20.12.2023 10:05

«Ο "Βασιλιάς" είναι γυμνός»

Επιστολή της Παγχιακής Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ προς τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Χ. Στυλιανίδη

Κύριε υπουργέ, μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, δηλώσατε ότι πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο αποτελεί «η ανάγκη δραστικής αναβάθμισης του τομέα της ναυτικής εκπαίδευσης», επίσης είχατε ανακοινώσει ότι το 2024 θα ανακηρυχτεί σε «Έτος Ναυτικής Εκπαίδευσης», ωστόσο η «μετάφραση» αυτών των διακηρύξεων και των προωθούμενων αλλαγών δείχνει υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης προς όφελος του ιδιωτικού τομέα. Ό,τι ακριβώς συμβαίνει, δηλαδή, συνολικά τόσο με την εκπαίδευση στην Ελλάδα, όσο με την υγεία και ασφάλιση. 

Πριν μερικές ημέρες δόθηκε στη δημοσιότητα η εργασία του Ιδρύματος Ευγενίδη με θέμα: «Στρατηγική Διαμόρφωσης Νέου Θεσμικού Πλαισίου της Ναυτικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα», που είχε ανατεθεί τον Απρίλη του 2020 από το υπουργείο Ναυτιλίας. Η θεωρητική πρόταση από το «Ευγενίδειο Ίδρυμα» όχι μόνο δεν αναβαθμίζει αλλά, αντίθετα, υποβαθμίζει την Ναυτική εκπαίδευση.

Είναι αδιανόητο και προκαλεί έκπληξη, η μη συμμετοχή της ΠΝΟ και των Ναυτεργατικών σωματείων στις συζητήσεις που αφορούν την Ναυτική Εκπαίδευση.

Για την ΠΕΣ ΝΑΤ ΧΙΟΥ, ένα είναι σίγουρο, ότι, οι προτεινόμενες αλλαγές αφήνουν κυριολεκτικά στο περιθώριο τους Έλληνες Ναυτικούς, αποκομμένους από τις διεθνής εξελίξεις, και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω υποβάθμιση των Α.Ε.Ν. και γενικά της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Το θεσμικό πλαίσιο που προτείνεται για τη ναυτική εκπαίδευση δεν συνδέεται με την κατοχύρωση της επαγγελματικής εξέλιξης, με βάση τις ανατροπές που έχουν συντελεστεί, από την διεύρυνση των θέσεων εργασίας, με ναυτεργάτες χωρίς δικαιώματα και μειωμένες οργανικές συνθέσεις. 

Σήμερα, που η «Ναυτική Ελλάδα» ξέφτισε και απώλεσε το μεγαλείο της, που οι Ναυτικοί λιγόστεψαν, και οι μισθοί και τα μεροκάματα φτήνυναν και οι εργασιακές σχέσεις έγιναν λάστιχο, το «κοινωφελές» Ευγενίδειο Ίδρυμα προτείνει και αλλαγή της στρατηγικής, με υποβάθμιση των διπλωμάτων για τους Β’ και Γ’ Πλοιάρχους και Μηχανικούς, ώστε να είναι ισότιμα με τα πτυχία ΙΕΚ και αυτά του Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας, Φυσικά με τις αντίστοιχες δραματικές επιπτώσεις για τους σπουδαστές και αυριανούς Αξιωματικούς του Εμπορικού Ναυτικού (υποβάθμιση στο περιεχόμενο σπουδών, αμοιβές, εργασιακές σχέσεις).

Οπότε, η περίφημη ελληνική ναυτοσύνη θεωρείται κατώτερη του οποιουδήποτε πτυχίου ενός πάλαι ποτέ ΤΕΙ, και ο «Βασιλιάς» των Θαλασσών είναι γυμνός!!

Καμία υποβάθμιση των τίτλων σπουδών των Α.Ε.Ν., ΟΧΙ στην υποβάθμιση των τίτλων των αποφοίτων που εισέρχονται με Πανελλήνιες εξετάσεις στο επίπεδο πέντε του εθνικού πλαισίου προσόντων. Πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση πρέπει να είναι οι απόφοιτοι των Α.Ε.Ν. να εντάσσονται στο επίπεδο έξι του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.

Ενώνουμε την φωνή μας με την φωνή των Σπουδαστών / Σπουδαστριών των ΑΕΝ Πλοιάρχων και Μηχανικών για:

Ουσιαστική αναβάθμιση και ισοτίμηση του πτυχίου με αυτά της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή το επίπεδο 6. 

Προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Αυξήσεις στους μισθούς των καθηγητών. 

Σύγχρονες υποδομές, βιβλία και εργαστήρια που να αντιστοιχίζονται με την τεχνολογική ανάπτυξη του κλάδου.

Ουσιαστικά μέτρα για την δωρεάν σίτιση, στέγαση και μετακίνηση των σπουδαστών. Ούτε ένα ευρώ για αναλώσιμα.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ