21.6.2024 12:29

Διονύσης Θεοδωράτος: «Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ΦΠΑ στην ακτοπλοΐα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» (Video)

"Η ανανέωση του στόλου απαιτεί επενδύσεις άνω των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ" -Ενδιαφέρουσα συνέντευξη του προέδρου του ΣΕΕΝ στον «Π» για τα πλοία της ακτοπλοΐας, τις τιμές των εισιτηρίων καθώς και για τις γραμμές του Βορείου Αιγαίου

Στις σημαντικές προοπτικές αλλά και προκλήσεις της ελληνικής επιβατηγού ναυτιλίας τα επόμενα χρόνια, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στον «Π», ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, Διονύσης Θεοδωράτος στο πλαίσιο του ναυτιλιακού συνεδρίου που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Χίο

Ο κ. Θεοδωράτος εστίασε αρχικά στη γήρανση του ακτοπλοϊκού στόλου, σημειώνοντας ότι ο μέσος όρος ηλικίας των πλοίων αγγίζει τα 30 χρόνια και αναμένεται να φτάσει τα 36-37 χρόνια εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.

"Η ανανέωση του στόλου απαιτεί επενδύσεις άνω των τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ," υπογράμμισε, εξηγώντας ότι μέχρι τώρα οι επενδύσεις γίνονται αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια. Παράλληλα, ανέφερε ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με το Υπουργείο Ναυτιλίας για την εξασφάλιση δημόσιων κονδυλίων που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πλοίων.

Ένα από τα κύρια ζητήματα που ανέδειξε ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ ήταν η ανάγκη για νέους τύπους καυσίμων, τονίζοντας ότι "κανείς δεν έχει κατασταλάξει ακόμα στον κατάλληλο τύπο καυσίμου για τα επόμενα χρόνια." Η αβεβαιότητα αυτή δημιουργεί προκλήσεις στην προσαρμογή των πλοίων στα νέα περιβαλλοντικά πρότυπα, με τις εταιρείες να επενδύουν σε πλοία που μπορούν να λειτουργήσουν με δύο ή τρεις διαφορετικούς τύπους καυσίμων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γραμμές του Βορείου Αιγαίου, λόγω της μεγάλης ηλικίας των πλοίων και των ειδικών αναγκών της περιοχής. Ο κ. Θεοδωράτος εξήγησε ότι η γραμμή αυτή έχει χαμηλή πληθυσμιακή κίνηση το χειμώνα και περιορισμένη τουριστική περίοδο, γεγονός που καθιστά δύσκολη την οικονομική βιωσιμότητα των πλοίων. "Τα πλοία αυτά χρειάζονται μεγάλα γκαράζ για τη μεταφορά φορτηγών και μεγάλους χώρους για επιβάτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες" δήλωσε.

Σχετικά με το κόστος των εισιτηρίων, ανέφερε ότι οι αυξήσεις στα λειτουργικά έξοδα, όπως τα καύσιμα και οι μισθοί, καθιστούν αδύνατη τη μείωση των τιμών. Εξήγησε ότι παρόλο που τα καύσιμα έχουν ακριβύνει κατά 10% σε σχέση με το 2023, τα συνολικά λειτουργικά έξοδα έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο, με τα κόστη των ανταλλακτικών να αυξάνονται κατά 15% και τα μισθολογικά κόστη κατά 24-25%.

Κλείνοντας, ο κ. Θεοδωράτος επεσήμανε την ανάγκη για μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια και τα φορτηγά, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο ΦΠΑ στην επιβατική ναυτιλία σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. "Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να μειώσουμε τα κόστη, αλλά αυτό είναι αδύνατον αν δεν υπάρξουν αλλαγές στο φορολογικό πλαίσιο," τόνισε.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ