1.8.2013 13:33

Ανάπτυξη αντί άρνησης

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΛΟΥ Δ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ «π» ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΟΥΣΙΩΘΕΙ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η Πύλος είναι ίσως η μοναδική περιοχή στην Ελλάδα που μοιάζει τόσο πολύ στη Χίο αναφορικά με την αξιοποίηση των λιμενικών της εγκαταστάσεων. Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα η τουριστική Πύλος είχε για χρόνια αναξιοποίητη μία μαρίνα στην ίδια μοίρα με αυτή του Καστέλου. Μία μαρίνα φάντασμα χωρίς χερσαίες υποδομές που κόστισε μία περιουσία στους Έλληνες πολίτες και όμως σκανδαλωδώς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

Τα όσα αναφέρει αλλά και ο τρόπος που αντιμετώπισε ο Δήμος Πύλου το θέμα της εκχώρησης στο ΤΑΙΠΕΔ φανερώνει για άλλη μία φορά δύο βασικά συμπεράσματα.

Ότι πρώτον ο Δήμος Χίος είτε δεν θέλει είτε δεν μπορεί να αντιληφθεί την πραγματικότητα και δεύτερον ότι πίσω από τις επαναστατικές δηλώσεις Π. Λαμπρινούδη και Στ. Φαρατζή κρύβεται η αδυναμία άσκησης πολιτικής με σύγχρονους όρους.

«Η παραχώρηση τόσο της μαρίνας όσο και τμήματος του λιμένα στο ΤΑΙΠΕΔ ήταν ένα γεγονός ευχάριστο για εμάς. Χρόνια τώρα ενώ είχαμε ανάγκη λιμενικών υποδομών αυτά παρέμεναν αναξιοποίητα. Κανένας επενδυτής αλλά ούτε και το κράτος ενδιαφέρονταν να αξιοποιήσουν αυτά που για εμάς τους αιρετούς οφείλουν να αποτελούν αναπτυξιακά εργαλεία», είπε στον «π» ο δήμαρχος Πύλου Α. Καφαντάρης.

«Πηγή εσόδων και ανάπτυξης για τις κοινωνίες»

Με αυτή τη φράση ο Μεσσήνιος δήμαρχος περιέγραψε συνοπτικά μέσω του «π» τα οφέλη της παραχώρησης των λιμενικών εγκαταστάσεων στο ΤΑΙΠΕΔ.

«Δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Απεναντίας από την αρχή υποδεχθήκαμε με ικανοποίηση αυτή την απόφαση. Όμως εκτός από αυτό πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν είχαμε καμία αρμοδιότητα να εναντιωθούμε στην απόφαση της Κυβέρνησης γιατί είναι εγκαταστάσεις που δεν μας ανήκουν. Ήταν στη μέση το Υπουργείο Τουρισμού. Όμως ακόμα και αν ήταν της άμεσης αρμοδιότητάς μας πάλι την ίδια άποψη θα είχαμε.

Δεν ξέρω αν ήταν καλύτερο να βλέπουμε μία μαρίνα και ένα λιμάνι να έχουν τη σημερινή εικόνα απλά και μόνο για να λέμε ότι εναντιωθήκαμε στο ΤΑΙΠΕΔ και την Κυβέρνηση. Τα πράγματα είναι απλά. Η περιφέρεια οφείλει να κυνηγάει την ανάπτυξη. Σε μία δύσκολη συγκυρία για τον Έλληνα και την οικονομία τέτοιες περιπτώσεις χαρακτηρίζονται ως ευκαιρίες και ως τέτοιες πρέπει να αντιμετωπιστούν», σημείωσε ο κ. Καφαντάρης.

Ο ίδιος πάντως στάθηκε και στα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προκύψουν τόσο για το Δήμο όσο και για τους ίδιους τους κατοίκους.

«Έχουμε σαφή εικόνα και για το σήμερα και για το αύριο. Σήμερα στην Πύλο η μαρίνα και το λιμάνι χρησιμοποιούνται ως αλιευτικά καταφύγια. Είναι όμως αυτή η ανάπτυξη που θέλουμε; Λιμενικές υποδομές με 100- 150 αραγμένες βάρκες; Η απάντηση είναι πως όχι.

Ο επενδυτής όποιος και αν είναι αυτός μπορεί να προσφέρει στην τοπική κοινωνία. Δημιουργούνται θέσεις εργασίας όταν η ανεργία αυξάνει. Επιπλέον ο Δήμος μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικά κέρδη από τα τέλη παρεπιδημούντων. Αυτά ανάλογα με την κοινωνική πολιτική που εφαρμόζει ο κάθε Δήμος μπορεί να τα διαθέσει για να ανακουφίσει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες», είπε ο δήμαρχος Πύλου ενώ έκλεισε τα λεγόμενά του στον «π» υπογραμμίζοντας: «αυτός είναι ο ορισμός της σύγχρονης ανάπτυξης και εμείς στην Πύλο είμαστε διατεθειμένοι να τον ακολουθήσουμε».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ