17.2.2014 9:15

Τζούρα και πρόστιμο

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ 3ΜΕΛΕΣ ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΚΑΙ Π.Ε. ΧΙΟΥ

Αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα είναι από σήμερα όσοι καταστηματάρχες αλλά και πελάτες καταστημάτων αγνοήσουν τον αντικαπνιστικό νόμο που επανέφερε τροποποιημένο μετά από 3 χρόνια το Υπουργείο Υγείας και απαγορεύει το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ήδη τα τασάκια (αυτοσχέδια και κανονικά) στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης αλλά και στην προκυμαία έχουν εξαφανιστεί από τα τραπέζια καθώς ο φόβος των ελέγχων και των προστίμων καραδοκεί καθημερινά.

Οι έλεγχοι και τα κλιμάκια

Η πρώτη προληπτική ενημέρωση στα καταστήματα έγινε το πρωί της Πέμπτης ενώ από το απόγευμα της ίδιας ημέρας και οι 40 επιχειρήσεις της προκυμαίας είχαν θέσει σε ισχύ την απόφαση του Υπ. Υγείας.

Σύμφωνα με το αρμόδιο Υπουργείο τα κλιμάκια ελέγχου που τοπικά θα αποτελούνται από 1 Αστυνομικό, 1 Λιμενικό και 1 Υπάλληλο της Διεύθυνσης Υγιεινής της Π.Ε. Χίου θα μπαίνουν σε ανύποπτο χρόνο στα καταστήματα, θα καταγράφουν τις παραβάσεις και θα επιβάλουν επί τόπου τα ανάλογα πρόστιμα.

«Ανά πάσα ώρα και στιγμή, όλοι οι επαγγελματίες είναι πιθανό να υποπέσουν σε έλεγχο, όποτε και χρειάζεται η απαραίτητη προσοχή», σημείωσε στον «π» ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Κ. Γανιάρης.

Ασφυκτικές πιέσεις από το Υπουργείο

Σύμφωνα με τον κ. Γαιάρη η νέα εγκύκλιος της Υπουργού Υγείας που απευθύνεται στις Υγειονομικές Υπηρεσίες των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας, απαιτεί αναλυτική κατάσταση των αποτελεσμάτων των ελέγχων, που αφορούν την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους. Ζητά μάλιστα τον αριθμό των κλιμακίων ελέγχων και των διενεργηθέντων ελέγχων, καθώς και τον αριθμό και το ύψος των προστίμων που έχουν επιβληθεί.

 Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει ανά 15 ημέρες να δίνουν ραπόρτο στην κ. Μακρή για τους ελέγχους και τα πρόστιμα που επιβάλουν. 

Εξοντωτικά πρόστιμα

Οι θεριακλήδες πάντως που θα αποφασίσουν να υψώσουν μπαϊράκι απέναντι στην απόφαση του Υπουργείου απειλούνται με τσουχτερά πρόστιμα. Ο παραβάτης πελάτης θα καλείται να πληρώσει επί τόπου το πρόστιμο των 50 ευρώ ενώ η αντίστοιχη παράβαση από πλευράς καταστήματος ξεπερνάει σε πρώτη φάση τα 500 ευρώ ενώ αυξάνεται ανάλογα με τη συχνότητα των παραβάσεων και μπορεί να φθάσει μέχρι τα 10.000 ευρώ.

 

 «Θα ψάχνουμε τον κόσμο με το κιάλι»

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΤΩΝ ΘΑΜΩΝΩΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΚΥΜΑΙΑΣ

Την έντονη ανησυχία του για την αυστηρότητα της εφαρμογής του νόμου εξέφρασε μέσω του «π» ο πρόεδρος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος της προκυμαίας Ζ. Ζαννίκος υπογραμμίζοντας ότι ο νέος νόμος δεν αφήνει τα περιθώρια στους καταστηματάρχες να επιλέξουν αν το κατάστημά τους θα απευθύνεται σε καπνιστές ή μη καπνιστές.

«Θα έπρεπε τουλάχιστον να μας αφήνουν την επιλογή για το αν το μαγαζί μας θα είναι καπνιστών ή μη καπνιστών. Ο κόσμος βλέπει αυτό το μέτρο αρνητικά και το σχολιάζει με ειρωνεία. Από την άλλη μας βάζει να τσακωνόμαστε εμείς με τους πελάτες. Γιατί εντάξει να είναι Καλοκαίρι, τώρα όμως τον Χειμώνα τι θα γίνει; Θα βγάζουμε τον κόσμο με το κρύο και τη βροχή έξω; Θεωρώ ότι θα μας στοιχήσει, σε μία περίοδο όπου ψάχνουμε τον κόσμο με το κιάλι. Όπως και να το κάνουμε οι Έλληνες είναι φανατικοί καπνιστές, πώς να πείσω εγώ τον πελάτη μου που βγαίνει έξω να πιει και να διασκεδάσει να μην ανάψει τσιγάρο», δήλωσε ο ίδιος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ