7.1.2015 10:22

Ανεφάρμοστες οι προτάσεις των αντιπολιτεύσεων [BINTEO]

ΑΠΟ 500.000 ΕΩΣ 750.000 ΕΥΡΩ ΕΚΤΙΜΑ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΑΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗ- ΣΚΟΥΦΑΛΟΥ

Την κατανόηση της κοινωνίας, ώστε να μην υποχρεωθεί να προχωρήσει ο Δήμος σε δανεισμό, ζητά για τα επόμενα τρία χρόνια ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Γ. Μπελέγρης.

Στόχος του Δήμου μετά την αύξηση των τελών είναι η εισροή στα δημοτικά ταμεία περίπου 600.000 ευρώ, επιπλέον των αναγκαίων 500.000 ευρώ για να ισοσκελίζεται η μέχρι σήμερα λειτουργεία του Τομέα Καθαριότητας. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως ισχυρίζεται, ελλοχεύει ο κίνδυνος του δανεισμού με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική κατάσταση του Δήμου στο μέλλον.

«Μας βάζει μέσα η πρόταση Λαμπρινούδη»

Απαντώντας στην πρόταση του πρώην δημάρχου να μην επιβληθεί αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη ο κ. Μπελέγρης υπογράμμισε ότι, αν εφαρμοστεί, τότε θα δημιουργηθεί και φέτος έλλειμμα της τάξεως των 500.000 ευρώ.

«Το 2011 ο Δήμος Χίου είχε 3 εκ. ευρώ αποθεματικό. Όταν αναλάβαμε εμείς το αποθεματικό ήταν μηδενικό. Αν λοιπόν συνεχίσουμε με βάση την πρόταση του κ. Λαμπρινούδη τότε θα δημιουργηθεί και πάλι τρύπα 500.000 ευρώ, που σημαίνει  ότι αυτά τα χρήματα ή θα πρέπει να τα πάρουμε από τον επόμενο προϋπολογισμό ή  θα πρέπει να προχωρήσουμε σε νέο δανεισμό και θα πάθουμε τα καλά της κεντρικής διοίκησης», εξηγεί.

«Ανεφάρμοστη και η πρόταση Σκούφαλου»

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας πάντως χαρακτήρισε ανεδαφική και την πρόταση του Μ. Σκούφαλου για αύξηση των ανταποδοτικών στις μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ταυτόχρονη ελάφρυνση των νοικοκυριών, λέγοντας ότι η συνολική ζημιά σε αυτή την περίπτωση θα ξεπεράσει τις 750.000 ευρώ.

«Από την αύξηση των ανταποδοτικών στις, κατά τον κ. Σκούφαλο, μεγάλες επιχειρήσεις το όφελος του Δήμου υπολογίζεται γύρω στις 150.000 ευρώ. Όμως εφαρμοζόμενη στο σύνολο της η πρόταση επιφέρει ζημίες που αγγίζουν τις 750.000 ευρώ», εκτίμησε.

Στο ερώτημα του «π» για την προοπτική μείωσης των τελών την επόμενη χρονιά στάθηκε επιφυλακτικός, ζητώντας πίστωση 2 ή 3 χρόνων, ώστε πρώτα να λειτουργήσει φυσιολογικά η Υπηρεσία Καθαριότητας και μετά να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη μείωση των ανταποδοτικών.

 «Έτσι θα χρησιμοποιήσουμε την αύξηση»

Τις σκέψεις της δημοτικής αρχής για τη διανομή του πλεονάσματος των  600.000 ευρώ, που υπολογίζονται ως επιπλέον έσοδα από την αύξηση του συντελεστή στο 1,83 ευρώ καταθέτει ο κ. Μπελέγρης.

Αρχικό μέλημα φυσικά είναι να κλείσει οριστικά η «τρύπα» των 500.000 ευρώ που δημιουργούνταν κάθε χρόνο στην Καθαριότητα από το πάγωμα των ανταποδοτικών που είχε επιβάλλει η δημοτική αρχή Λαμπρινούδη.

Ανάμεσα στις υπόλοιπες προτεραιότητες περιλαμβάνονται:

  • Η πρόσληψη 20 ατόμων με 7μηνη σύμβαση, ώστε να καλυφθεί ημερολογιακά το κενό που δημιουργεί η απαγόρευση προσλήψεων στο Δημόσιο. Οι υπόλοιποι 5 μήνες θα καλύπτονται από την Κοινωφελή Εργασία.
  • Η πρόσληψη 10 ατόμων για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών, ώστε ο τομέας της ανακύκλωσης να περάσει σταδιακά στα χέρια του Δήμου.
  • Η αγορά νέων κάδων ανακύκλωσης, ύψους 150.000 ευρώ.
  • Επισκευή ακινητοποιημένων οχημάτων (πλυντήρια κάδων), ύψους 50.000 ευρώ.
  • Η αγορά δύο νέων απορριμματοφόρων με χρήματα που θα εξοικονομηθούν από τα οφέλη της δημιουργίας Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην πόλη.
  • Η τοποθέτηση GPS σε όλα τα οχήματα της Υπηρεσίας ώστε να καταγραφούν οι χρόνοι και τα ακριβή δρομολόγια των απορριμματοφόρων.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ