25.10.2016 13:30

Ξεκίνησαν οι εργασίες για τη μετατροπή του Μερσινιδίου

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΧΡΗΣΙΔΑΝΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΟ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ

Εν μέσω αντιρρήσεων τόσο από την τοπική κοινωνία όσο και από το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής Μερσινιδίου στο οποίο ανήκουν οι εγκαταστάσεις του πρώην κέντρου υποδοχής της περιοχής, ξεκίνησαν οι εργασίες μετατροπής του σε ενδιάμεσο προαναχωρησιακό κέντρο.

Οι εργασίες

Οι πρώτοι εργάτες έκαναν την εμφάνισή τους το πρωί της Δευτέρας προκειμένου να κάνουν αυτοψία στον χώρο και να εκτιμήσουν από ποιο σημείο θα πρέπει να ξεκινήσουν τις εργασίες. Στη θέα τους κάτοικοι της περιοχής τους ενημέρωσαν ότι τα έργα είναι παράνομα και τους ζήτησαν να απομακρυνθούν κάτι που έγινε λίγη ώρα αργότερα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι προτεινόμενες στο έργο εργασίες, αφορούν στην αναβάθμιση του πρώην Ειδικού Χώρου Παραμονής Αλλοδαπών. Ειδικότερα προβλέπονται εργασίες υπερύψωσης περίφραξης κατά 1 μέτρο (από 2,5 μ. σε 3,5 μ.) ανακαίνιση δαπέδων οικίσκων, χρωματισμοί, επισκευές τοιχοποιίας, επίστρωση δαπέδων, ανακαίνιση υδραυλικών και ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.

Ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η εταιρία «Latern Construction» καταθέτοντας προσφορά 72.165 ευρώ.

Οι αντιδράσεις από την Ιερά Μονή

Οι υπεύθυνοι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, φαίνεται ότι λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο, αφού στην περίπτωση του κέντρου στο Μερσινίδι ιδιοκτήτης της έκτασης είναι η Ιερά Μονή Μερσινιδίου η οποία είχε παραχωρήσει την έκταση στην Αστυνομία μέσω χρησιδανείου με συγκεκριμένους όρους.

«Η χρήση αφορούσε τη δημιουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και όχι Κέντρου Κράτησης. Οι όροι του χρησιδανείου προέβλεπαν ότι για οποιαδήποτε ενέργεια ή κατασκευή θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της Μονής Μερσινιδίου. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία ενημέρωση για τις αλλαγές που γίνονται. Το Ηγουμενοσυμβούλιο έχει αποσταλεί έγγραφο στην Αστυνομία με το οποίο επισημαίνονται οι όροι της σύμβασης και ζητείται η τήρησή τους. Φαίνεται όμως από τα δημοσιεύματα ότι δεν έχουν τηρηθεί αυτοί οι δύο βασικοί όροι του συμφωνητικού», ανέφερε στον «π» ο δικηγόρος του Μονής Κώστας Βεργίνας.

Ερωτώμενος για τις πιθανές κινήσεις του Ηγουμενοσυμβουλίου ο κ. Βεργίνας ανέφερε ότι η μία πιθανότητα είναι να καταγγελθεί η σύμβαση του χρησιδανείου κάτι που σημαίνει ότι θα ζητηθεί η απόδοση όλης της έκτασης στην κατάσταση που παρελήφθη από την Αστυνομική Διεύθυνση από το 2012 και η άλλη περίπτωση είναι η υποβολή ασφαλιστικών μέτρων για να σταματήσουν οι εργασίες. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ