6.5.2015 13:20

Ξεμπλέκουν από το τέλμα

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΓΕΦΥΡΙ ΠΑΝΤΟΥΚΕΙΟΥΣ ΚΑΙ ΛΙΜΑΝΙ ΛΑΓΚΑΔΑΣ

Στην εκπνοή του ΕΣΠΑ ξεμπλέκουν από τα γραφειοκρατικά γρανάζια δύο σημαντικά έργα τα οποία μέχρι πρότινος εξαιτίας άστοχων χειρισμών θεωρούταν δεδομένο ότι θα ενταχθούν στη λίστα των ημιτελών έργων, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να επιστρέψει ποσά άνω των 2 εκ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα συγκεκριμένα έργα αφορούν στην ολοκλήρωση των εργασιών στο γεφύρι του Παντουκειούς και στο λιμάνι της Λαγκάδας.

Τελείωσε ο «ΑΚΑΜΑΣ»

Πρωταρχικό μέλημα της Περιφέρειας αποτελεί η ολοκλήρωση των εργασιών στο γεφύρι του Παντουκειούς. Η πολύμηνη διαμάχη μεταξύ της αναδόχου εταιρείας «ΑΚΑΜΑΣ Α.Ε.» και της Περιφέρειας έλαβε τέλος με τη χθεσινή απόφαση του Υπουργείου Υποδομών που κήρυξε την εταιρεία οριστικά έκπτωτη με αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για την επανεκκίνηση των εργασιών.

«Πρόκειται για μία σημαντική απόφαση που περιμέναμε εδώ και καιρό. Χωρίς αυτή δεν μπορούσαμε να επέμβουμε σε κανένα κομμάτι του έργου. Την επόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας και θα οδηγηθούμε σε λήψη απόφασης για την τύχη του γεφυριού», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Θ. Βαλσαμίδης.

Αναφερόμενος για τον σχεδιασμό της Περιφέρειας πάνω στο έργο ο ίδιος εξήγησε ότι θα δεσμευθούν περί τις 800.000 ευρώ που προορίζονται για έργα οδοποιίας της Βόρειας Χίου προκειμένου με ίδιους πόρους το γεφύρι να καταστεί επιτέλους λειτουργικό.

«Υπολογίζουμε ότι θα χρειαστούν  περίπου 500.000 ευρώ από τον συγκεκριμένο κωδικό για να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο γεφύρι και να μη χρειαστεί να επιστρέψουμε χρήματα στην Ε.Ε.. Παράλληλα η εγγυητική επιταγή της «ΑΚΑΜΑΣ» ύψους 1,5 εκ. ευρώ κατέπεσε κι έτσι το ποσό δεσμεύθηκε από το κράτος», δήλωσε στον «π» με τη σειρά του ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Στ. Κάρμαντζης.

Αναφορικά με το υπόλοιπο κομμάτι των εργασιών δηλαδή από το Μερσινίδι μέχρι και τον κόμβο της Συκιάδας, η Περιφέρεια το εγκαταλείπει οριστικά για την παρούσα προγραμματική περίοδο και το παραπέμπει στο ΕΣΠΑ 2014-2020 ώστε να εκτελέσει μία μεγαλύτερη εργολαβία που θα συμπεριλαμβάνει και σημεία που δεν υπήρχαν στην αρχική μελέτη.

Τέλος σε ότι αφορά στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των εργασιών ο Θ. Βαλσαμίδης τόνισε στον «π» ότι το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί μέσα στο Καλοκαίρι ώστε οι εργασίες να εκκινήσουν από τις αρχές Φθινοπώρου.

 

Τρέχουν και για το λιμάνι της Λαγκάδας

Εξελίξεις όμως υπάρχουν και σε ότι αφορά στο λιμάνι της Λαγκάδας όπου έπειτα από αστοχία της αρχικής μελέτης είχαν σταματήσει οι εργασίες.

Ήδη η προηγούμενη εργολαβία έχει διακοπεί ενώ έχει ζητηθεί η προέγκριση δημοπράτησης του έργου εκ νέου από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Βορείου Αιγαίου.

«Προσπαθούμε να ξεμπλέξουμε το έργο από το τέλμα. Στόχος μας είναι να δημοπρατηθεί το καλοκαίρι και μέχρι τέλος Αυγούστου να ξεκινήσουν οι εργασίες. Χρονικά είμαστε πολύ πιεσμένοι, όμως ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε», είπε καταλήγοντας ο κ. Βαλσαμίδης.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ