29.1.2021 12:41

Γιατί είναι σημαντική η ναυτιλία για τη σημερινή οικονομία;

Η ναυτιλία αποτελεί ένα θεμελιώδες κομμάτι του παγκόσμιου εμπορίου. Πολλές είναι εκείνες οι βιομηχανίες που είναι αλληλένδετες με τον κλάδο της ναυτιλίας. Η ναυτιλία χρησιμοποιείται για τη μεταφορά κάθε είδους τροφίμου, φαρμάκου, τεχνολογικού εξοπλισμού και αμέτρητων άλλων προϊόντων. Επίσης για την ευημερία και τη βιώσιμη ανάπτυξη των οικονομιών, εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιούνται αποδοτικοί μηχανισμοί ναυτιλίας από την πλειοψηφία των κρατών, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο η οποία μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς την ύπαρξη της ναυτιλίας της. Δεδομένου ότι το εμπόριο και οι αγορές εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τη θαλάσσια ναυτιλία, ως εκ τούτου ο κλάδος της ναυτιλίας καθίστανται απαραίτητος για την προώθηση και την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας. Ένας κλάδος που και αυτός σίγουρα επηρεάστηκε από τις τωρινές συνθήκες της αγοράς.

Γι’ αυτό ολοένα και περισσότεροι νέοι σπουδαστές, ασχολούνται με τις ναυτιλιακές σπουδές, οι οποίες μπορούν να τους προσφέρουν πολλές επαγγελματικές ευκαιρίες εξέλιξης, παρακολουθώντας μαθήματα e-learning στις Ναυτιλιακές Σπουδές, από το χώρο τους.

Η ναυτιλία είναι η καρδιά του παγκόσμιου εμπορίου και της οικονομίας

Ο βιομηχανικός κόσμος έχει αυξήσει το ρόλο της ναυτιλίας στις μέρες μας. Το συνολικό βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων έχει αυξηθεί, καθώς κάθε είδος προϊόντος είναι προσβάσιμο σε όλους, εξαιτίας της προόδου που σημειώθηκε στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Πολλοί άνθρωποι επίσης απασχολούνται σε αυτόν τον κερδοφόρο κλάδο.

Οι θαλάσσιες μεταφορές είναι ένας οικονομικός τρόπος μεταφοράς όχι μόνο για το εγχώριο αλλά και για το διεθνές εμπόριο. Μπορούν να αριθμηθούν πολλά οφέλη της ναυτιλίας, όμως το σημαντικότερο πλεονέκτημα βρίσκεται στην τεράστια χωρητικότητα των πλοίων που χρησιμοποιούνται για την μεταφορά. Αυτό σημαίνει ότι πολλά είναι εκείνα τα προιόντα αλλά και τα υλικά τα οποία μπορούν να μεταφερθούν ταυτόχρονα, εξοικονομώντας χρόνο και χρήμα. Τα συνολικά έξοδα των διαδρομών είναι σε χαμηλό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλους τρόπους μεταφοράς, ενώ η θαλάσσια έκταση δεν απαιτεί μεγάλες επενδύσεις από τα κράτη σε υποδομές. Σαφώς λοιπόν δεν υφίσταται χώρα που δεν χρησιμοποιεί τους “θαλάσσιους δρόμους” για να ωφελήσει το συνολικό εμπόριό της.

Η οικονομική χρήση ενέργειας των πλοίων καθιστά τη ναυτιλία ως τη βέλτιστη επιλογή μεταφοράς

Ένας από τους μεγαλύτερους λόγους για να επιλέξει κανείς τη ναυτιλία είναι τα οικονομικά της οφέλη. Οι οικονομικοί λόγοι καθιστούν τη ναυτιλία ως μια βιώσιμη επιλογή για το εμπόριο και τις παγκόσμιες αγορές.

Κάποιες αμφισβητήσεις σχετικά με την ασφάλεια των ναυτιλιακών μεταφορών λόγω της ύπαρξης της πειρατείας αναφέρονται κυρίως σε περιστατικά του παρελθόντος, διότι οι σημερινές αναφορές έχουν δείξει πως οι θαλάσσιες μεταφορές είναι ασφαλέστερες από άλλα μέσα μεταφοράς σε σχέση με το εμπόριο. Έτσι, βρίσκεται υψηλά στις προτιμήσεις των εταιρειών ως μια ασφαλής μέθοδος μεταφοράς των εμπορευμάτων τους.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της θαλάσσιας ναυτιλίας είναι ότι αυτή η μέθοδος είναι “φιλική” προς το περιβάλλον. Η ναυτιλιακή βιομηχανία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη κινητήρων και αποδοτικών καυσίμων για τα φορτηγά πλοία, που ταυτόχρονα μειώνουν την εκπομπή των επιβλαβών ρύπων. Οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα μειώνονται όταν το πλοίο ταξιδεύει σε μεγαλύτερη απόσταση αλλά με την ίδια ποσότητα καυσίμου. Ως εκ τούτου, η θαλάσσια ναυτιλία είναι συγκριτικά λιγότερο επιβλαβής για το περιβάλλον.

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως η ναυτιλία διανύει μια σταθερή πορεία ανάπτυξης. Οι διάφορες εγχώριες ναυτιλιακές εταιρείες logistics, ακολουθούν τις σημερινές αλλαγές χρησιμοποιώντας όλα εκείνα τα μέσα για την επίτευξη των οικονομικών τους στόχων. Ένα από τα μέσα αυτά είναι και η χρήση του local SEO με σκοπό την βελτιστοποίηση του ιστότοπού τους, ώστε να εμφανίζεται στην πρώτη σελίδα της λίστας των αποτελεσμάτων αναζήτησης των χρηστών. Αυτό σημαίνει πως οι εταιρείες χρησιμοποιούν όλα τα μέσα και τα εργαλεία του διαδικτύου για να αυξήσουν το συνολικό εύρος επιρροής τους αλλά και τα κέρδη τους, μέσα από μια συνεχώς αναπτυσσόμενη οικονομία. 

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ