16.12.2016 11:14

Δεν πείθει το Επιμελητήριο η προσωρινότητα του φράχτη της Σούδας

Δεν έπεισε επαρκώς τα μέλη του Επιμελητηρίου η δημοτική  αρχή για την ανάγκη περίφραξης του προσφυγικού καταυλισμού της  Σούδας για λόγους ασφαλείας.

Η αιτιολόγηση του δημάρχου ότι η λύση είναι προσωρινή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αντιπροέδρου, Ζαχ. Μαϊστράλη, ο οποίος νωρίτερα είχε ζητήσει να ξεκαθαρίσει τη θέση του ο δήμαρχος για τη δημοπρασία  από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ της περίφραξης του καταυλισμού και της αγοράς μέσων παρακολούθησης.

«Αυτά δείχνουν μια τάση μονιμοποίησης της δομής. Η απόφαση κατάργησης είναι ξεκάθαρη, δεν την εδραιώνουμε. Με κάγκελα και συστήματα παρακολούθησης, την εξοπλίζουμε, τη φτιάχνουμε. Το συρματόπλεγμα δεν θα τους εμποδίσει, αυτό προϋποθέτει άλλα πράγματα πιο άγρια που δεν τα έχουμε δει και εύχομαι να μην τα δούμε. Αυτός που προστάτεψε την περιουσία του με ντουφεκιές στον αέρα αθωώθηκε και άνοιξε η όρεξη σε πολλούς. Ίσως η επόμενη κίνηση να υπερασπιστεί κάποιος την περιουσία και τη ζωή του να μην είναι ντουφεκιές στον αέρα. Το θέμα ξεφεύγει», πρόσθεσε με έντονο ύφος και επεσήμανε μια ακόμη σημαντική παράμετρο την υπόθεσης.

«Οι πρόσφυγες είναι επτακόσιοι και οι κάτοικοι γύρω στους χίλιους. Αυτοί που θα πάνε με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί; Ελάτε να πάμε μια βόλτα στο κάστρο τα ξημερώματα που πάω στη δουλειά μου να δείτε τι κυκλοφορεί μέσα στο κάστρο. Αν δεν υπήρχε  η Σούδα δεν θα υπήρχαν και αυτά. Με αυτή την κατάσταση δεν μπορούμε να μιλάμε και για προσέλκυση τουρισμού. Ας βάλλουμε και τη Σούδα μέσα στο τουριστικό πακέτο. Μονιμοποιείται μια κατάσταση».

 

Απαντώντας ο Μ. Βουρνούς επισήμανε ότι είναι εύκολο να  βάλλουν μπουλντόζες και να ξηλώνουν τις σκηνές, ζήτησε όμως να σκεφτούν ότι  και οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι, για τους οποίους η κυβέρνηση αδιαφορεί.

«Είναι άνθρωποι που δεν έχουν καμία βοήθεια. Καλώς - κακώς ήλθαν, είναι εδώ. Αν είσαστε στη θέση τους πως θα αισθανόσαστε; Θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να αδειάσει η Σούδα, πρέπει το συντομότερο δυνατόν να στηθεί αυτός ο μηχανισμός ελέγχου και μετά από λίγες μέρες να είναι άχρηστος».

Από την συζήτηση φάνηκε ότι κανένας δεν πείθεται για τις προθέσεις του άλλου και το θέμα  έληξε εκεί.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ