24.4.2013 8:31

Υπό αμφισβήτηση η «εγκληματική οργάνωση»

ΦΩΣ ΣΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΚΕΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΔΙΩΞΗΣ Γ. ΚΕΒΟΠΟΥΛΟΥ

Τις παραμέτρους κάτω από τις οποίες οι αστυνομικές αρχές του τόπου οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα της σύστασης και δραστηριοποίησης ομάδας, που εξελίχθηκε σε «εγκληματική οργάνωση», έτσι όπως αυτή περιγράφεται μέσα από τον Ποινικό Κώδικα, αναζήτησε στη χθεσινή του συνεδρίαση το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που συνεδρίασε για 3η συνεχή ημέρα στα πλαίσια της δίκης των Locos.

Στους συνολικά 4 μάρτυρες κατηγορίας που εξέτασε στο δικαστήριο, όλοι τους αστυνομικοί, τόσο η πρόεδρος του Δικαστηρίου Αικ. Παπαβασιλείου όσο και ο Εισαγγελέας Εφετών Π. Καψιμάλης έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ανάδειξη των στοιχείων εκείνων που διαχωρίζουν με σαφή τρόπο την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης από την ομάδα ατόμων με συμπεριφορά που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ποινικά κολάσιμη.

Η δημιουργία της ομάδας

Το 2007, ως έτος δημιουργίας της συγκεκριμένης ομάδας, υπέδειξαν στις καταθέσεις τους και οι 4 αστυνομικοί, που υπηρετούν μέχρι και σήμερα στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών του νησιού.

Σύμφωνα με τους ίδιους, οι πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους, τα συνεχή κρούσματα ξυλοδαρμών και οι συνεχόμενες καταγγελίες από τους ίδιους τους γονείς των παιδιών, τους οδήγησαν στο συμπέρασμα της ύπαρξης αρχικά συμμορίας και εν τέλει εγκληματικής οργάνωσης, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν στο Δικαστήριο.

Μάλιστα στην κατάθεσή του ένας εκ των αστυνομικών υπογράμμισε ότι στη Χίο δεν δραστηριοποιούταν μόνο μία οργάνωση αλλά 3 συνολικά.

«Υπήρχαν δύο αλβανικές και μία ελληνική οργάνωση. Οι δύο αλβανικές είχαν συστηθεί από τους αδελφούς Γκίκα και τους αδελφούς Χότζα, ενώ στην τρίτη υπήρχαν μόνο Έλληνες, παρά το γεγονός ότι προμηθεύονταν ναρκωτικά και από Αλβανούς», είπε ο μάρτυρας.  

Οι συμμετέχοντες και η δομή

Από την ακροαματική διαδικασία εξ’ αρχής κατέστη σαφές ότι και οι 34 κατηγορούμενοι που δικάζονται σήμερα διαφοροποιούνται σαφώς σε ότι αφορά στο σκέλος του καταμερισμού ευθυνών.

Οι ίδιοι οι αστυνομικοί εξάλλου αναγνώρισαν ότι, πέρα από την ηγετική ομάδα της οργάνωσης, που ανέρχεται σε 5 συγκεκριμένα άτομα, η πλειονότητα των κατηγορουμένων χαρακτηρίζονται ως χρήστες ή περιστασιακοί χρήστες, χωρίς να μπορούν να τους καταλογιστούν ευθύνες σύστασης και συμμετοχής εγκληματικής οργάνωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η παράκληση της προέδρου του Δικαστηρίου να αποφεύγεται η χρήση του όρου «εγκληματική οργάνωση», αφού επί του παρόντος δεν στοιχειοθετείται.

Σοκ στο ακροατήριο προκάλεσαν τα λεγόμενα των αστυνομικών που ανέφεραν ότι για να γίνει κάποιος μέλος της οργάνωσης θα έπρεπε πρώτα να πάρει το «βάπτισμα του πυρός» είτε τρώγοντας ξύλο, είτε εκτελώντας αξιόποινες πράξεις.

Ωστόσο στις ερωτήσεις του Δικαστηρίου για το πώς γνωρίζουν τα συγκεκριμένα περιστατικά, οι ίδιοι αρκέστηκαν να αναφέρουν ότι τα ήξεραν από πληροφορίες, χωρίς να προσκομίσουν απτά αποδεικτικά στοιχεία των λεγομένων τους.

Τα κενά

Διαφωτιστικά ήταν όσα ανέφερε ο 4ος κατά σειρά αστυνομικός, που απασχόλησε με την κατάθεσή του το Δικαστήριο. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί από τη φερόμενη ως ηγετική ομάδα, όπως προκύπτει από τις τηλεφωνικές συνομιλίες, δρούσαν κατά μόνας, ερχόμενοι πολλές φορές σε αντίθεση με τον φερόμενο ως αρχηγό. Σε αυτά τα πλαίσια ήταν και η διαμάχη μέλους με τον «ηγέτη» της ομάδας, που κατέληξε σε πυροβολισμό του τελευταίου.

Αυτή η αναφορά του αστυνομικού έδωσε τη λαβή στους συνηγόρους υπεράσπισης να κάνουν λόγο για διακίνηση ναρκωτικών μεμονωμένα, γεγονός που διαφοροποιεί δραματικά τις τελικές ποινές του δικαστηρίου.

«Η διακίνηση στα πλαίσια εγκληματικής οργάνωσης είναι τελείως διαφορετική από ότι αν αυτή γίνεται από τον καθένα ξεχωριστά», ήταν η υπόδειξη της Προέδρου του Δικαστηρίου.

Η 3η ημέρα της δίκης ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 17:00 χθες το απόγευμα, για να συνεχιστεί πάλι σήμερα το πρωί. Με ιδιαίτερο πάντως ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση του Διοικητή του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Χίου, Γ. Κεβόπουλου, στις πλάτες του οποίου πέφτει πλέον το βάρος της απόδειξης ύπαρξης εγκληματικής οργάνωσης με συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ