12.10.2016 16:51

Τυράκι (;) στους ξενοδόχους από την Ύπατη Αρμοστεία

• «ΒΡΟΧΗ» ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΙΩΤΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΣ

Δίκοπο μαχαίρι για τον εναπομείναντα τουρισμό της Χίου αποτελεί η απόφαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ να αυξήσει τον προϋπολογισμό της για το νησί μας με σκοπό την ενοικίαση ξενοδοχείων και ενοικιαζομένων δωματίων για τη διαμονή προσφύγων και μεταναστών.

Το «εύκολο» χρήμα, ειδικότερα μετά από μία «νεκρή» τουριστική περίοδο, αποτελεί λύση για αρκετούς ξενοδόχους που στον σχεδιασμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, εντοπίζουν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία αφενός να βγάλουν τα «σπασμένα» αφετέρου να ανταπεξέλθουν στη χειμερινή περίοδο όπου η ζήτηση πέφτει κατακόρυφα.

Με δεδομένο ότι ολοένα και περισσότεροι ξενοδόχοι ανταποκρίνονται στην πρόταση συνεργασίας είτε του ΟΗΕ, είτε μεμονωμένων Μ.Κ.Ο., το ενδεχόμενο σύντομα οι επιχειρηματίες του κλάδου να επαναπαυθούν στο πρόσκαιρο κέρδος και να αμελήσουν την τουριστική προώθηση του νησιού εκτός συνόρων είναι πιο υπαρκτό από ποτέ, δίνοντας έτσι τη χαριστική βολή σε αυτό που απέμεινε να ονομάζουμε τουρισμό.

Οι ενοικιάσεις και οι προτάσεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 168 άτομα σε διάφορα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια της πόλης αλλά και πέριξ αυτής. Συγκεκριμένα εντός πόλης φιλοξενούνται  56 άτομα, στον Βροντάδο 63 άτομα και στο Κοντάρι 49 άτομα. Σε αυτόν τον αριθμό προστίθενται και οι 20 πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε διαμερίσματα που έχει ενοικιάσει η Ύπατη Αρμοστεία σε συνεργασία με την Μ.Κ.Ο. «Άρσις».

Σύμφωνα πάντως με το ρεπορτάζ, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ έχει αποταθεί και σε ένα ακόμα ξενοδόχο της Χίου προκειμένου να παραχωρήσει ένα από τα ξενοδοχεία του έναντι υψηλού τιμήματος με τον τελευταίο να αρνείται.

Η διάρκεια διαμονής και το προφίλ όσων διαμένουν στα ξενοδοχεία

Το πρόγραμμα στέγασης προσφύγων και μεταναστών σε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα αφορά κυρίως σε άτομα που αφενός διαθέτουν «προσφυγικό προφίλ» και συνεπώς σύντομα θα μεταφερθούν εκτός Χίου, αφετέρου σε άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Αυτό άλλωστε πιστοποιεί και η διάρκεια διαμονής τους σε αυτά, που σπάνια ξεπερνά τις δύο εβδομάδες. «Κάθε αρχή εβδομάδας μας ενημερώνουν αν θα παραταθεί η διαμονή τους στο ξενοδοχείο μας. Συνεπώς δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος παραμονής τους, διότι σήμερα μένουν εδώ και αύριο μπορεί να τους ειδοποιήσουν ότι αναχωρούν για Αθήνα», δήλωσε στον «π» ιδιοκτήτης ξενοδοχείου.

 

Οι υπαρκτοί κίνδυνοι

Προσωρινό και όχι αξιόπιστο έσοδο πάνω στο οποίο μπορούν να στηριχτούν οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου, χαρακτήρισε το μέτρο της ενοικίασης δωματίων ο νέος πρόεδρος των ξενοδόχων Χίου Γιώργος Μισετζής. Μεταφέροντας την προσωπική του άποψη στον «π» ο κ. Μισετζής εστίασε  στο γεγονός ότι η συγκεκριμένη πρακτική που ακολουθείται από την Ύπατη Αρμοστεία στρεβλώνει την εικόνα των επιχειρηματιών για τα έσοδά τους με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να αρκεστούν στη σύμβαση που έχουν υπογράψει με την Ύπατη Αρμοστεία χάνοντας τον ενδιαφέρον τους να προσελκύσουν νέους πελάτες από το εξωτερικό.

«Αν κάποιοι συνάδελφοι απαξιώσουν τα καταλύματά τους τότε η ζημιά θα είναι συνολική για τον προορισμό που λέγεται «Χίος». Όταν τα ξενοδοχεία μας δεν γεμίζουν από κόσμο αλλά από στελέχη Μ.Κ.Ο. ή στελέχη της Frontex ή πρόσφυγες τότε υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα. Διότι αν αρκεστούμε σε αυτό το έσοδο και δεν σχεδιάσουμε την πολιτική μας, δεν τυπώσουμε φυλλάδια, δεν διαφημίσουμε το κατάλυμά μας ή τη Χίο τότε σύντομα δεν θα έχουμε τουρισμό. Είναι συνεπώς ένα προσωρινό μέτρο που μπορεί να κοιμίσει τον επιχειρηματία ότι τα έσοδά του πάνε καλά ενώ η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Από την άλλη να μην παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοι δεν έβγαλαν ούτε τα αναγκαία κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Όταν συνάδελφοί μου δεν έχουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, δεν έχουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους, πώς είναι δυνατόν να τους κατηγορήσουμε ότι αποδέχονται μία πρόταση συνεργασίας όπως αυτή της Ύπατης Αρμοστείας», κατέληξε ο κ. Μισετζής. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ