21.10.2013 10:29

Ανασταίνουν τον Ανάβατο

«ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ» ΛΕΕΙ Η Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ

Στην επούλωση των πληγών του Αναβάτου, μέσα από την επανέναρξη των εργασιών αποκατάστασης του ιστορικού οικισμού, στοχεύει η ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο νησί μας από τις 9 – 16 Δεκεμβρίου στη Χίου έπειτα από πρωτοβουλία της Λ. Μενδώνη.

 

Η Χιώτισσα Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού σε συνάντηση που πραγματοποίησε την Παρασκευή στην Αθήνα με τον Κ. Τριαντάφυλλο και τον αντιδήμαρχο Ν. Νύκτα διαβεβαίωσε ότι μπορεί να εξασφαλίσει μέσα από το Τομεακό Πρόγραμμα του Υπουργείου τις πιστώσεις ώστε να ολοκληρωθούν μετά από διακοπή 4 και πλέον ετών οι εργασίες αποκατάστασης του οικισμού.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ν. Νύκτα οι ημιτελείς εργασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα αφού πλέον δημιουργούν πρόβλημα στους λιγοστούς κατοίκους που επιχειρούν να επιστρέψουν στον οικισμό αναπαλαιώνοντας τις οικίες τους.

«Δεν μπορώ να γνωρίζω τα στάδια που απομένουν να ολοκληρωθούν. Αυτά μαζί με το σχετικό κόστος θα καταδειχθούν μέσα από τη μελέτη που θα εκπονήσουμε μετά τη σύσκεψη του Δεκεμβρίου. Η Λ. Μενδώνη τιμώντας την καταγωγής μας ανέφερε ότι υπάρχουν και τα χρήματα και η πολιτική πρόθεση για να προχωρήσουν οι εργασίες. Έτσι μέσα στον Δεκέμβριο, σε ημερομηνία που θα οριστεί τον Νοέμβρη, θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις που θα μας οδηγήσουν σε οριστικές λύσεις για την πορεία του Αναβάτου στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Νύκτας.

«Ναι» και στην ανάπλαση της Δασκαλόπετρας

Η επίσκεψη στη Λ. Μενδώνη όμως έκρυβε ακόμα μία θετική εξέλιξη αυτή τη φορά για την ανάπλαση της Δασκαλόπετρα. Η Γ.Γ. του ΥΠΟ δεσμεύτηκε ότι με την ολοκλήρωση της αρχιτεκτονικής μελέτης, από την οποία θα προκύψει και το ανάλογο κόστος, η ίδια θα αναλάβει την προώθηση της χρηματοδότησης της υλοποίησης του έργου, το οποίο χαρακτήρισε ως ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη σύνδεση της Χίου και ειδικά του Βροντάδου με τον Όμηρο.

«Ο διαγωνισμός για την κατάθεση αρχιτεκτονικών ιδεών θα προκηρυχθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Θα δώσουμε ένα διάστημα 2-3 μηνών ώστε οι αρχιτέκτονες να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ανάπλαση του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου. Μετά την επιλογή της καλύτερης μελέτης τα μέλη της επιτροπής που διαχειρίζονται το θέμα θα ζητήσουν την ένταξή της μέσα σε χρηματοδοτικό πλαίσιο ώστε να επιλεχθεί ανάδοχος του έργου. Η κ. Μενδώνη μας είπε ότι θα το εντάξει στο τομεακό πρόγραμμα του Υπ.Πο. δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετές αδιάθετες πιστώσεις. Μάλιστα στην ερώτησή μας αν αυτή της η πρόθεση είναι δημοσιοποιήσιμη μας απάντησε θετικά», είπε ο κ. Νύκτας. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ