2.10.2014 12:15

Δικαίωση της Χριστιάνας Καλογήρου στο Σ.τ.Ε.

Εκδόθηκε πριν από λίγα λεπτά η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με βάση την οποία κάνει δεκτή την αίτηση αναίρεσης της Χρ. Καλογήρου κατά της πρωτόδικης απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά που ακύρωνε την εκλογή της στη θέση του Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου.

Το δικαστήριο δεν αποδέχθηκε τελικά τις αιτιάσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ κρίνοντας ότι η θέση η οποία κατείχε, δηλαδή αυτή της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου δεν επηρέασε τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος.

Update: 12:35

«Επιβεβαιώθηκε η απόφαση των πολιτών», η πρώτη δήλωση της Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου

Αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, που κάνει δεκτή την αίτηση αναιρέσεως της Χριστιάνας Καλογήρου, αναιρεί την 2360/2014 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά και επικυρώνει την 116/2014 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, με την οποία ανακηρύσσεται Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, η κα Χριστιάνα Καλογήρου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με την απόφασή του σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας έρχεται να επιβεβαιώσει την απόφαση των πολιτών του Βορείου Αιγαίου στις εκλογές του περασμένου Μαΐου. Τώρα, ανεμπόδιστα, αρχίζουμε αμέσως τη δουλειά μας. Με πνεύμα ενότητας και συνεργασίας προχωράμε».

 

Update: 17:08

Δελτίο Τύπου σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει δεκτή την αίτηση αναίρεσης της Χρ. Καλογήρου κατά της πρωτόδικης απόφασης που ακύρωνε την εκλογή της, εξέδωσε η επικεφαλής του συνδυασμού «Βόρειο Αιγαίο- Γόνιμη Γραμμή» στην οποία αναλυτικά επισημαίνει:

«Η παράταξή μας βρίσκεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου για να αντιπαλέψει τις μνημονιακές πολιτικές που καταστρέφουν τα νησιά μας. Τις πολιτικές αυτές υλοποιεί κεντρικά η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ και περιφερειακά οι συνδυασμοί που στηρίζονται από αυτήν.

Είτε, λοιπόν, η παράταξη της κυρίας Καλογήρου εκπροσωπείται από την ίδια είτε από οποιονδήποτε άλλον, δεν αφορά στην ουσία, εφόσον οι πολιτικές παραμένουν οι ίδιες. Κι εμείς συνεχίζουμε να παλεύουμε για την ανατροπή τους. Το ηθικό και πολιτικό πρόβλημα, όμως, που προκύπτει από τις προϋποθέσεις που θέτει ο «Καλλικράτης» για τις υποψηφιότητες του Περιφερειάρχη και των Συμβούλων παραμένει και αυτό αναδείχτηκε μέσα και από τη δικαστική διαδικασία. Όταν δύο Δικαστήρια, ένα Ανώτερο, όπως το Εφετείο και το Ανώτατο όπως το Συμβούλιο της Επικρατείας, διαφωνούν ως προς αυτές, αποδεικνύεται ότι η σχετική πρόβλεψη του νόμου είναι τουλάχιστον ατυχής, ανεξάρτητα φυσικά από το γεγονός ότι σεβόμαστε την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Πώς είναι δυνατόν να απαγορεύεται -εάν δεν έχουν παραιτηθεί 18 μήνες πριν τις εκλογές- η υποψηφιότητα στους υφισταμένους του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης αλλά να επιτρέπεται στον ίδιο;

Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι «τεχνικό» ή στενά «νομικό» αλλά βαθειά ηθικοπολιτικό με την έννοια της λειτουργίας της ίδιας της δημοκρατίας».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ