25.9.2013 17:28

Ξεμένουν από χρήμα τα μεγάλα έργα

ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΤΗΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΣΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Οριστικά εκτός χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ φαίνεται ότι μένει το Ναυτιλιακό Μουσείο Καρδαμύλων, αφού τα υπόλοιπα χρηματοδότησης του προγράμματος τόσο από το Βόρειο Αιγαίο όσο και από τις υπόλοιπες Περιφέρειες θα διατεθούν προς αξιοποίηση από τα τομεακά προγράμματα των ελληνικών Υπουργείων.

Κανένας κίνδυνος για τις μελέτες του Δήμου

Το ζήτημα της χρηματοδότησης των πρόσφατα ενταγμένων έργων απασχόλησε τη σύνοδο των διαχειριστών του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο Κρήτης και στην οποία παρέστη ο Δήμαρχος Χίου Π. Λαμπρινούδης.

«Έγινε μία πρόταση από το Υπουργείο Εσωτερικών, τώρα που κλείνει το ΕΣΠΑ, να μαζευτούν όσα χρήματα παρέμειναν αναξιοποίητα και να δοθούν στα Υπουργεία ώστε να τα αξιοποιήσουν αναλόγως. Αυτό σημαίνει ότι όσα έργα είναι πρόσφατα ενταγμένα και με μεγάλο προϋπολογισμό δεν θα χρηματοδοτηθούν με βάση τη συγκεκριμένη απόφαση.

Από την πλευρά μας εισηγηθήκαμε ότι συμφωνούμε με αυτή την απόφαση από την οποία όμως θα πρέπει εξαιρεθούν τα έργα που είναι ενταγμένα στα Αστικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα και στον ΟΣΑΑΠΥ. Και αυτό διότι πρόκειται για έργα που αφορούν εργασίες όχι ιδιαίτερα μεγάλης κλίμακας που θα έχουν ολοκληρωθεί σε περίπου 1 χρόνο από  τη στιγμή που θα προκύψει ανάδοχος. Στο Δήμο μας έχουμε περίπου 10 τέτοια έργα τα οποία θεωρούμε σίγουρα προς χρηματοδότηση», είπε ο Π. Λαμπρινούδης.

Εκτός τα μεγάλα έργα

Η είδηση πάντως ήρθε διά στόματος του Δημάρχου Χίου, αναφορικά με τα μεγάλα έργα που ακόμα διεκδικούν χρηματοδότηση μέσω κοινοτικών κονδυλίων όπως το Ναυτιλιακό Μουσείο Καρδαμύλων.

«Θεωρώ με βάση αυτά που ακούστηκαν ότι το συγκεκριμένο έργο κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από την παρούσα προγραμματική περίοδο. Το Υπουργείο κατέστησε σαφές ότι όσα έργα δεν έχουν προεγκριθεί ή παρατηρείται σε αυτά στασιμότητα όπως το λιμάνι της γειτονικής Μυτιλήνης θα μείνουν εκτός. Η μοναδική πλέον ελπίδα είναι να χρηματοδοτηθεί μέσα από το Υπουργείο Πολιτισμού αν τελικά του δοθούν πιστώσεις από αυτά που θα μας κόψουν τώρα», σημείωσε ο κ. Λαμπρινούδης.

Άγνωστη η στάση της Περιφέρειας

Και αν στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός, δεν συμβαίνει το ίδιο και στις Υπηρεσίες της Π.Ε. Χίου. Παρά τα συνεχή δημοσιεύματα του «π» για τα δεκάδες βαλτωμένα έργα κανένας αρμόδιος δεν έχει ενημερώσει υπεύθυνα για το ποια έργα είναι στο κόκκινο, ποια κινδυνεύουν να απενταχθούν και ποια κινδυνεύουν να μείνουν ημιτελή εξαιτίας του πέρατος της παρούσας προγραμματικής περιόδου.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ