12.11.2014 10:48

Βλέπουμε πέρα από τη μύτη μας;

- ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Σε όργανο κατάθεσης προσωπικών απόψεων μετατράπηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης με τους συμμετέχοντες σε αυτή να εστιάζουν στα κατά τόπους προβλήματα, βάζοντας τον γενικότερο σχεδιασμό στην άκρη.

Την απογοητευτική συμμετοχή, μόλις 24 στους 41 εκπροσώπους φορέων, διαδέχθηκε η ατέρμονη συζήτηση που στόχο είχε την εξυπηρέτηση των επί μέρους ζητημάτων χωρίς κανένας να εστιάσει στον αναγκαίο σχεδιασμό για τον τόπο σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας.

Αν και οι εισηγήσεις της Διεύθυνσης Προγραμματισμού έδιναν ιδιαίτερη σημασία στα έργα που πρέπει να ενταχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο, ώστε η Χίος να αποκτήσει ταυτότητα, άρα και εξαγώγιμο προϊόν, οι συμμετέχοντες έδωσαν βάρος στα προβληματικά έργα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου ζητώντας ο καθένας από τη πλευρά του και την εκπλήρωση ενός αιτήματος.

Για μία ακόμη φορά τόσο ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού Γ. Παπαλάνης όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στρ. Γδύσης επεσήμαναν ότι το κύριο χρηματοδοτικό εργαλείο του Δήμου είναι το ΕΣΠΑ καθώς μέσα από αυτό μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα ύψους 18.723.748 ευρώ.

Τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα αριθμητικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στα μέλη της Επιτροπής για το 2015 ο Δήμος Χίου έχει να διαχειριστεί ταμειακό υπόλοιπο που στις 31/12/2014 θα ανέρχεται σε 4.042.769 ευρώ (χρήματα από εθνικούς πόρους) όταν τα κονδύλια του ΕΣΠΑ ξεπερνούν τα 18 εκ. ευρώ.

Οι άξονες

Όπως επεσήμανε ο Στρ. Γδύσης ήδη από την αρχή της συνεδρίασης, το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα θα βασίζεται σε τρεις κύριους άξονες. Οι εθνικοί πόροι θα επιμεριστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να καλυφθούν οι υπάρχουσες συμβάσεις ύψους 1.710.000 ευρώ, οι επισκευές ύψους 2.070.000 ευρώ ενώ μέσω ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτηθούν μελέτες της νέας προγραμματικής περιόδου ύψους 260.000 ευρώ με επίκεντρο έργα που αφορούν το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

«Αυτό που θα πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι με δεδομένη την έλλειψη χρημάτων θα πρέπει κάθε μας κίνηση να έχει την έννοια του κόστους- οφέλους μέχρι και στο τελευταίο ευρώ», σημείωσε ο κ. Γδύσης.

Αλαλούμ

Εντύπωση πάντως προκάλεσαν τα όσα κατήγγειλε από μικροφώνου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος σχετικά με τη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, καρφώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής Λαμπρινούδη.

Όπως είπε χαρακτηριστικά βρέθηκαν ακόμα και ιδιώτες που κατανάλωναν ρεύμα και ο λογαριασμός πληρώνονταν από τον Δήμο.

Το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα που έλαβε το πράσινο φως από την Επιτροπή Διαβούλευσης θα συζητηθεί προς έγκριση στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ