προϋπολογισμό. Έτσι με βάση τα έξοδα που υποβάλλαμε έχουμε και την αντίστοιχη επιχορήγηση. Είναι δηλαδή χρήματα που είχαμε δαπανήσει και περιμέναμε να τα πάρουμε πίσω. Ουσιαστικά επισπεύδεται η επιχορήγησή μας και δημιουργείται μία ρευστότητα 1 εκ. ευρώ στο ταμείο της Ένωσης που θα πρέπει να αποφασίσουμε που θα τη διαθέσουμε», εξήγησε ο κ. Τούμπος σημειώνοντας ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σήμερα το απόγευμα στο πλαίσιο έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης.

Την Πέμπτη η συνάντηση στο Υπουργείο

Κι ενώ οι μέρες περνούν η διοίκηση της Ένωσης ετοιμάζει πυρετωδώς τον φάκελο με τα αιτήματα που θα καταθέσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η συνάντηση των Μαστιχοπαραγωγών με τον Ε. Αποστόλου έχει προγραμματιστεί για τις 13:00 της ερχόμενης Πέμπτης.

Σε αυτή οι Μαστιχοπαραγωγοί θα ζητήσουν την παράταση και την αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για τους κατοίκους των χωριών που επλήγησαν, ότι δηλαδή ίσχυσε και για τους κατοίκους των χωριών της Αρκαδίας που βρέθηκαν στο στόχαστρο των πλημμυρών πριν από μερικούς μήνες. Παράλληλα η διοίκηση της Ε.Μ.Χ. θα ζητήσει η αποζημίωση για το φυτικό κεφάλαιο να ισχύσει για όλους και όχι μόνο για όσους έχουν υποβάλλει δήλωση ενιαίας ενίσχυσης και πληρωμής στον ΕΛΓΑ τα προηγούμενα δύο χρόνια. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ