8.2.2017 10:51

Αποτελειώνουν τον τουρισμό από την Τουρκία

ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΩΡΗΣΗΣ ΒΙΖΑΣ ΓΙΑ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ

Τη χαριστική βολή στον εναπομείναντα τουρισμό της Χίου, αυτόν δηλαδή από την Τουρκία αφού τα τσάρτερ μας εγκατέλειψαν ολοκληρωτικά από πέρυσι, έδωσε η ελληνική κυβέρνηση μιας και ο αρμόδιος Υπουργός Γ. Κατρούγκαλος δεν κατάφερε να πείσει τελικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ισχύσει και φέτος το πρόγραμμα θεώρησης Βίζας για τρίτες χώρες.

Παρά τις επανηλλειμένες εκκλήσεις των νησιών για την αναγκαιότητα το πρόγραμμα αυτό να παραμείνει και να επεκταθεί, το υπουργείο Εξωτερικών και δη ο αναπλ. υπουργός Γ. Κατρούγκαλος, με έγγραφό του που κοινοποίησε στα κόμματα, ενημερώνει ότι το καλοκαίρι του 2017 η βίζα δεν θα ισχύσει (!) καθώς... είναι αρνητική η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο θέμα.

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα

Το πρόγραμμα της θεώρησης βίζας αποδείχθηκε ιδιαίτερα ευεργετικό για τους επισκέπτες προερχόμενους από την Τουρκία, καθώς αντί της γραφειοκρατίας στα προξενεία, της καθυστέρησης και της μεγάλης οικονομικής επιβάρυνσης  κατάφερναν άμεσα να λαμβάνουν το επιθυμητό έγγραφο και να ταξιδεύουν, χωρίς προβλήματα και χωρίς εξαιρέσεις, εφόσον δεν συνέτρεχαν άλλοι λόγοι.

Με την κατάργηση αυτού του μέτρου, στη Χίο όπως και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου θα μπορούν να έρχονται μόνο οι κάτοχοι πράσινων διαβατηρίων που όμως έχουν μειωθεί σημαντικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου κατά του Τούρκου Προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν.

«Κάνω έκκληση για να ασκηθεί πίεση»

Για σημαντικό πλήγμα στον τουρισμό από την Τουρκία έκανε λόγο μιλώντας στον «π» η προϊσταμένη του Γραφείου Τουρισμού του Δήμου Χίου Ρένα Δαμίγου απευθύνοντας έκκληση σε φορείς και πολιτικούς προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις για να εφαρμοστεί και φέτος το μέτρο.

«Αν καταργηθεί η Βίζα για τους Τούρκους θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μία θλιβερή πραγματικότητα. Πρόκειται για ένα μέτρο η κατάργηση του οποίου δεν καταδικάζει μόνο τη Χίο αλλά και τα υπόλοιπα νησιά αφού οι απώλειες θα είναι σημαντικές. Το νησί μας βρίσκεται απέναντι σε παραθεριστικά θέρετρα όπου διατηρούν κατοικίες εύποροι Τούρκοι από τη Σμύρνη και την Πόλη. Επειδή η περίοδος των διακοπών τους συμπίπτει χρονικά με την εφαρμογή του μέτρου όπως ίσχυε μέχρι σήμερα σχεδόν στην πλειονότητά τους επιλέγουν το νησί μας για 4ήμερες αποδράσεις. Επειδή μάλιστα έχουν αρκετά χρήματα έχουν τη δυνατότητα να καταναλώσουν πολλά.  Απευθύνω κάλεσμα στις πολιτικές αρχές του τόπου για να γίνει μία δεύτερη παρέμβαση για να επιτευχθεί ο στόχος».

Απ. Σπανολιός – Ιδιοκτήτης «Sunrise Tours»

«Είναι μία σημαντική εξέλιξη που ανατρέπει πολλά. Σίγουρα με την υποτίμηση της Τουρκικής Λίρας θα μειωθεί η κίνηση. Αν προστεθεί και η κατάργηση αυτού του μέτρου τότε θα υπάρξει σημαντικό πρόβλημα, αφού θα μπορούν να περνάνε μόνο τα πράσινα διαβατήρια».

Κ. Μούνδρος – Point Tours

«Είναι ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα γιατί τα πάντα ανατρέπονται. Είναι κρίμα όλη αυτή η δουλειά που κάναμε χρόνια τώρα να πάει χαμένη. Θα πρέπει να κατανοήσουν ότι χιλιάδες Τούρκοι είναι αυτοί που επωφελήθηκαν από αυτή τη διαδικασία. Αυτό το μέτρο θα αντισταθμίσει τις απώλειες που θα έχουμε εξαιατίας της υποτίμησης της Τουρκικής Λίρας».

Παρεμβάσεις και αναφορές στη Βουλή

Πέραν του γεγονότος ότι η σημερινή κυβέρνηση (και παρότι τα νησιά τραντάζονται συθέμελα από τις επιπτώσεις του προσφυγικού προβλήματος) δεν επέδειξε τη δέουσα σοβαρότητα, είναι απορίας άξιο πως μέσα από 10 γραμμές ανακοίνωση καταδικάζονται οι νησιωτικές τουριστικές οικονομίες και το θέμα παρουσίαζεται ως... δεδομένο, την ώρα που είναι γνωστό τοις πάσι πως η επαναφορά της θεώρησης της βίζας στα προξενεία θα λειτουργήσει απόλυτα ανασταλτικά για δεκάδες χιλιάδες Τούρκους επισκέπτες που προφανώς θα αποφύγουν την σχετική ταλαιπωρία.

Ήδη το θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση στις τάξεις των νησιωτών βουλευτών που βλέπουν να χάνεται μία προοπτική ή και χαραμάδα για τουριστική ανάσα των νησιών στον απόηχο του προσφυγικού προβλήματος, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχασε και αυτή τη μάχη διεκδίκησης προς όφελος μας και δεν απομένει τίποτα άλλο για να ελπίζουμε τουριστικά.

Για το θέμα είχε ήδη αναφερθεί στη Βουλή τις προηγούμενες μέρες ο βουλευτής Χίου Νότης Μηταράκης, ζητώντας να δοθούν διευκρινήσεις και το υπουργείο απάντησε τελικά με σχετική καθυστέρηση μόλις σήμερα, ανακοινώνοντας την ανρητική στάση για την έκδοση βίζας. "Ότι κατάφερναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, το χάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι τραγική εξέλιξη για τα νησιά καθώς παραδόθηκαν στις όποιες ενστάσεις -ευρωπαϊκές- αμαχητί ενώ γνώριζαν ότι το θέμα αποτελεί προτεραιότητα. Τι άλλο να περιμένουμε;", αναφέρει ο ίδιος ερωτώμενος σχετικά από τον "π". 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ