21.1.2016 16:25

Ξυπόλητοι στο νέο ΕΣΠΑ

ΧΩΡΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΔΗΜΟΣ ΧΙΟΥ

Μπροστά στο ενδεχόμενο να ξεκινήσει η νέα προγραμματική περίοδος με τη Χίο να αποτελεί ουραγό στον τομέα διεκδίκησης νέων έργων βρίσκεται ο Δήμος.

Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στρ. Γδύσης, ο Δήμος Χίου έχει στη διάθεσή του επί του παρόντος πολύ περιορισμένες μελέτες οι οποίες είναι επιλέξιμες στο νέο Σ.Ε.Σ. και που αφορούν έργα, κυρίως παρελθόντων ετών.

«Είναι γεγονός ότι δεν έχουμε πολλές μελέτες με αποτέλεσμα να στερούμαστε σε ετοιμότητα ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου. Αυτές οι μελέτες αφορούν σε έργα όπως το Δ’ τμήμα του Περιφερειακού ή η μελέτη για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Ιωνικό Κολυμβητήριο», σημείωσε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα η έλλειψη χρημάτων στα ταμεία του Δήμου, φαίνεται ότι  αποτελεί τον υπ’ αριθμό (1) παράγοντα της καθυστέρησης εκπόνησης νέων μελετών. Έτσι παρότι έχει συνταχθεί λίστα με μία σειρά σημαντικών έργων που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι το 2020, η έλλειψη πόρων βαλτώνει κάθε προσδοκία της δημοτικής αρχής ότι θα προλάβει έγκαιρα το τρένο της νέας περιόδου.

«Υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα έργων που μπορούν να γίνουν μέσα από το Σ.Ε.Σ.. Μιλάμε για έργα στον πολιτισμό, στο περιβάλλον, στα σχολεία, έργα μέσα από τα αστικά ολοκληρωμένα προγράμματα, ανάπτυξη υποδομών, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, παρεμβάσεις στην καθαριότητας όπως η κομποστοποίηση, η δημιουργία χώρου συγκέντρωσης αδρανών υλικών, καθώς και έργα από τη ΔΕΥΑΝ Χίου», δήλωσε ο Στρ. Γδύσης.  

Σανίδα σωτηρίας η ΕΤΑΧ

Με δεδομένο πάντως ότι οι δυνατότητες της Τεχνικής Υπηρεσίας έχουν επικεντρωθεί στον τομέα των αστικών ολοκληρωμένων παρεμβάσεων, ο κ. Γδύσης υπέδειξε την ΕΤΑΧ ως τη μοναδική αναπτυξιακή εταιρία που μπορεί μέσα από την επανασύστασή της να βοηθήσει τον Δήμο να εκπονήσει μελέτες, των οποίων το κόστος είναι δυσβάσταχτο.

«Ίσως ένα μεικτό σύστημα που οι μελέτες θα μοιράζονται μεταξύ της Τεχνικής Υπηρεσίας, της ΕΤΑΧ αλλά και ιδιωτών μελετητών, να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Δήμου», κατέληξε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ