10.4.2012 10:48

Απελθέτω απ’ εμού το ποτήριο τούτο

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ … ΞΑΝΑΚΟΥΒΕΝΤΙΑΣΕΙ!

Έβγαζε μάτι από την αρχή ότι η πρωτογενής ενημέρωση εκείνων που καλούνταν να λάβουν τη απόφαση ήταν ανεπαρκέστατη για ένα τόσο μεγάλο βάρος. Για αυτό και λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα, έπειτα από μια σχεδόν 8ώρη διαδικασία κατάθεσης επιχειρημάτων και αντεπιχειρημάτων, ο δήμαρχος πρότεινε και το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχθηκε, παρά την αντίθετη θέση των αντιπολιτεύσεων, να επαναληφθεί η διαβούλευση μετά τη Μεγάλη Εβδομάδα, με εμφανή τη διάθεση της δημοτικής αρχής να μη φορτωθεί η ίδια την ευθύνη που αναλογεί στην Περιφέρεια.

Ο εκπρόσωπος της Iberdrola Ρόκας, Δημ. Χριστοφοράτος, στην εισήγηση του είδε τα πάντα ρόδινα, ο εκπρόσωπος της Κίνησης Πολιτών, Αρ. Τύμπας, είδε τα πάντα μαύρα. Ανάμεσα στις δυο αυτές τοποθετήσεις οι δημοτικοί σύμβουλοι καλούνταν να λάβουν θέση για τη σημαντικότερη επένδυση που χτυπάει την πόρτα του νησιού με ελλιπέστατα δικά τους φώτα πορείας. Η άγνοια για το θέμα έκανε τον Στ. Καμπούρη από την αρχή να επισημάνει το βαρύ φορτίο που πέφτει στις πλάτες των δημοτικών συμβούλων αλλά ως και το Πανεπιστήμιο, δια του Γ. Γκιάλα, να ξεκαθαρίζει ότι δεν διαθέτει ολοκληρωμένη εισήγηση, αφού δεν πρόφτασε να μελετήσει πλήρως τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Οι μόνοι που έδειξαν να έχουν επεξεργαστεί το θέμα ήταν οι σύμβουλοι της «Νέας Αντίληψης», οι οποίοι, όπως ανακοίνωσαν, είχαν μιλήσει και με το διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Αρ. Ζερβό, ο οποίος τοποθέτησε θετικό πρόσημο στην επένδυση.

Σε κυρίαρχο θέμα αντιπαράθεσης μετατράπηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς του υποθαλλάσιου καλωδίου διασύνδεσης, με τον εκπρόσωπο της εταιρείας να αναφέρεται σε μελέτη του ΔΕΣΜΗΕ για τη διασύνδεση των ελληνικών νησιών, η οποία συνυπολογίζει το συγκεκριμένο δίκτυο σύνδεσης Λήμνου, Λέσβου, Χίου με την ηπειρωτική χώρα. Ο κ. Χριστοφοράτος προανήγγειλε νέα ενημερωτική σύσκεψη, αυτή τη φορά με πρωτοβουλία της Iberdrola Ρόκας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων ΔΕΣΜΗΕ, ΡΑΕ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες. «Εφόσον δεν πιστεύετε εμάς, ίσως είναι διαφορετικά αν ειπωθούν κάποια πράγματα από τους εκπροσώπους της Πολιτείας», ανέφερε.

Την ελλιπή προετοιμασία της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο επέκρινε ο Στ. Μιχαηλίδης, τονίζοντας σωστά ότι ήταν υποχρέωση της δημοτικής αρχής να προσκαλέσει εκπροσώπους των συγκεκριμένων δημόσιων αρχών.

 

Τα «ναι» και τα «όχι»

Από τους συμβούλους της πλειοψηφίας οι μόνοι που δεν μάσησαν τα λόγια τους ήταν οι Στ. Φαρατζής, Μιχ. Φυτούσης. Ο πρώτος ανακοίνωσε ότι βλέπει περισσότερα αρνητικά στην επένδυση από όσα θετικά για αυτό και θα καταψηφίσει, ενώ ο δεύτερος κρίνει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή της βόρειας Χίου υπάρχουν μόνο πέτρες και αέρας και δεν βλέπει το λόγο να εμποδιστεί η επένδυση.

Ο Γ. Χαλλιορής εξέφρασε την συλλογική παραταξιακή θέση, αποδεσμεύοντας όμως τους συμβούλους του να ψηφίσουν ελεύθερα. «Λέμε ναι στη διασύνδεση που θα εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια του νησιού σήμερα και αύριο. Δεν φοβόμαστε ότι το έργο το κάνει μια ιδιωτική εταιρεία», ανέφερε, εκφράζοντας την κατ’ αρχήν θετική στάση του συνδυασμού του. «Δική μας ευθύνη είναι να βάλουμε κανόνες», ανέφερε, προϊδεάζοντας ότι, αν η εταιρεία δε σεβαστεί την ανάγκη για σοβαρά αντισταθμιστικά, η άποψη της «Νέας Αντίληψης» είναι δυνατόν να αντιστραφεί. «Στην κουλτούρα της εταιρείας είναι να αναλαμβάνει μέρος του Τεχνικού Προγράμματος», ήρθε η απάντηση από τον κ. Χριστοφοράτο, ένδειξη διάθεσης για να ξεκινήσει διαπραγμάτευση.

Κατηγορηματικά αντίθετη ήταν η θέση της Λ.Α.Σ. δια του Μ. Σκούφαλου. «Στην πρόοδο και την ανάπτυξη υπάρχουν τα ερωτήματα ποιος και γιατί κερδίζει», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι θέση της παράταξης του είναι ότι οι ΑΠΕ πρέπει να είναι ενταγμένες σε ένα δημόσιο κρατικό φορέα ενέργειας.

 

Η αναβλητικότητα του δημάρχου

Εξ’ αρχής διαφαίνονταν η πρόθεση του Πολ. Λαμπρινούδη να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση χωρίς αριθμητικό αποτέλεσμα από ψηφοφορία. Στη θέση αυτή επέμεινε μέχρι τέλους, κρίνοντας ότι το Σώμα χρειάζεται μεγαλύτερες δόσεις ενημέρωσης. Απλά ανακοίνωσε ότι στην Οικονομική Επιτροπή θα ανατεθεί σε νομικό σύμβουλο του Δήμου να διερευνήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των σημείων που έχουν επιλεγεί για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ανάλογα με το πόρισμα θα κινηθούν και οι διεκδικήσεις του Δήμου.

Οι πολίτες που βρέθηκαν στην αίθουσα αλλά και οι αντιπολιτεύσεις επέμειναν να ληφθεί χθες βράδυ απόφαση, ο δήμαρχος όμως, με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας, παρέπεμψε το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση, χωρίς να οριστεί ημερολογιακά προς το παρόν. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ