11.9.2013 15:20

Τζακ Ποτ... στις κλήσεις !

- 45.000 ΕΥΡΩ ΕΙΣΠΡΑΧΘΗΚΑΝ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ 20ΗΜΕΡΟ ΜΕΣΩ ΕΛΤΑ

Ανθηρά, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του «π», είναι ακόμα τα οικονομικά των νοικοκυριών της Χίου, αφού τα στοιχεία της Τροχαίας αλλά και του Δήμου Χίου, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι Χιώτες εν μέσω οικονομικής κρίσης έχουν την ευχέρεια να δαπανούν μέχρι και 1 ολόκληρο μισθό ιδιωτικού υπαλλήλου (με τα σημερινά δεδομένα) για να αποπληρώσουν κλήσεις είτε της Τροχαίας, είτε της Δημοτικής Αστυνομίας.

Καλοπληρωτές

Τα λεγόμενα του διοικητή της Τροχαίας Χίου Κ. Ντούπη δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας αφού σύμφωνα με τον ίδιο το 2013 αναμένεται να κλείσει με εισπράξεις άνω του 1 εκ. ευρώ.

«Μιλάμε για εισπραχθέντα ποσά και όχι για βεβαιωμένα. Αρκεί να σας αναφέρω μόνο ότι το τελευταίο 20ήμερο εισπράχθηκαν από τα ΕΛΤΑ 45.000 ευρώ που αφορούσαν παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.», είπε ο ίδιος στον «π».

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι ιδιαίτερα τα μεγάλα ποσά που αφορούν κλήσεις των 700 ευρώ και άνω, πληρώνονται εντός του 10ημέρου.

«Αυτές οι κλήσεις δηλαδή με τα μεγάλα ποσά αφορούν ιδιαίτερες παραβάσεις μίας μικρής μερίδας πληθυσμού. Για παράδειγμα οι ανήλικοι που κάνουν σούζες ή κόντρες χωρίς κράνος, που θέτουν σε κίνδυνο τους υπόλοιπους οδηγούς, που προκαλούν ηχορύπανση συνήθως έρχονται αντιμέτωποι με πρόστιμα που μπορεί να ξεπεράσουν και 1000 ευρώ, γιατί μιλάμε για σειρά παραβάσεων.

Και όμως υπάρχουν γονείς που τα πληρώνουν κατευθείαν θέλοντας να πάρουν πίσω απλά το δίκυκλο του παιδιού τους», σημείωσε με νόημα ο Κ. Ντούπης θέλοντας να καταδείξει για μία ακόμη φορά ότι η κυκλοφοριακή αγωγή εξαρτάται κυρίως από παράγοντες που έχουν να κάνουν με τον οδηγό, με σημαντικότερο από όλους την οικογένεια.

Στο αρχικό συμπέρασμα ότι, οι Χιώτες δεν καταλαβαίνουν από κρίση, συναινεί ακόμα ένα στοιχείο του ρεπορτάζ. Από το 100% των βεβαιωμένων κλήσεων μόνο ένα 20- 25% μεταβιβάζεται στον Δήμο Χίου για να εισπραχθεί και αφορά κυρίως περιπτώσεις ατόμων μεσαίου εισοδήματος για παραβάσεις όπως η στάθμευση σε ελεγχόμενο χώρο ή η παράνομη στάση σε σημείο με απαγορευτική πινακίδα.

Γεμίζει τα ταμεία ο Δήμος

Η ίδια πάντως κατάσταση, αν και σε μικρότερη κλίμακα, επικρατεί και στην Ταμειακή Υπηρεσία του Δήμου με τον Π. Λαμπρινούδη να αναφέρει στον «π» ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο έχουν εισπραχθεί από κλήσεις Δημοτικής Αστυνομίας, Τροχαίας και Λιμενικό ποσά που ξεπερνούν τις 250.000 ευρώ ενώ μεγάλη μερίδα των συμπολιτών μας έχει προχωρήσει σε διακανονισμό των χρεών του και καταβάλει τα χρήματα σταδιακά.

Αυτές οι εκτιμήσεις κάνουν τους υπεύθυνους του Δήμου να θεωρούν ότι η χρονιά θα κλείσει με εισπράξεις που θα κυμανθούν από 350 έως 400.000 ευρώ.

Τα παραπάνω δεδομένα οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα. Ότι στην κατά τα άλλα δύσκολη οικονομική συγκυρία της χώρας, οι Χιώτες προτιμούν την ευκολία τους στους δρόμους ακόμα και αν αυτή η ευκολία τους κοστίσει σε χρήματα όσο ο μισθός μίας οικογένειας στη σύγχρονη Ελλάδα. Άραγε πόσο απέχει από την πραγματικότητα της Χίου η φράση «λεφτά υπάρχουν»;

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ